Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε να πωληθούν πύραυλοι Patriot στην Τουρκία – Το ελληνοεβραϊκό λόμπι παρακολουθεί

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε να πωληθούν πύραυλοι Patriot στην Τουρκία – Το ελληνοεβραϊκό λόμπι παρακολουθεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency- DSCA) διαβίβασε χθες στο Κογκρέσο την απαιτούμενη συναίνεσή της στο αίτημα της Τουρκίας για να προμηθευτεί 80 ενισχυμένους κατευθυνόμενους πυραύλους τύπου Patriot (GEM-T) και 60 πυραύλους τύπου Patriot MSE, μαζί με τον σχετικό εξοπλισμό τους, αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταδίδει ο Έλληνας ανταποκριτής Αποστόλης Ζουπανιώτης από τη Νέα Υόρκη.

Το τουρκικό αίτημα προωθήθηκε στην DSCA από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έδωσε την έγκρισή του.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας, «αυτή η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στην εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών βελτιώνοντας την ασφάλεια ενός βασικού συμμάχου του ΝΑΤΟ στις πρώτες γραμμές της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

»Η Τουρκία αποτελεί μέλος της κρίσιμης πλατφόρμας για την εκστρατεία «Κατανίκησης του ISIS» και εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο της προσπάθειας της Εθνικής Στρατηγικής Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής να ανταγωνιστεί τις μεγάλες δυνάμεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή».

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι η πώληση αυτή είναι σύμφωνη με τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για την προμήθεια βασικών συμμάχων τους με σύγχρονα συστήματα ικανά να δικτυωθούν για να υπερασπιστούν την περιφερειακή αστάθεια.

«Η προτεινόμενη πώληση θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, καθιστώντας την πιο πολύτιμο εταίρο σε μια όλο και πιο σημαντική περιοχή του κόσμου».

Αναφέρει πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα συστήματα Patriot για να βελτιώσει την ικανότητά της στην αντιπυραυλική άμυνα, «για να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και να αποτρέψει περιφερειακές απειλές.

»Η προτεινόμενη πώληση θα αυξήσει τις αμυντικές δυνατότητες του στρατού της Τουρκίας για να προφυλαχθεί από την εχθρική επιθετικότητα και να προστατέψει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που πιθανόν εκπαιδεύονται και να λειτουργούν εντός των συνόρων της.

»Η Τουρκία δεν θα έχει καμία δυσκολία να απορροφήσει αυτό το σύστημα στις ένοπλες δυνάμεις της».

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια εκτιμά στην εισήγησή της ότι «η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και της υποστήριξης δεν θα μεταβάλει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».

Η ανακοίνωση τέλος αναφέρει ότι η υλοποίηση αυτής της προτεινόμενης πώλησης θα απαιτήσει να ταξιδέψουν στην Τουρκία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα περίπου 25 αντιπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης και 40 αντιπρόσωποι των εταιρειών συμβαλλόμενων μερών για εγκατάσταση, σχετικούς ελέγχους, εκπαίδευση κλπ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δηλώσει πριν το καλοκαίρι ότι είναι σε επαφή με την Τουρκία για πιθανή πώληση Patriots, για να αποτρέψει την αγορά από την Αγκυρα των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Αν και στην αρχή η Τουρκία δεν το συζητούσε, στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει πως η χώρα του παράλληλα με τους S-400 μπορεί να αγοράσει και Patriots.

H θετική εισήγηση της DSCA δεν δεσμεύει το Κογκρέσο, ούτε για την πώληση των Patriots, αλλά ούτε και για τους περιορισμούς που έχει θέσει διά νόμου, να επιτρέψει τη μεταφορά στην Τουρκία των αεροσκαφών F-35 που έχει αγοράσει.

Ωστόσο, όπως ανέφερε πηγή του Κογκρέσου, αναμένεται μια μακρά περίοδος σκληρών διαβουλεύσεων, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μυστικά συστήματα των F-35 μπορούν να περάσουν στους Ρώσους.

Κύκλοι του Ελληνοαμερικανικού λόμπι ανέφεραν ότι παρά τη διαβεβαίωση της DSCA ότι η αγορά των Patriots «δεν θα μεταβάλει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή», η Τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και οι απειλές που κατά καιρούς εξακοντίζονται σε βάρος του Ισραήλ, είναι στοιχεία τα οποία θα εξεταστούν στη συζήτηση που θα γίνει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Άντονι Μπλίνκεν για 25η Μαρτίου: «Ως γενέτειρα της δημοκρατίας, η Ελλάδα λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για τις αρχές που αγαπάμε»

Νίκος Δένδιας: Πρέπει να ομογενοποιήσουμε τους τύπους των πολεμικών αεροσκαφών μας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr