Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μόσχα προς ΗΠΑ: «Ανεύθυνο» αν αποχωρήσετε από τη συνθήκη INF

Μόσχα προς ΗΠΑ: «Ανεύθυνο» αν αποχωρήσετε από τη συνθήκη INF
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Εντελώς ανεύθυνη» είναι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF), προειδοποιεί η Ρωσία κατά την παραμονή της εκπνοής του τελεσιγράφου που έδωσε η Ουάσινγκτον στη Μόσχα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο πρόκειται να μιλήσει σήμερα για το μέλλον αυτής της σημαντικής συνθήκης αφοπλισμού, η οποία χρονολογείται από τον Ψυχρό Πόλεμο. Οι δύο δυνάμεις αλληλοκατηγορούνται ότι την παραβιάζουν και οι ΗΠΑ απειλούν να αποσυρθούν.

«Θεωρούμε ότι αυτή η συνθήκη είναι απαραίτητη. Είναι προς το συμφέρον της ασφάλειάς μας, της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο να υπονομευθεί με μονομερείς ενέργειες», προειδοποίησε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε από την πλευρά του πως η Ρωσία περιμένει να δεχθεί σήμερα «μια ειδοποίηση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών» αναφορικά με την τύχη αυτής της συνθήκης.

«Η απροθυμία των Αμερικανών να ακούσουν τα επιχειρήματά μας και να διεξαγάγουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία φαίνεται να δείχνει πως η απόφαση αποχώρησης από τη συνθήκη έχει ληφθεί ήδη από καιρό στην Ουάσινγκτον», δήλωσε ο Πεσκόφ προσθέτοντας πως «είναι πολύ πιθανό η απόφαση αυτή να αρχίσει να εφαρμόζεται μέσα στις επόμενες ημέρες».

Στο Βερολίνο, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η Ρωσία πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις διατάξεις της συνθήκης INF, αν είναι να λειτουργήσει η συνθήκη αυτή.

«Δεν είδαμε αλλαγή στη ρωσική συμπεριφορά τις 60 τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Γερμανός εκπρόσωπος προσθέτοντας πως έγκειται στη Ρωσία να αναλάβει δράση.

Η Γερμανία πιστεύει πως ο μόνος τρόπος που η Ρωσία μπορεί να σώσει τη συμφωνία είναι απαντώντας στις ανησυχίες για ένα πυραυλικό σύστημα κρουζ το οποίο οδήγησε τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από αυτή τη συνθήκη του 1987.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν κυρίως τη Ρωσία ότι ανέπτυξε τον πύραυλο 9M729, ο οποίος είναι ικανός να φέρει πυρηνική κεφαλή και έχει, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ, βεληκεκές μεγαλύτερο των 500 χλμ. και συνεπώς παραβιάζει τη συνθήκη.

Έδωσαν στη Ρωσία προθεσμία 50 ημέρων, η οποία λήγει στις 2 Φεβρουαρίου, για να διαλύσει τους πυραύλους που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, παραβιάζουν τη συνθήκη που απαγορεύει τους πυραύλους βεληνεκούς από 500 έως 5.000 χλμ.

Η Ρωσία, η οποία διαβεβαιώνει πως επιθυμεί τη διαφάνεια αφού παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στον Τύπο τον πύραυλο 9M729, αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

Κατηγορεί με τη σειρά της την Ουάσιγκτον ότι παραβιάζει τη συνθήκη κυρίως μέσω του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνάς της που εγκατέστησε στη Ρουμανία και θα εγκαταστήσει προσεχώς στην Πολωνία.

«Δεν παραβιάζουμε τη συνθήκη. Προτείναμε επανειλημμένα στους Αμερικανούς να αποδείξουν» τις κατηγορίες τους, δήλωσε σήμερα ο Ριάμπκοφ κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν «την οικονομική εξάντληση» της Ρωσίας «μέσω μιας νέας κούρσας των εξοπλισμών».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr