Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βραζιλία: Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών – Φαβορί ο ακροδεξιός Μπολσονάρου

Βραζιλία: Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών – Φαβορί ο ακροδεξιός Μπολσονάρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με αδιαφιλονίκητο φαβορί τον ακροδεξιό υποψήφιο Ζαΐχ Μπολσονάρου διεξάγεται σήμερα ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία.

Αν και ο Μπολσονάρου διατηρεί ευρύ προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, δύο τελευταίες έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν λίγες ώρες προτού αρχίσει η εκλογική αναμέτρηση, δείχνουν μικρή υποχώρηση του ποσοστού του έναντι του κεντροαριστερού αντιπάλου του Φερνάντου Αντάτζι.

Κατά τη μία δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Ibope, που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Globo, ο Μπολσονάρου συγκεντρώνει το 54% στην πρόθεση ψήφου και ο Αντάτζι το 46%.

Το ποσοστό του πρώην λοχαγού, νοσταλγού της περιόδου της στρατιωτικής δικτατορίας, υποχώρησε τρεις εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη φορά που είχε μεταδοθεί αυτή η κυλιόμενη δημοσκόπηση, την Τρίτη.

Η δεύτερη έρευνα, του ινστιτούτου Datafolha, φέρει τον Μπολσονάρου να συγκεντρώνει το 55% και τον Αντάτζι το 45%, με το ποσοστό του ακροδεξιού υποψήφιου να μειώνεται κατά μία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη φορά που είχαν μεταδοθεί τα ευρήματα της κυλιόμενης δημοσκόπησης, την Πέμπτη.

Στο μεταξύ, ο κεντροαριστερός Σίρου Γκόμες, ο οποίος ήλθε τρίτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών δήλωσε το Σάββατο ότι δεν θα δώσει καμία κατεύθυνση στους ψηφοφόρους του για το ποιον από τους δύο υποψηφίους να υποστηρίξουν σήμερα στον δεύτερο γύρο.

Ο υποψήφιος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Εργατικού Κόμματος (PDT) Γκόμες συγκέντρωσε ποσοστό 12,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, το οποίο τον έφερε στην τρίτη θέση μετά τον Μπολσονάρου και τον Αντάτζι.

«Βεβαίως, όλος ο κόσμος θα προτιμούσε με τον τρόπο μου να πάρω το μέρος κάποιου και να συμμετάσχω στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά δεν θέλω να το κάνω για έναν πολύ πρακτικό λόγο, τον οποίο δεν θέλω να πω τώρα», δήλωσε ο Γκόμες σε βίντεο που μεταδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αν δεν μπορώ να βοηθήσω, δεν θέλω και να αποτελέσω εμπόδιο» πρόσθεσε ο Γκόμες, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει πριν από τον πρώτο γύρο παρουσίαζαν ως τον μόνο υποψήφιο που θα μπορούσε να νικήσει τον Μπολσονάρου στον δεύτερο γύρο.

Μερικές ημέρες μετά τον πρώτο γύρο της 7ης Οκτωβρίου, στις οποίες ο Ζαΐχ Μπολσονάρου βγήκε πρώτος με 46% των ψήφων, το Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα είχε εκφράσει έπειτα από συνέδριό του στην Μπραζίλια «την κρίσιμης σημασίας υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Αντάτζι για να αποφευχθεί η νίκη των πιο αντιδραστικών δυνάμεων (…) και η ήττα της δημοκρατίας».

Ωστόσο ο Σίρου Γκόμες, ο οποίος απουσίαζε από τη χώρα κατά την προεκλογική εκστρατεία για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών και επέστρεψε την Παρασκευή το βράδυ στην έδρα του στην Φορταλέζα, στη βορειοανατολική Βραζιλία, δεν μετείχε σε καμία συγκέντρωση.

Η δήλωση αυτή του Γκόμες αποτελεί ένα σκληρό πλήγμα για τον υποψήφιο του Κόμματος των Εργαζομένων, το οποίο δεν κατάφερε τελικά να συσπειρώσει τα κεντρώα κόμματα γύρω από τον υποψήφιό του για να αντιμετωπιστεί η άνοδος της ακροδεξιάς στη Βραζιλία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο βουλευτής Φλώρος γρονθοκόπησε τον βουλευτή Γραμμένο

Κασσελάκης: Αυτά είναι τα ψεύδη της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπλήξει στις εκλογές

Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις

Κασσελάκης: Για τους λόγους αυτούς ζητάω πρόωρες εκλογές

Τραμπ: Μάζεψε 50 εκατ. δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία του, σε μια δεξίωση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr