Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ο Πομπέο για την κρίση με το Ιράν

Σε Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ο Πομπέο για την κρίση με το Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επισκεφθεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, προκειμένου να συζητήσει για την κρίση με το Ιράν, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη.

«Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι τηρούμε όλοι την ίδια γραμμή και τον τρόπο να δημιουργήσουμε έναν παγκόσμιο συνασπισμό» έναντι του Ιράν, είπε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διευκρίνισε ότι θα κάνει επισκέψεις στις δύο χώρες, «μεγάλους συμμάχους» της χώρας του απέναντι «την πρόκληση που αντιπροσωπεύει το Ιράν» καθ’ οδόν προς την Ινδία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη αύριο Τρίτη.

Η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν κορυφώθηκε την Πέμπτη, όταν το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, καταγγέλλοντας ότι είχε παραβιάσει τον ιρανικό εναέριο χώρο.

Οι ΗΠΑ αντέτειναν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε ενώ βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε πως ακύρωσε in extremis πλήγματα αντιποίνων εναντίον ιρανικών θέσεων, που προβλεπόταν να εξαπολυθούν την Παρασκευή.

Προτού αναχωρήσει ο Πομπέο χαρακτήρισε «παιδαριώδη» έναν χάρτη που παρουσιάστηκε από την Τεχεράνη και δείχνει την παραβίαση του ιρανικού εναέριου χώρου από αμερικανικό κατασκοπευτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον Μάιο.

«Έχετε δει τον παιδαριώδη χάρτη τον οποίο επέδειξε ο ΥΠΕΞ (του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ) Ζαρίφ και ο οποίος έρχεται σε διαμετρική αντίθεση (…) με τον επαγγελματισμό των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων και υπηρεσιών πληροφοριών», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο ίδιος υποστήριξε πως όσα είπε ο Ιρανός ομόλογός του είναι «αναξιόπιστα» και «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος «βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο».

Ακόμη, ο Πομπέο επανέλαβε την πρόταση του Τραμπ στο Ιράν για διάλογο.

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε χωρίς να θέτουμε προϋποθέσεις.

»Ξέρουν πού να μας βρουν. Και πιστεύω ότι όταν είναι έτοιμοι να μας μιλήσουν στ’ αλήθεια, θα μπορέσουμε να αρχίσουμε αυτή τη συζήτηση. Αδημονώ να έρθει αυτή η μέρα» είπε.

Στο μεταξύ την Κυριακή, ο ναύαρχος ε.α. Μάικ Μάλεν, άλλοτε αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, προειδοποίησε ότι η ένταση με το Ιράν ίσως «γίνει ανεξέλεγκτη».

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι ο πρόεδρος οδεύει να εξαντλήσει τα περιθώρια ελιγμών του, ότι δεν θα έχει πλέον άλλες επιλογές (…) και τα πράγματα θα γίνουν ανεξέλεγκτα», δήλωσε ο πρώην ανώτατος αξιωματικός των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

«Το τελευταίο πράγμα στον κόσμο που χρειαζόμαστε είναι ένας πόλεμος με το Ιράν», πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λόιντ Όστιν: Ο Πούτιν θέλει να προχωρήσει παραπέρα αλλά πρέπει να στον σταματήσουμε στην Ουκρανία

«Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκαν» λένε οι δικηγόροι του

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Κάμαλα Χάρις: Κανείς δεν πρέπει να φυλακίζεται επειδή κάπνισε μαριχουάνα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr