Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προκλητικός Γιλντιρίμ: Aσφάλεια στη Μεσόγειο για να έρθει η ειρήνη στην Κύπρο

Προκλητικός Γιλντιρίμ: Aσφάλεια στη Μεσόγειο για να έρθει η ειρήνη στην Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για αδιάλλακτη στάση των Ελληνοκύπριων έκανε λόγο ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Μπιναλί Γιλντιρίμ, τονίζοντας πως «για την ειρήνη στην Κύπρο είναι αναπόφευκτη η ασφάλεια στη Μεσόγειο»

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ασιατικών Χωρών, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κρατικές δομές, «η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και η «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νοτίου Κύπρου», προσθέτοντας ότι ενώ η κατάσταση είναι αυτή, η «Νότια Κύπρος» επωφελείται από κάθε είδους δυνατότητα στον κόσμο, η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» συνεχίζει να είναι απομονωμένη και να έχει περιορισμούς».

Όπως είπε, για την εδραίωση της ειρήνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων είναι αναπόφευκτο να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην Μεσόγειο.

«Η αδιάλλακτη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Κύπρο, δυσκολεύει δυστυχώς τη λύση», υποστήριξε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ενώ είπε ότι για την ειρήνη «η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» επιδεικνύει κάθε είδους θυσία και καλή πρόθεση ενώ η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» διατηρεί την ίδια στάση».

«Όταν εκδηλωθεί μια ειλικρινής και εποικοδομητική βούληση, τότε οπωσδήποτε θα υπάρξει μια τελική και δίκαιη λύση στην Κύπρο», ανέφερε.

Το TRIBUNE αποσαφηνίζει

Το τουρκικό «επιχείρημα» λέει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει και αποκαλεί «ελληνοκυπριακή διοίκηση» ή «Νότια Κύπρο», δεν μπορεί «μονομερώς» να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ νότια του νησιού.

Λένε, οι Τούρκοι, ότι αυτά αποτελούν περιουσία όλων των Κυπρίων, οπότε πρέπει να έχουν και οι Τουρκοκύπριοι συμμετοχή στην εκμετάλλευσή τους.

Ενώ όμως προβάλουν αυτή τη θέση, που ως προϋπόθεση έχει μια ενιαία Κύπρο, συγχρόνως αναφέρονται στο μερίδιο κάποιας «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», δηλαδή στο ψευδοκράτος.

Άρα, ενώ οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο υπάρχει ένα «τουρκικό κράτος», το οποίο θεωρούν ξεχωριστό από τον ελεύθερο νότο, απαιτούν ο Βορράς να έχει μερίδιο στα κοιτάσματα του Νότου.

Σαν δηλαδή η Βόρεια Ιρλανδία να ζητά μερίδιο από την ΑΟΖ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Η κυπριακή κυβέρνηση απαντά ότι μερίδιο από τα κοιτάσματα έχουν όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων, επειδή δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος και θεωρεί τους Τουρκοκύπριους υπό κατοχή πολίτες της.

Όσο όμως η Τουρκία επιμένει ότι στα κατεχόμενα υπάρχει κάποιο (ψευδο)κράτος, αυτό εννοείται ότι δεν δύναται να αξιώνει μερίδιο από ένα άλλο κράτος, εν προκειμένω την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε να έχει λόγο σε ό,τι συμβαίνει στην ελεύθερη ΑΟΖ στις θάλασσες νότια της Κύπρου.

Προφανώς και οι Τουρκοκύπριοι θα λάβουν το μερίδιό τους όταν και όποτε αποκατασταθεί η ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως ψευδοκράτος όμως δεν δικαιούνται «στάλα».

Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι η Τουρκία αναφέρεται εσχάτως και στο Διεθνές Δίκαιο δίχως όμως να προσδιορίζει ποιο είναι αυτό.

Ελλάδα και Κύπρος επικαλούνται τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δηλαδή τη Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι του 1982, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει. Άρα, εξ ονόματος ποιανού Διεθνές Δικαίου ομιλεί η Τουρκία; Εκείνου που δεν αναγνωρίζει;

Η πραγματικότητα είναι ότι η Άγκυρα επιδιώκει να πάρει «κομμάτι» της κυπριακής ΑΟΖ χρησιμοποιώντας ως προγεφύρωμα και Δούρειο Ίππο το ψευδοκράτος και μάλιστα δίχως επίλυση του Κυπριακού, δηλαδή επανένωση της νήσου.

Προσπαθεί δηλαδή να έχει «και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη», συμπεριφορά που κρίνεται ως αλαζονική, επιθετική και πειρατική, πέρα από κάθε λογική και κάθε έννοια του Διεθνές Δικαίου.

Για αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφατα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, διαμήνυσε στην τουρκική πλευρά ότι κανείς δεν την αποκλείει, αρκεί να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, πράγμα που σημαίνει ότι πρώτον η Κύπρος θα επανενωθεί ως ενιαίο κυρίαρχο κράτος, δίχως ξένα στρατεύματα στο έδαφός της και εγγυήτριες δυνάμεις και η Τουρκία θα περιοριστεί στις δικές της θάλασσες, οι οποίες μπορεί να είναι περιορισμένες αλλά -ας το εμπεδώσει επιτέλους αυτό- τις έχασε σε πολέμους πριν ένα αιώνα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr