Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο οδηγείται το Κόσοβο

Σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο οδηγείται το Κόσοβο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι προτίθεται να διαλύσει τη Bουλή και να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 8 Σεπτεμβρίου, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση του Κοσόβου – RТК, επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές από την προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Τύπος στην Πρίστινα αναφέρει ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Χάσιμ Θάτσι διεξήγαγε διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και της αντιπολίτευσης και διαπίστωσε ότι είναι αδύνατον να συμφωνήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η παραίτηση του Ράμους Χαραντινάι την Παρασκευή, πυροδοτεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μιας και ασκούνται έντονες πιέσεις για την επίτευξη συμβιβασμού με τη Σερβία στη διαδικασία οριστικής επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου.

Αναλυτές στην Πρίστινα εκτιμούν ότι ο Χαραντινάι με την παραίτησή του προσπάθησε να μετατρέψει μία προσωπικά δυσάρεστη εξέλιξη, που είναι η πρόσκλησή του από το ειδικό δικαστήριο στη Χάγη ως υπόπτου για εγκλήματα πολέμου, σε πολιτική νίκη.

Η εφημερίδα KОHA της Πρίστινας εκτιμά σε σχετικό δημοσίευμα ότι ο Χαραντινάι με την παραίτησή του επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση του στην εσωτερική πολιτική σκηνή, γνωρίζοντας ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου από τον Νοέμβριο του 2018 που επέβαλε δασμούς ύψους 100% για τα σερβικά εμπορεύματα, είδε τη δημοτικότητά του να αυξάνεται κατακόρυφα.

Η παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού και η μετάβαση στην Χάγη ενισχύουν ακόμη περισσότερο αυτήν την τάση.

Οι επερχόμενες εκλογές θα δείξουν κατά πόσο η μεγάλη δημοτικότητα του Χαραντινάι θα εκδηλωθεί και με ψήφους υπέρ του κόμματος «Συμμαχία για το μέλλον του Κοσόβου» του οποίου ηγείται.

Αναλυτές στην Πρίστινα πάντως δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να αναδειχθεί πρώτο κόμμα σε δύναμη στο Κοινοβούλιο από τρίτο που είναι σήμερα.

Μία τέτοια εξέλιξη θα θέσει σε τέλμα την διαδικασία για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου με δεδομένο ότι ο Χαραντινάι είναι αδιάλλακτος, ζητώντας να αναγνωρίσει η Σερβία το ανεξάρτητο Κόσοβο στα υφιστάμενα σύνορά του.

Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν και από την έκβαση της κατάθεσής του στη Χάγη διότι αν το ειδικό δικαστήριο αποφασίσει να του απαγγείλει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου την περίοδο 1998-2000 τότε θα είναι απών για κάποια χρόνια από την εσωτερική πολιτική σκηνή και τα πράγματα θα έχουν, πιθανότατα, διαφορετική εξέλιξη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Δένδιας: Εξαιρετικό επίπεδο διμερούς αμυντικής σχέσης Ελλάδος–Μαυροβουνίου

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα – Στη δεκάδα στον πληθωρισμό τροφίμων

Διπλωματικές πηγές για καταδίκη Μπελέρη: Οι Αλβανοί παραβίασαν το τεκμήριο της αθωότητας

Βορίδης για Μπελέρη: Η απόφαση της Αλβανίας οδηγεί την Ελλάδα σε βέτο

ΣΥΡΙΖΑ: Η καταδίκη Μπελέρη εγείρει σοβαρά ερωτηματικά, ιδιαίτερα μετά τις συστηματικές δημόσιες παρεμβάσεις της αλβανικής κυβέρνησης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr