Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γαλλικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν ανάμεσα σε Τούρκους και Κούρδους βόρεια της Μανμπίτζ (φωτο)

Γαλλικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν ανάμεσα σε Τούρκους και Κούρδους βόρεια της Μανμπίτζ (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τεθωρακισμένα του γαλλικού στρατού αναπτύχθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, προπαραμονής των Χριστουγέννων, μεταξύ των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και των μισθοφόρων των Τούρκων, βόρεια της πόλης Μανμπίτζ στη βορειοδυτική Συρία.

Σύνορο μεταξύ των SDF και των τουρκικών ατάκτων συμμοριών -και του τουρκικού στρατού- είναι ο παραπόταμος Σατζόρ που καταλήγει στον ποταμό Ευφράτη.

Βόρεια του Σατζόρ είναι οι Τούρκοι και οι ισλαμιστές μισθοφόροι τους, με προπύργιο την πόλη Τζαραμπλούς, νότια είναι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) με προπύργιο τη Μανμπίτζ.

Είναι η πρώτη φορά που γαλλικά τεθωρακισμένα λαμβάνουν θέσεις στο συγκεκριμένο σημείο, όπου προηγουμένως το φύλαγαν οι Αμερικανοί.

Φαίνεται πως η Γαλλία αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στον Διεθνή Συνασπισμό, την ώρα που στην Αμερική επικρατεί πολιτική θύελλα εξαιτίας της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία δίχως να ενημερώσει κανέναν, ενώ το δημοκρατικό κόμμα αφήνει υπόνοιες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εκβιάζεται με κάποιο τρόπο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, τα γαλλικά όπλα είναι στραμμένα προς τους Τούρκους και τους ατάκτους τους.

Δείτε και άλλες εικόνες από το ίδιο σημείο:

Μανμπίτζ: Μια πόλη που απελευθέρωσαν με το αίμα τους οι Κούρδοι

Η Μανμπίτζ, το ελληνικό της όνομα είναι Ιεράπολις, ήταν πριν τον πόλεμο μια πόλη που την κατοικούσαν όλες οι εθνότητες της Συρίας, κυρίως Άραβες, Κούρδοι και Κιρκάσιοι. Αν και η επικρατούσα θρησκεία στη Μανμπίτζ ήταν το σουνιτικό Ισλάμ, οι κάτοικοί της ήταν κοσμικοί και φιλελεύθεροι.

Στις 20 Ιουλίου 2012 η Μανμπίτζ έπεσε στα χέρια τοπικών στασιαστών, που ανέλαβαν και τη διοίκησή της. Τον Δεκέμβριο του 2012 διεξήχθησαν και τοπικές εκλογές για την ανάδειξη δημοτικού συμβουλίου των εξεγερμένων.

Τον Ιανουάριο του 2014 η πόλη καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο και έδιωξε τους ανταγωνιστές του. Υπό το νέο καθεστώς η Μανμπίτζ έγινε κέντρο παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, που λεηλατούσε το Ισλαμικό Κράτος από άλλες περιοχές της Συρίας.

Τον Ιούνιο του 2016 οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού ξεκίνησαν την εκστρατεία για την απελευθέρωση της Μανμπίτζ.

Στις 8 Ιουνίου 2016 περικυκλώθηκε η πόλη και ξεκίνησε η πολιορκία της. Στις 12 Αυγούστου 2016 η Μανμπίτζ απελευθερώθηκε.

Η Μανμπίτζ διοικείται από τοπικό συμβούλιο που αποτελείται από 71 Άραβες, 43 Κούρδους, 10 Τουρκμένους, 8 Κιρκάσιους, 1 Αρμένιο και 1 Τσετσένο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr