Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φως στα αίτια της συντριβής του Boeing ζητά η διεθνής κοινότητα

Φως στα αίτια της συντριβής του Boeing ζητά η διεθνής κοινότητα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη διεθνώς μετά τη συντριβή του Boeing της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία, το απόγευμα της Πέμπτης 17 Ιουλίου.

Το πλήρωμα και όλοι οι επιβάτες, τουλάχιστον 298 άτομα, είναι νεκροί. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πτώματα και συντρίμμια διάσπαρτα σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων, ενώ σοκάρουν οι εικόνες από τον τόπο της συντριβής.

Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε την πτήση ΜΗ17 από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας sτην πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λουμπούρ.

Το Boeing εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε σε ύψος 10.000 μέτρων και συνετρίβη κοντά στην πόλη Σαχτιόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία, σε μια περιοχή την οποία ελέγχουν οι αυτονομιστές. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε πως φιλορώσοι αυτονομιστές υποσχέθηκαν να εξασφαλίσουν στους εργάτες των σωστικών συνεργείων και τους ερευνητές ασφαλή πρόσβαση στο σημείο της συντριβής.

«Ακούστηκε μια τρομερή έκρηξη. Φοβήθηκα γιατί ακούστηκε τόσο κοντά στο σημείο που βρισκόμουν εγώ. Κοίταξα προς τον ουρανό και είδα μαύρα κομμάτια να πέφτουν σαν βροχή προς κάθε κατεύθυνση», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. «Μετά είδα το αεροπλάνο να προσκρούει στο έδαφος και να κόβεται στη μέση. Πυκνός καπνός αναδύθηκε από το σημείο εκείνο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Malaysia Airlines στο αεροσκάφος επέβαιναν 154 Ολλανδοί, 43 Μαλαισιανοί (οι 15 από τους οποίους ήταν μέλη του πληρώματος), 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι, 9 Βρετανοί, 4 Γερμανοί, 5 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι και ένας Καναδός. Οι εθνικότητες των άλλων επιβατών εξακολουθούν να ερευνώνται.

Πολλοί από τους επιβάτες επρόκειτο να μεταβούν στην Αυστραλία, μέσω της Κουάλα Λουμπούρ, για να συμμετάσχουν σε ένα διεθνές συνέδριο για το AIDS.

Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Κιέβου – Μόσχας – Αυτονομιστών

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν πρόκειται για ατύχημα αλλά για τρομοκρατική ενέργεια λέγοντας ότι είναι η τρίτη αεροπορική τραγωδία που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Ουκρανία «μετά τα αεροσκάφη An-26 και Su-25 των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που καταρρίφθηκαν από το έδαφος της Ρωσίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν αποκλείουμε (το ενδεχόμενο) αυτό το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε και υπογραμμίζουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πραγματοποίησαν βολές που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στον αέρα», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Επίσης ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας επέρριψε ευθέως την ευθύνη στους φιλορώσους αυτονομιστές, υποστηρίζοντας ότι το Μπόινγκ χτυπήθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος του συστήματος Μπουκ, από αυτούς με τους οποίους εφοδιάζει η Μόσχα τους αντάρτες.

Ωστόσο ηγετικό στέλεχος των τελευταίων απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας ότι οι αυτονομιστές δεν διαθέτουν τέτοιους πυραύλους και αντιθέτως υπέδειξε ως υπεύθυνες τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο για την τραγωδία λέγοντας πως εάν είχε τηρηθεί η εκεχειρία στην περιοχή και δεν ξεκινούσαν τις επιθέσεις εναντίον των αποσχιστών δεν θα συνέβαινε αυτό το περιστατικό.

«Χωρίς αμφιβολία η κυβέρνηση στο έδαφος της οποίας συνέβη φέρει την ευθύνη για αυτή την τρομακτική τραγωδία», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έδωσε οδηγία στις ρωσικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να συνδράμουν τις έρευνες σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η συντριβή.

«Το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου»

Να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης ζήτησε με τη σειρά του ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ράζακ, σύμφωνα με τον οποίο το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου πριν από τη συντριβή του.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Νατζίμπ δήλωσε ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους. «Οι ουκρανικές αρχές εικάζουν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, η Μαλαισία δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τα αίτια της τραγωδίας», είπε. Ανέφερε ακόμη ότι θα σταλεί στην Ουκρανία μια ειδική ομάδα έρευνας και διάσωσης από τη Μαλαισία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Ποροσένκο

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και ο Ουκρανός ομόλογός του, Πέτρο Ποροσένκο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα συλλεχθούν από τον τόπο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος πρέπει να παραμείνουν στην Ουκρανία ώστε να τα εξετάσουν οι ερευνητές.

«Ο πρόεδρος Ποροσένκο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την βοήθεια που προσφέρουν οι διεθνείς ερευνητές ώστε να εξασφαλιστεί η διεξαγωγή μια ενδελεχούς και με διαφάνεια έρευνας στον τόπο της συντριβής», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών. «Ο πρόεδρος Ομπάμα διαβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό του ότι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θα προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια».

Αλλά και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε την τραγωδία ως ένα «πολύ σοβαρό επεισόδιο» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η συντριβή του αεροσκάφους προφανώς δεν ήταν «ατύχημα» και ότι το αεροπλάνο, το οποίο μετέφερε σχεδόν 300 επιβάτες και πλήρωμα, «εξερράγη στους αιθέρες».
Ο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του ότι είναι πιθανό στο αεροσκάφος να επέβαιναν Αμερικανοί πολίτες και είπε ότι η εξακρίβωση αυτού του ενδεχομένου αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ.

Αργότερα, Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε πως η συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines οφείλεται πιθανότατα σε επίθεση με πύραυλο εδάφους-αέρος.

Σημειώνεται ότι μετά τη συντριβή αεροσκάφους, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) εξέδωσε την Πέμπτη απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στα αμερικανικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας.

«Μαύρη ημέρα» για την Ολλανδία

Για «μαύρη ημέρα» για την Ολλανδία έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Φρανς Τίμερμανς. Ο Ολλανδός υπουργός τόνισε ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνετρίβη το επιβατικό αεροσκάφος.

Έκκληση για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης, διεθνούς έρευνας σχετικά με τη συντριβή του αεροσκάφους απηύθυνε την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ.

«Οι αυτονομιστές πρέπει να επιτρέψουν στις υπηρεσίες ασφαλείας και έκτακτης ανάγκης την πρόσβαση στην περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος και είναι αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα μια ανεξάρτητη και διεθνή έρευνα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σταϊνμάγιερ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Δένδιας ήταν σαφής: Δεν θα δοθούν S-300 στην Ουκρανία

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια στην 38η επέτειο του Τσερνόμπιλ

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν βοήθησε αρκετά την Ουκρανία – Θα το κάνουμε για να κερδίσει τον πόλεμο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr