Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δύσκολο ένα κοινό μέτωπο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, λένε οι Γερμανοί του AfD

Δύσκολο ένα κοινό μέτωπο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, λένε οι Γερμανοί του AfD
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο επικεφαλής της λίστας της γερμανικής ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές προβλέπει ότι οι σχηματισμοί της σκληρής δεξιάς θα έχουν δυσκολίες στη συγκρότηση μίας «πατριωτικής συμμαχίας» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρά την προβλεπόμενη ενίσχυσή τους, εξαιτίας διαφωνιών που είναι δύσκολο να ξεπεράσουν.

Το κόμμα του, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) ξεκινά την καμπάνια του το Σάββατο, δύο ημέρες πριν από την φιέστα που οργανώνει στο Μιλάνο ο αρχηγός της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι για να συγκεντρώσει όλους τους Ευρωπαίους συμμάχους του με τους οποίους ελπίζει ότι θα συγκροτήσει κοινό μέτωπο στο μελλοντικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Περιμένω ότι οι συντηρητικές δυνάμεις θα βγουν ξεκάθαρα ενισχυμένες από τις εκλογές και ότι οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, στις οποίες περιλαμβάνω τους χριστιανοδημοκράτες (!), θα γνωρίσουν σαφή υποχώρηση», δήλωσε στο AFP ο Γεργκ Μόιτεν.

Πιστεύει ότι τα θετικά αποτελέσματα των «πατριωτικών κομμάτων» θα επιτρέψουν να μπλοκαριστούν ορισμένα μέτρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει την πλειοψηφία.

Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι ακροδεξιοί σχηματισμοί «να εργασθούν από κοινού, διότι δεν μπορούν τίποτε να κάνουν ως μεμονωμένα κόμματα», προειδοποιεί ο 57χρονος ευρωβουλευτής και μέλος του προεδρείου της AfD, κόμμα αντιμεταναστευτικό, αντιευρωπαϊκό, αντι-ελίτ…

Το κόμμα του, όπως και η ιταλική Λέγκα του Βορρά, το αυστριακό FPO και άλλα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη γνώρισαν μία άνευ προηγουμένου ώθηση μετά την προσφυγική κρίση του 2015 και 2016.

Στην Γερμανία, η AfD επένδυσε στις ανησυχίες που προκάλεσε το άνοιγμα των συνόρων από την Άνγκελα Μέρκελ σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο και έκανε θριαμβευτική είσοδο στο γερμανικό κοινοβούλιο το 2017.

Όμως, «ακόμη και αν η AfD εισέλθει ενισχυμένη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν θα καταφέρουμε τίποτε μόνοι.

»Για τον λόγο αυτόν πρέπει να ενωθούμε με άλλους που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο», εξηγεί ο Γεργκ Μόιτεν, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δίνουν 10% έως 12% της πρόθεσης ψήφου στην λίστα του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος στις ευρωεκλογές.

Για να έχουν ελπίδα να βαρύνουν στις συζητήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, οι ακροδεξιές παρατάξεις οφείλουν να κάνουν συμβιβασμούς…στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αυτό γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκο γιατί έχουμε 28 διαφορετικές χώρες με διαφορετικές προσεγγίσεις».

«Μία από τις πρώτες εμπειρίες που είχαν στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ότι τα μέλη μπορεί να ψηφίζουν με διαφορετικό τρόπο εντός της ίδιας ομάδας», λέει.

Το εγχείρημα της ένωσης των παρατάξεων αυτών είναι περίπλοκο, λέει, διότι τα λαϊκιστικά κόμματα της δεξιάς στην Ευρώπη «έχουν ταυτόσημες ή παρόμοιες θέσεις ως προς την μεταναστευτική πολιτική, αλλά πολύ διαφορετικές ως προς άλλους τομείς».

Για παράδειγμα στον τομέα της οικονομίας, θέμα για το οποίο ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν και η AfD έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις.

«Είμαστε ένα κόμμα της οικονομίας της αγοράς και δεν είμαστε φίλοι των μέτρων προστατευτισμού, αντίθετα με τον Εθνικό Συναγερμό», λέει.

Για τα θέματα αυτά, το κόμμα του έχει παρόμοιες θέσεις «μάλλον με τους Βορειοευρωπαίους, όπως οι Δανοί, οι Φινλανδοί ή οι Ιρλανδοί που υποστηρίζουν μία ανοικτή οικονομία και όχι ένα ισχυρό κρατισμό, όπως είναι η παράδοση στην Γαλλία».

Αλλά και στους κόλπους της AfD οι διαφωνίες είναι μεγάλες.

Έτσι, οι εκλεγμένοι το 2014 ευρωβουλευτές έχουν ενταχθεί σε διάφορες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ορισμένοι έχουν αποχωρήσει από το κόμμα τους.

Η Εναλλακτική για την Γερμανία, όπως και πολλοί άλλοι σχηματισμοί αυτού του τύπου στην Ευρώπη, έχει σταματήσει να ταυτίζεται με την ρητορική του Brexit βλέποντας την ανικανότητα της βρετανικής πολιτικής τάξης να οργανώσει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γεργκ Μόιτεν κατά συνέπεια δεν επενδύει πια στο «Dexit».

Λυπάται μάλιστα για την βρετανική έξοδο, αν και το κόμμα του πανηγύρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016.

«Είμαστε λυπημένοι που οι Βρετανοί εγκαταλείπουν την ΕΕ», αλλά «οφείλουμε να σεβασθούμε την δημοκρατική επιλογή», λέει και προσθέτει:

«Δεν πρέπει να τους κλείσουμε τελείως την πόρτα».

Στην AfD, αλλά και στην παράταξη της Λεπέν δεν μιλούν πια για διάλυση της Ένωσης , αλλά για την «μεταρρύθμιση» της.

«Θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη και να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις εξουσίες της, που θα είναι μόνο οικονομικές», εξηγεί ο Μόιτεν που καταγγέλλει τις προτάσεις για «κοινό στρατό, κοινή αγορά εργασίας ή κοινό κατώτατο μισθό».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Γερμανία: Απαγορεύει στον Γιάνη Βαρουφάκη την είσοδο και κάθε πολιτική δραστηριότητα στη χώρα

Γερμανία: Στο στόχαστρο ξανά η τρομοκρατία της RAF

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr