Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χάνει την έναρξη του G20 η Μέρκελ μετά το «μπλακ άουτ» στο κυβερνητικό αεροσκάφος

Χάνει την έναρξη του G20 η Μέρκελ μετά το «μπλακ άουτ» στο κυβερνητικό αεροσκάφος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ θα είναι απούσα κατά την έναρξη της συνόδου της G20 στο Μπουένος Άιρες, μετά την κατεπείγουσα προσγείωση που αναγκάστηκε να κάνει το αεροσκάφος με την κυβερνητική αντιπροσωπεία στην Κολονία το βράδυ της Πέμπτης, λόγω τεχνικής βλάβης, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της καγκελαρίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Θα συνεχίσουμε αύριο» (σ.σ. σήμερα Παρασκευή) το ταξίδι προς το Μπουένος Άιρες», διευκρίνισε η εκπρόσωπος, μερικές ώρες αφότου το Airbus A340-300 που χρησιμοποιείται για τα επίσημα ταξίδια των κυβερνητικών αντιπροσωπειών έκανε αναστροφή ενώ πετούσε πάνω από την Ολλανδία εξαιτίας τεχνικού προβλήματος, μετά την απογείωσή του από το Βερολίνο.

Σύμφωνα με αναρτήσεις Γερμανών δημοσιογράφων που συνοδεύουν τη γερμανική κυβερνητική αντιπροσωπεία, η καγκελάριος σχεδιάζεται να μεταβεί αργότερα το πρωί σήμερα στη Μαδρίτη και να επιβιβαστεί με μια μικρότερη αντιπροσωπεία σε εμπορική πτήση με προορισμό την πρωτεύουσα της Αργεντινής.

Κατά το Γερμανικό Πρακτορείο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ εξήγησε ότι το ταξίδι δεν μπορούσε να συνεχιστεί το βράδυ της Πέμπτης για να μην ξεπεραστεί το όριο των μέγιστων ωρών πτήσης του πληρώματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Spiegel, ολόκληρο το σύστημα επικοινωνίας του αεροσκαφους «Konrad Adenauer» τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Κατά το ίδιο μέσο, η βλάβη ήταν πιο σοβαρή από ό,τι αρχικά πιστευόταν: μία ώρα μετά την απογειωση απο το Βερολίνο, το σύνολο του συστήματος επικοινωνίας με το έδαφος είχε τεθεί εκτος λειτουργιας στο Air Force A340.

Ένα τέτοιο περιστατικό θεωρείται επικίνδυνο και δίνεται σήμα έκτακτης ανάγκης στην αεροπορία. Ως εκ τούτου, οι πιλότοι αποφάσισαν αμέσως να σταματήσουν την πτήση προς την Αργεντινή.

Την ώρα εποχή εκείνη, το αεροσκάφος ήταν στον εναέριο χώρο της Ολλανδίας.

Με τη βοήθεια δορυφορικού τηλεφώνου, το πλήρωμα του κυβερνητικού αεροσκάφους κατάφερε να έρθει σε επαφή με το κέντρο ελέγχου πτήσεων και να ζητήσει προσγείωση έκτακτης ανάγκης στο αεροδρόμιο της Κολονίας-Βόννης.

Μια τέτοια βλαβη του συστήματος επικοινωνίας, που εξασφαλίζεται από διάφορα συστήματα αντικατάστασης, είναι εξαιρετικά σπάνια. Η αιτία της βλάβης δεν ειχε προσδιοριστεί μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, δηλωσαν κύκλοι της Bundeswehr.

Όταν το A340 τελικά έφτασε στην Κολωνία, παρουσιαστηκε άλλο ενα προβλημα: Καθώς το αεροδρομιο βρίσκεται υπό ανακατασκευή, μόνο ο μικροτερος από τους διαδρόμους ήταν διαθέσιμος εκείνη τη στιγμή. Ως εκ τούτου, το αεροσκάφος μακρινών αποστάσεων έπρεπε να επιβραδύνει πολύ γρήγορα.

Επειδή είχε καταναλώσει λίγη κηροζίνη από το Βερολίνο και δεν μπορούσε να ρίξει τα καύσιμα προσεγγίζοντας στην Κολωνία, το προβλημα στην προσγείωση ήταν ακόμα σοβαρό. Το αποτέλεσμα: το σύστημα πέδησης υπερθέρμανθηκε – και η πυροσβεστική υπηρεσία έπρεπε να παρέμβει προληπτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, η συνολική κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή που ο υπουργός Άμυνας Ουρσουλα φον ντερ Λαγεν ενημερώθηκε αμεσως μετά την βλαβη του ραδιοσυστήματος.

Για αρκετές ώρες προσπάθησε, μεταξύ άλλων, να βρει ενα άλλο αεροσκάφος για την Καγκελάριο μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιριών.

Ωστόσο, δεν βρέθηκαν αεροπορικές εταιρείες που διέθεταν αεροσκάφη υπερατλαντικών πτήσεων με εξοπλισμό VIP στην ΕΕ.

Η Μέρκελ πέρασε τη νύχτα σε ένα ξενοδοχείο στη Βόννη. Εκεί δηλωσε για το περιστατικό: «Μπορώ να πω μετά τα γεγονότα, υπήρξε ενα σοβαρο προβλημα. Ευτυχώς, υπήρχε ένα εξαιρετικό πλήρωμα και ενας έμπειρος κυβερνήτης».

Η Μέρκελ θα πετάξει τελικά σήμερα το πρωί με ένα άλλο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας από την Κολωνία στη Μαδρίτη. Από εκεί θα αναχωρήσει με προγραμματισμένη πτήση της Iberia για το Μπουένος Άιρες – αλλά θα χάσει την έναρξη της Συνόδου της G20.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Γερμανία: Οι μουσουλμάνοι μαθητές θεωρούν σημαντικότερο το Κοράνι από τους νόμους του γερμανικού κράτους

Η Γερμανική Αμνηστία ζητά έρευνα για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του Γιάνη Βαρουφάκη

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr