Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Αμερικανοί ξεκίνησαν να χτίζουν πέντε οχυρά στα σύνορα της Τουρκίας με τους Κούρδους της Συρίας

Οι Αμερικανοί ξεκίνησαν να χτίζουν πέντε οχυρά στα σύνορα της Τουρκίας με τους Κούρδους της Συρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε το Σάββατο την οικοδόμηση πέντε φυλακίων-παρατηρίων, δηλαδή πέντε οχυρών, κατά μήκος των συροκουρδικών συνόρων με την Τουρκία, αψηφώντας εντελώς τις τουρκικές διαμαρτυρίες, που κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι προστατεύουν τους Κούρδους «τρομοκράτες».

Η κατασκευή αυτών των πέντε οχυρών στα συριακά σύνορα με την Τουρκία ερμηνεύεται ως ενίσχυση της διπλωματικής και στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στα εδάφη που ελέγχουν οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και ως απόφαση των ΗΠΑ να προστατέψουν την ελευθερία του συριακού Κουρδιστάν από την τουρκική επιθετικότητα.

Υπενθυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε απειλήσει ότι θα εισέβαλε ανατολικά του ποταμού Ευφράτη και θα καταλάμβανε τα κουρδικά εδάφη στη βόρεια Συρία.

Η αμερικανική απάντηση ήρθε με την ανακοίνωση της οχύρωσης των συροκουρδικών συνόρων με δικά τους στρατεύματα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στους ισλαμιστές της Άγκυρας ότι το συριακό Κουρδιστάν τελεί υπό αμερικανική προστασία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Asharq Al-Awsat, τα αμερικανικά οχυρά στα σύνορα με την Τουρκία σχετίζονται με ένα ετήσιο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) με τους Αμερικανούς, για την εκπαίδευση 30.000 μαχητών τους από τις αμερικανικές δυνάμεις, με στόχο να πολεμήσουν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και να αναχαιτίσουν το Ιράν.

Προφανώς εννοείται η η ιρανική παρουσία στο έδαφος της Συρίας, την οποία το Ισραήλ έχει καταγγείλει ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά του.

«Ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε εχθές (σ.σ. Σάββατο) την κατασκευή των τριών φυλακίων στην Τελ Αμπιάντ και άλλων δύο στην Κόμπανι, στα σύνορα με την Τουρκία για να προστατέψει τα νώτα των συμμαχικών του συριακών δυνάμεων που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε στο Asharq Al-Awsat ένας διοικητής των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που αποτελούν την κυρίως συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Οι Αμερικανοί δεν θα χτίσουν μόνο αυτά τα πέντε φυλάκια-παρατηρητήρια. Θα ακολουθήσουν κι άλλα, στις πόλεις Ρας Αλ Αΐν, Αμούντα και Ντερμπασίγια, όλα πάνω στα σύνορα με την Τουρκία.

Οι στόχοι των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ίδια αραβική ιστοσελίδα, είναι τρεις: α) Να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος και να μην του επιτρέψουν να εμφανιστεί ξανά, β) να διώξουν το Ιράν από τη Συρία και γ) να ωθήσουν προς μια πολιτική λύση στο συριακό.

Ο ίδιος Κούρδος διοικητής αποκάλυψε την ύπαρξη μνημονίου εκπαίδευσης από τους Αμερικανούς 30.000 ανδρών των SDF, σε σύνολο 60.000 που είναι η συνολική δύναμη αυτού του συριακού δημοκρατικού συνασπισμού.

Ωστόσο, άλλες κουρδικές πηγές κάνουν λόγο για διετή συμφωνία, που θα ανανεώνεται ανάλογα με τις εξελίξεις.

Τα οχυρά αυτά στα σύνορα με την Τουρκία αποδεικνύουν ότι για τους Αμερικανούς -αλλά και για τους Ισραηλινούς- αξιόπιστοι σύμμαχοι στην περιοχή θεωρούνται οι Κούρδοι και ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση να προστατευθεί η κουρδική ελευθερία στη Συρία τόσο από την Άγκυρα όσο και από τη Δαμασκό.

Η Τουρκία φοβάται ότι μια κουρδική αυτονομία, ή αυτοδιάθεση, κατά μήκος των νοτίων συνόρων της -μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας- θα αποτελέσει την αρχή για τον διαμελισμό της, με το τουρκοκρατούμενο βόρειο Κουρδιστάν (νοτιοανατολική Τουρκία) να διεκδικεί και αυτό στη συνέχεια την απόσχισή του από το πολυεθνικό τουρκικό κράτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 28 Σύρους στρατιώτες

Ισραηλινός αξιωματούχος με παράδειγμα από την Παλαιά Διαθήκη εξήγησε το πλήγμα του Ισραήλ στο Ιράν

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Τι ακολουθεί μετά το ισραηλινό χτύπημα-απάντηση στο Ιράν

Το Ισραήλ απάντησε στο Ιράν «οφθαλμόν αντί οφθαλμού»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr