Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ιαπωνία επιμένει να σκοτώνει φάλαινες με το πρόσχημα της «εθνικής παράδοσης»

Η Ιαπωνία επιμένει να σκοτώνει φάλαινες με το πρόσχημα της «εθνικής παράδοσης»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την αποχώρησή της από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (ΔΕΦ) ανακοίνωσε η Ιαπωνία, υλοποιώντας την απειλή της, όταν η Επιτροπή απέρριψε τον Σεπτέμβριο πρόταση της χώρας προκειμένου «να ξαναρχίσει η εμπορική αλιεία», συμπορευόμενη με τη Ισλανδία και τη Νορβηγία, όπου συνεχίζεται η αλίευση φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς.

Το Τόκιο θα απόσχει πάντως από το να επιτρέψει την εμπορική φαλαινοθηρία «στα νερά της Ανταρκτικής ή στο νότιο ημισφαίριο», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η αλιεία θα «περιορίζεται στα χωρικά ύδατα και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)» της Ιαπωνίας, διαβεβαίωσε.

Το Τόκιο είχε απειλήσει να αποχωρήσει από τη ΔΕΦ τον Σεπτέμβριο, όταν η Επιτροπή απέρριψε το αίτημά του να ξαναρχίσει η αλιεία για εμπορικούς σκοπούς.

Η ιαπωνική πρόταση συνίστατο στο να επιτραπεί να συνυπάρχουν η προστασία και η εμπορική αλιεία των φαλαινών, με την τελευταία να ελέγχεται από «μια επιτροπή για τη βιώσιμη φαλαινοθηρία».

Όμως χώρες που τάσσονται υπέρ της προστασίας των φαλαινών, όπως η Αυστραλία, τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι ΗΠΑ, ψήψισαν κατά της ιαπωνικής πρότασης, η οποία απορρίφθηκε με 41 ψήφους κατά έναντι 27 υπέρ.

Ο Ιάπωνας υφυπουργός Αλιείας Μασαάκι Τανιάι είχε εκφράσει τότε τη βαθιά λύπη του γα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και είχε επισείσει ως ύστατη επιλογή της κυβέρνησής του την αποχώρηση από τη ΔΕΦ.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανοίγει με αυτή την απόφασή της νέο μέτωπο ανάμεσα στους επικριτές και τους υπερασπιστές της θήρευσης των κητοειδών, που οι Ιάπωνες, ειδικά οι εθνικιστές, τονίζουν πως αποτελεί ιαπωνική παράδοση.

Η απόφαση της Ιαπωνίας έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Αυστραλίας. Να σημειωθεί ότι δύο ακόμα χώρες, η Ισλανδία και η Νορβηγία, που τις θεωρούμε «πολιτισμένες», δεν έπαψαν ποτέ να σκοτώνουν φάλαινες, δίχως κανένα όριο και περιορισμό, δίχως συνέπειες.

Το κυνήγι των φαλαινών έχει σταματήσει εδώ και 30 χρόνια, η Ιαπωνία όμως πάντα το παραβίαζε επικαλούμενη φαλαινοθηρία για επιστημονικούς λόγους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Nordic Response 24: Ξεκίνησε η μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση στον βορρά – Συμμετέχουν Φινλανδία και Σουηδία

Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα και η Φινλανδία έχουν πολλές ομοιότητες» – Είναι «και οι δύο δίπλα σε μεγάλους γείτονες που έχουν αναθεωρητικές φιλοδοξίες»

Πώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε τον πόλεμο – Ανάλυση Bloomberg

Ο Νίκος Δένδιας στη Φινλανδία για το μοντέλο ενός πραγματικού στρατού πολιτών-οπλιτών

Ο Νίκος Δένδιας στη Φινλανδία στις 27 Φεβρουαρίου για το «φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr