Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς ο αγωγός Nord Stream 2 «καταλύει» τη γερμανική ηγεμονία – Οι ΗΠΑ αποκαθιστούν την τάξη

Πώς ο αγωγός Nord Stream 2 «καταλύει» τη γερμανική ηγεμονία – Οι ΗΠΑ αποκαθιστούν την τάξη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt με τίτλο «Μάχη γύρω από τον Nord Stream 2» επισημαίνει πως «Ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας διχάζει την Ευρώπη και εξοργίζει τις ΗΠΑ, ενώ τώρα εντείνεται η αντίδραση και εντός των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του Βερολίνου».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρένελ, από την ανάληψη των καθηκόντων του έθεσε ως στόχο εξωτερικής πολιτικής την παρεμπόδιση του σχεδίου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Ο Πρέσβης Γκρένελ δηλώνει στην εφημερίδα: «Στη Γερμανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη υφίσταται μία αυξανόμενη αντίσταση έναντι του σχεδίου Nord Stream 2.

»Γιατί θα έπρεπε να παραχωρήσουμε στον Πούτιν περισσότερη εξουσία επί της Ευρώπης;».

H Handelsblatt υποστηρίζει πως υπάρχει αναβρασμός εντός του κυβερνητικού συνασπισμού με το στέλεχος του SPD ειδικό σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Νιλς Σμιτ, να ομολογεί λάθος χειρισμό του θέματος:

«Από πολιτική άποψη, αντιδράσαμε πολύ αργά στην κριτική».

Αυτή η κριτική προέρχεται κυρίως από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, όπου η εμβάθυνση της ενεργειακής, εταιρικής σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας ανακίνησε νέους φόβους.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης CDU- CSU για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούργκεν Χαρντ, δηλώνει ότι «το να αντιμετωπίζουμε σοβαρά τις ανησυχίες των γειτόνων μας θα έπρεπε να αποτελεί πάντα ένα εγγενές χαρακτηριστικό της γερμανικής, εξωτερικής πολιτικής».

Πάντως –καταλήγει το δημοσίευμα- η κυβερνητική πλευρά εμμένει στο ότι η συναλλαγματική εξάρτηση της Μόσχας είναι πολύ μεγαλύτερη από την ευρωπαϊκή εξάρτηση από ρωσικό αέριο και για τον λόγο αυτό ο συγκεκριμένος αγωγός δεν παρέχει στην Ρωσία καμία δυνατότητα άσκησης εκβιασμών.

Το TRIBUNE λέει: Στόχος των ΗΠΑ

Στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Για αυτό και προωθούν τον εφοδιασμό της με αμερικανικό υγροποιημένο, που το μεταφέρουν κυρίως ολοκαίνουργια ελληνικά τάνκερ και θα διοχετεύεται και μέσω Ελλάδας, ενώ παράλληλα οι Αμερικανοί υποστηρίζουν σφόδρα τοn υποθαλάσσιο αγωγό EastMed.

Μπορεί να φαίνεται «αστείο, αλλά από εκεί που η Ελλάδα ήταν το πρόβλημα της Ευρώπης και η Γερμανία εκείνη που επέβαλλε τις «λύσεις», τώρα η Ελλάδα γίνεται το κλειδί της λύσης και η Γερμανία καθίσταται το πρόβλημα.

Οι Αμερικανοί έχουν δηλώσει ότι ο αγωγός Nord Stream 2 αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Οι Γερμανοί έχουν διαφορετική άποψη, ωστόσο, όλοι είδαμε την Άνγκελα Μέρκελ να αποχωρεί από το προσκήνιο και όσοι αναρωτιούνται τους λόγους της εκθρόνισης, να είναι σίγουροι πώς ο Nord Stream 2 έχει παίξει κεντρικό ρόλο.

Η Ελλάδα πάντως και δια στόματος του Αλέξη Τσίπρα, στις δηλώσεις του μετά την τελευταία σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έχει δώσει δίκια στην αμερικανική πλευρά.

Θα έχετε επίσης παρατηρήσει ότι η Γερμανία έχει «χαθεί» από την κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή και ο κυριότερος λόγος είναι ότι στασίασε ενάντια στις ΗΠΑ, ακολουθώντας δική της πολιτική ηγεμονίας στην Ευρώπη, την οποία απομύζησε χρησιμοποιώντας ως μέσο το ευρώ, αρνούμενη να συμμορφωθεί με τα ΝΑΤΟϊκά κόστη, υπονομεύοντας τη σταθερότητα των μεσογειακών χωρών και επιλέγοντας να τροφοδοτείται ενεργειακά από τη Ρωσία.

Η Γερμανία πολύ σύντομα θα πάψει να είναι η «ατμομηχανή» της Ευρώπης, αυτή θα μεταφερθεί στην Πολωνία, η δε Ελλάδα θα είναι ο ενεργειακός κόμβος τροφοδοσίας της Ευρώπης.

Οι λόγοι για τους οποίους μας έβαλαν στα μνημόνια έχουν ηττηθεί. Αντέξαμε την κρίση, με τις μικρότερες συγκριτικά απώλειες από όσα σχεδίαζαν να μας κάνουν και τώρα περνάμε μπροστά.

Επιβεβαιώνεται ότι η επιλογή της Ελλάδας να συνταχθεί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ήταν και η καλύτερη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Ο Πούτιν «σκέφτεται» τη δημιουργία μιας μεγάλης «ουδέτερης ζώνης» μέσα στην Ουκρανία

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Υπ. Παιδείας Γερμανίας: Τα σχολεία έχουν την ευθύνη να προετοιμάσουν τους μαθητές και για ενδεχόμενο πολέμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr