Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Μπόκο Χαράμ επιτέθηκε σε δύο στρατιωτικές βάσεις στη Νιγηρία και τις λεηλάτησε

Η Μπόκο Χαράμ επιτέθηκε σε δύο στρατιωτικές βάσεις στη Νιγηρία και τις λεηλάτησε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε δύο στρατιωτικές βάσεις στη βορειοανατολική Νιγηρία το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, επιτέθηκαν μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, στο πλαίσιο μιας εφόδου με σκοπό την κατάληψη της πόλης στρατηγικής σημασίας Μπάγκα, στη λίμνη Τσαντ, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στον στρατό.

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), μιας φράξιας της Μπόκο Χαράμ που έχει ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, κυρίευσε μια ναυτική βάση και μια εγκατάσταση της Μεικτής Πολυεθνικής Δύναμης (MNJTF) στην Μπάγκα, έπειτα από σκληρές μάχες, ανέφεραν οι πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτή η φράξια της Μπόκο Χαράμ έχει εξαπολύσει επανειλημμένα επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή.

Τζιχαντιστές με πολλά οχήματα επιτέθηκαν στην Μπάγκα και ξέσπασαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε αυτούς και στους στρατιωτικούς στη βάση της MNJTF, στην οποία έδρευαν μονάδες των ένοπλων δυνάμεων της Νιγηρίας, του Νίγηρα, του Τσαντ και του Καμερούν.

Οι ισλαμιστές επιτέθηκαν επίσης σε μια ναυτική βάση στο Mile 3, περίπου πέντε χιλιόμετρα από τη Μπάγκα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στρατιωτική πηγή υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι στρατιωτικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με υπέρτερο και καλά οπλισμένο εχθρό και «αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μαχόμενοι», σύμφωνα με την πηγή αυτή. Οι δράστες της επίθεσης άρπαξαν «στρατιωτικά φορτηγά, πυρομαχικά και πολλούς εκτοξευτήρες ρουκετών από τη βάση», συμπλήρωσε.

Οι μονάδες από τις δύο βάσεις αναδιπλώθηκαν σε μια άλλη ναυτική βάση, στο Fish Dam, στις όχθες της λίμνης Τσαντ, συνέχισε η πηγή.

Η βάση αυτή, στην οποία τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά, έχει μπορέσει να αποκρούσει πολλές επιθέσεις μελών της Μπόκο Χαράμ.

Οι τζιχαντιστές κατόπιν υποχώρησαν, αλλά οι στρατιωτικοί αποφάσισαν να μην τους καταδιώξουν για να μην πέσουν σε ενέδρα, τακτική που χρησιμοποιούν συχνά τα μέλη της Μπόκο Χαράμ, πάντα κατά τον ίδιο αξιωματικό.

Τον Ιανουάριο του 2015, η Μπόκο Χαράμ είχε κυριεύσει τη βάση της MNJTF και είχε καταλάβει την πόλη Μπάγκα, αφού τα μέλη της σκότωσαν εκατοντάδες κατοίκους και ανάγκασαν χιλιάδες άλλους να καταφύγουν στη Μαϊντουγκούρι.

Η πόλη αργότερα απελευθερώθηκε, όμως οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να εξαπολύουν συχνά επιθέσεις εναντίον των στρατιωτικών και των αμάχων στην περιοχή, προπύργιο του ΙΚΔΑ.

Οι επιθέσεις των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ, που άρχισαν το 2009 στη βορειοανατολική Νιγηρία, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 27.000 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, με τον εκτοπισμό 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Τούρκοι έχτισαν ακόμα έναν οικισμό ισλαμιστών εποίκων στη Β/Δ Συρία

Χαμάς για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Φυσικό δικαίωμα των χωρών να αμυνθούν

Οι Ιρανοί μετακινούν ντρόουν κι επιθετικούς πυραύλους

Πρώην επικεφαλής Μοσάντ: «Η κυβέρνηση και ο στρατός του Ισραήλ πίστευαν πως η Χαμάς είχε παρακμάσει»

Πρεσβευτής Ισραήλ στην Αθήνα: Η Τουρκία παίζει καταστροφικό ρόλο στον πόλεμο με τη Χαμάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr