Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Μέρκελ παλεύει για την πολιτική της επιβίωση στο κρατίδιο της Έσσης

Η Μέρκελ παλεύει για την πολιτική της επιβίωση στο κρατίδιο της Έσσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στο πολιτικό μέλλον της Άνγκελα Μέρκελ διακυβεύεται στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στο κρατίδιο της Έσσης την Κυριακή.

Μετά την απογοητευτική επίδοση των Χριστιανοδημοκρατών στις περσινές ομοσπονδιακές εκλογές και τον Γολγοθά του σχηματισμού κυβέρνησης η Γερμανίδα καγκελάριος βρέθηκε να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα προσπαθώντας να ηγηθεί ενός μεγάλου συνασπισμού, η δημοτικότητα του οποίου δέχθηκε τεράστια πλήγματα από τις εσωτερικές έριδες.

Μετά το στραπάτσο που υπέστη το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών στη Βαυαρία πριν από δύο εβδομάδες, ένα νέο εκλογικό χαστούκι στην Έσση θα εντείνει, λένε αναλυτές, τη δυσαρέσκεια στην Χριστιανική Ένωση, εγείροντας ερωτήματα για το κατά πόσον η Άνγκελα Μέρκελ θα επιδιώξει να ανανεώσει τη θητεία της στην ηγεσία της CDU.

Η έκβαση της αναμέτρησης στην Έσση, όπου βρίσκεται και η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, η Φρανκφούρτη, αναμένεται να εντείνει την πίεση και στους κλυδωνιζόμενους ελάσσονες εταίρους, τους Σοσιαλδημοκράτες να αποχωρήσουν από τον συνασπισμό δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους Πράσινους να κεφαλαιοποιήσουν ακόμη περισσότερο την πρόσφατη επιτυχία τους στη Βαυαρία και την θεαματική άνοδό τους στις δημοσκοπήσεις.

Το διακύβευμα είναι τεράστιο για την Μέρκελ, λόγος για τον οποίο έχει ριχτεί προσωπικά στη μάχη της επανεκλογής του συμμάχου της Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού του κρατιδίου Φόλκερ Μπουφιέ, με τουλάχιστον τέσσερις εμφανίσεις το τελευταίο διάστημα σε προεκλογικές συγκεντρώσεις ακόμη και με τηλεφωνήματα σε ψηφοφόρους.

Άσχημα τα μαντάτα από τις δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν άσχημο αποτέλεσμα για τους Χριστιανοδημοκράτες την Κυριακή – μια πτώση έως και 12% στο 26% σε σχέση με τις εκλογές του 2013, καθιστώντας δύσκολη μια δικομματική κυβερνητική συμμαχία, καθώς οι πλησιέστεροι αντίπαλοι της CDU, Πράσινοι και SPD, αναμένεται να πιάσουν ποσοστό γύρω στο 21%.

Έτσι μένουν ανοικτές δύο επιλογές: ή θα επιχειρήσει ο Μπουφιέ να επαναλάβει την συμμαχία με τους Πράσινους ή θα προκύψει «κόκκινος» συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και της Αριστεράς.

Αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο απεύχονται τόσο ο Μπουφιέ όσο και η Μέρκελ, που έσπευσε να διαμηνύσει στους ψηφοφόρους να αποφύγουν τα «αριστερά πειράματα»:

«Είναι μια πιθανότητα που πρέπει να την εμποδίσουμε την Κυριακή», είπε σε πρόσφατη ομιλία της στην πόλη Φούλντα της Έσσης.

Μια αριστερή κυβερνητική συμμαχία θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην καγκελάριο καθώς αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή της στην προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών τον Δεκέμβριο και αν χάσει ο σύμμαχός της, Μπουφιέ, τότε θα ενταθεί ακόμη περισσότερο η εσωκομματική συζήτηση για το πώς και πότε θα αντικατασταθεί η Μέρκελ στην ηγεσία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Συνελήφθη συνεργάτης Ευρωβουλευτή του AfD για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Γερμανία: Οι μουσουλμάνοι μαθητές θεωρούν σημαντικότερο το Κοράνι από τους νόμους του γερμανικού κράτους

Η Γερμανική Αμνηστία ζητά έρευνα για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του Γιάνη Βαρουφάκη

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr