Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Σόιμπλε προβλέπει την αρχή του τέλους για τη Μέρκελ: «Δεν είναι πλέον τόσο αδιαμφισβήτητη»

Ο Σόιμπλε προβλέπει την αρχή του τέλους για τη Μέρκελ: «Δεν είναι πλέον τόσο αδιαμφισβήτητη»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Β. Σόιμπλε κάνει λόγο για ενδεχόμενο σημαντικών ανακατατάξεων μετά τις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία και την Έσση, απευθύνοντας σαφή προειδοποίηση για τη σταθερότητα της εξουσίας Μέρκελ.

Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ «δεν είναι πλέον τόσο αδιαμφισβήτητη» όπως τις προηγούμενες τετραετίες.

Σε συνέντευξη του στο δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό SWR, που θα μεταδοθεί απόψε, ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής θεωρεί πάντως «πιθανή» την επανεκλογή της στην προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών στο κομματικό συνέδριο τον προσεχή Δεκέμβριο – εφόσον η ίδια το θελήσει.

Ο κ. Σόιμπλε δεν αποκλείει όμως ακόμη και το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η κ. Μέρκελ.

Αποφασιστικοί παράγοντες θα είναι οι εκλογές στη Βαυαρία την Κυριακή και τα αποτελέσματα για τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), αλλά πολύ περισσότερο για το ίδιο της το κόμμα, το CDU, σε δύο εβδομάδες στο κρατίδιο της Έσσης.

Οι εκλογές «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές» και ενδεχομένως «να έχουν και επιπτώσεις για την ομοσπονδιακή πολιτική και συνεπώς και για το κύρος της καγκελαρίου», εκτιμά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ενώ εκφράζεται υπέρ της συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξηθεί η εσωκομματική πίεση στους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση σε περίπτωση που υποστούν σοβαρές απώλειες στις εκλογικές αναμετρήσεις στα δύο κρατίδια.

Αλλά και η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να μην αποκλείει εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για τις πιθανές συνέπειες των εκλογών της Βαυαρίας σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα του συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες, δήλωσε πως και η ίδια γνωρίζει «ότι δεν ζούμε σε πολύ εύκολες εποχές».

Οι μισοί ψηφοφόροι αναποφάσιστοι

Σύμφωνα πάντως με πολιτικούς αναλυτές, η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι δεν αφορά μόνο τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο και την καγκελάριο.

Ερωτηματικά τίθενται και για την παραμονή στα αξιώματα τους μετά τις εκλογές και για την πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες, όπως επίσης για τον πρόεδρο των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Όμως και και το μέλλον του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ θεωρείται αβέβαιο σε περίπτωση που το ποσοστό του CSU πέσει κάτω από 30%.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση (Δεύτερο Πρόγραμμα της Γερμανικής Τηλεόρασης ZDF), μια ανάσα πριν από τις εκλογές στη Βαυαρία οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) συγκεντρώνουν το 34% των ψήφων, χάνοντας έτσι σχεδόν 13 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές το 2013, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) πέφτουν από το 20,6% στο 12%, οι Πράσινοι (Grüne) υπερδιπλασιάζουν τους ψήφους τους από 8,6% στο 19%, το συντηρητικό βαυαρικό κόμμα των Ελεύθερων Ψηφοφόρων (Freie Wähler) κυμαίνεται στο 10%, ενώ 10% συγκεντρώνει επίσης και το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) ξεπερνούν το όριο εισόδου του 5% για να ξαναμπούν με ένα 5,5% στη βαυαρική βουλή και το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) παραμένει με 4% εκτός κοινοβουλίου.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης θα πρέπει όμως να αντιμετωπιστούν με προσοχή.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δηλώνουν αναποφάσιστοι για το ποιο κόμμα θα ψηφίσουν την Κυριακή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιατί ζητάμε διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές

Επιμένει ο Κασσελάκης: Εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών

Κασσελάκης: «Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και να γίνουν εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr