Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αναλυτής προτείνει για να μην βομβαρδίσουν οι Αμερικανοί τους Τούρκους να τα «βρούνε» Τούρκοι και Κούρδοι

Αναλυτής προτείνει για να μην βομβαρδίσουν οι Αμερικανοί τους Τούρκους να τα «βρούνε» Τούρκοι και Κούρδοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε ανάλυσή του στο Foreign Policy, ο Άαρον Στέιν προβλέπει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μπορεί να κοπούν για τα καλά στη Συρία, παρά το γεγονός ότι από τις αρχές Νοεμβρίου Αμερικανοί στρατιώτες πραγματοποιούν περιπολίες μαζί με Τούρκους στην ύπαιθρο της Μανμπίτζ (κεντρική φωτογραφία).

Όπως αναφέρει, οι κοινές περιπολίες Αμερικανών και Τούρκων στη Μανμπίτζ ξεκίνησαν στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας, του λεγόμενης «Οδικός Χάρτης για τη Μανμπίτζ», που αποσκοπεί στο να ελαχιστοποιήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων στη Συρία. Ωστόσο, ο Άαρον Στέιν θεωρεί ότι αυτή η συμφωνία δεν έχει μέλλον.

Η Μανμπίτζ είναι μια πόλη στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, που απελευθερώθηκε το καλοκαίρι του 2016 από τους Κούρδους με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Στόχος ήταν να αποκοπεί το Ισλαμικό Κράτος από την Τουρκία, με την οποία διατηρούσε κοινά «ανοιχτά» σύνορα.

Ήταν η πρώτη σημαντική αμερικανοκουρδική στρατιωτική επιχείριση πριν την επίθεση στη Ράκα, την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η Άγκυρα δυσαρεστήθηκε, θεώρησε την παρουσία των Κούρδων στη Μανμπίτζ απειλή για την εθνική της ασφάλεια και για αυτό πραγματοποίησε δύο εισβολές στη Συρία. Την επιχείριση Ασπίδα του Ευφράτη και την επιχείριση Κλάδος Ελαίας.

Οι Τούρκοι έχουν προειδοποιήσει ότι στόχος τους είναι να καταλάβουν και τη Μανμπίτζ, που στην παρούσα φάση έχει αμερικανική φρουρά και πολιτοφυλακή από κατοίκους της, που υπάγεται στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

«Κορυφαία προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι να εμποδίσουν την Τουρκία να αποσταθεροποιήσει τη βόρεια Συρία», γράφει ο Άαρον Στέιν και προσθέτει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν καλή επιλογή για να ανταποκριθούν στην Τουρκία -δεν πρόκειται να αδειάσουν τους Κούρδους, όπως θα ήθελε η Τουρκία, ή να αρχίσουν να βομβαρδίζουν την Τουρκία προκειμένου αυτή η χώρα να ευθυγραμμιστεί».

Δηλαδή, μας λέει, ότι οι Αμερικανοί δεν εγκαταλείπουν τους Κούρδους αλλά ούτε και θεωρούν καλή επιλογή να πολεμήσουν την Τουρκία.

Ο αναλυτής καταλήγει ότι ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος στη Συρία είναι να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Τούρκων και Κούρδων, για τις οποίες προς το παρόν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

«Οι Αμερικανοί που ασκούν πολιτικό σχεδιασμό πρέπει να είναι πιο ξεκάθαροι με την Άγκυρα και με τους εαυτούς τους. Η Τουρκία έχει ξεκάθαρες προτεραιότητες ασφαλείας και θα χρησιμοποιήσει πολεμική ισχύ για να τις επιτύχει. Οι στόχοι της είναι ασυμβίβαστοι με τους στόχους των Κούρδων της Συρίας και, φυσικά, των Ηνωμένων Πολιτειών».

Για αυτό καταλήγει ότι οι Αμερικανοί πρέπει να πείσουν Τούρκους και Κούρδους να συνεργαστούν.

Στην ανάλυσή του ο Άαρον Στέιν βεβαίως παραβλέπει ότι οι Κούρδοι είναι υπόδουλοι των Τούρκων. Η πρότασή του είναι σαν να ζητούσε, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συνεργασία των ναζί με τους Εβραίους. Τόσο εξωφρενικό είναι αυτό που προτείνει, αν και έχει βάση, η οποία όμως αγνοεί την πραγματικότητα.

Ο Άαρον Στέιν ψάχνει τρόπο να βγάλει την αμερικανική εξωτερική πολιτική από το αδιέξοδο.

Επειδή προφανώς κάποια στιγμή οι Αμερικανοί θα πρέπει να επιλέξουν με ποια πλευρά θα μείνουν, των Κούρδων ή των Τούρκων, τους προτείνει έναν τρόπο για να μη χρειαστεί να διαλέξουν και την ίδια ώρα να καταξιωθούν και ως «ειρηνευτές».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Προειδοποίηση από Ρώσο διπλωμάτη για την Ουκρανία – «Η επιπλέον βοήθεια των ΗΠΑ θα στείλει χιλιάδες στη “μηχανή του κιμά”»

Ο ισραηλινός στρατός πολεμά σε τρία μέτωπα τα τζιχάντια και τους «αλλαχκμπαράδες»

Πέντε ρουκέτες από ιρακινό έδαφος έπληξαν αμερικανική βάση στη Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr