Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Δημ. Συλλούρης κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να αποκλείσουν τις βλέψεις της Τουρκίας

Ο Δημ. Συλλούρης κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να αποκλείσουν τις βλέψεις της Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ ότι συμπεριφορές όπως της Τουρκίας δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές καθώς θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή και προσβάλλουν την προσήλωση και το σεβασμό των άλλων κρατών προς τη διεθνή νομιμότητα και την ανάγκη της μεταξύ τους ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας.

Σε χαιρετισμό του στο Προεδρικό για τα 800 χρόνια από την επίσκεψη του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στην Κύπρο και στη Μέση Ανατολή, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στη Ρουμανία για το Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών της ΕΕ «σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή η οποία χαρακτηρίζεται από τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Κύπρου και της ειρήνης στην περιοχή».

Προκλήσεις, είπε, «που δοκιμάζουν την ανοχή της διεθνούς κοινότητας έναντι της έξαρσης της αλαζονείας και της επιθετικότητας της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στην ανάγκη του σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο και τη συνεργασία και καλή γειτονία των κρατών».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Συλλούρη «τέτοιες συμπεριφορές, όπως της Τουρκίας στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, δεν μπορούν ασφαλώς να γίνονται ανεκτές, καθώς θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή και προσβάλλουν την προσήλωση και το σεβασμό των άλλων κρατών προς τη διεθνή νομιμότητα και την ανάγκη της μεταξύ τους ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασία».

Ο κ. Συλλούρης συνέχισε λέγοντας ότι «η περιοχή μας, όχι μόνο συνεπεία των τουρκικών προκλήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, δοκιμάστηκε κατά το διάστημα αυτό και συνεχίζει να δοκιμάζεται ευρύτερα από βίαιες συγκρούσεις και διεκδικήσεις που κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν τα ιδανικά της ειρήνης και της καλής συνεργασίας και γειτονίας των κρατών».

Με τις πρόσφατες διμερείς και τριμερείς συνεργασίες της με την Ελλάδα και τα άλλα κράτη, η Κύπρος αυτά τα ιδανικά επιδιώκει να υπηρετήσει προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής, σημείωσε.

Μαζί με τις τρεις θρησκευτικές ομάδες του λαού μας, τους Αρμενίους, τους Μαρωνίτες και τους Λατίνους, που επέλεξαν με δημοψήφισμα το 1960 να ενταχθούν στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα απολαμβάνοντας τα ίδια προνόμια, δικαιώματα και οφέλη, έχουμε το κοινό όραμα να περάσουμε σε μια άλλη εποχή που να υπόσχεται πολύ περισσότερα σε όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού μας, σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και συνδημιουργίας, είπε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «αυτό το όραμα θέλουμε ασφαλώς να το μοιραστούν μαζί μας και να εργαστούν γι’ αυτό και οι Τουρκοκύπριοι, στο πλαίσιο μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος που θα δικαιώνει τις προσδοκίες μας, μιας λύσης λειτουργικής και βιώσιμης, αποκλείοντας τις όποιες βλέψεις και διεκδικήσεις της Τουρκίας ή άλλης χώρας σε βάρος της πατρίδας και του λαού μας».

Ο κ. Συλλούρης μετέφερε σε όλα τα μέλη της Λατινικής Κοινότητας, όπως και προς τους προεξάρχοντες της Λατινικής Εκκλησίας στην Κύπρο, το χαιρετισμό της μεγάλης εκτίμησης που τρέφει προς αυτούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και την εκτίμηση της Βουλής των Αντιπροσώπων προς την Λατινική Κοινότητα και την αγαστή συνεργασία με την εκπρόσωπό της στο Κοινοβούλιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση μου με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr