Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ευρώπη της Βαϊμάρης: Πρώτο κόμμα της Αυστρίας οι νεοναζί

Η Ευρώπη της Βαϊμάρης: Πρώτο κόμμα της Αυστρίας οι νεοναζί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με ένα σαφές προβάδισμα και πρωτοφανές ποσοστό 29%, εμφανίζεται το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο στην αντιπολίτευση της Αυστρίας, στην πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιευτούν στο νέο τεύχος του έγκριτου εβδομαδιαίου αυστριακού περιοδικού «Προφίλ» που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

Δέκα μήνες μετά τις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, η δημοσκόπηση καταγράφει ένα προβάδισμα των Ελευθέρων κατά τέσσερις μονάδες από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (25%) και δέκα μονάδων από το συντηρητικό Λαικό (19%), ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι (13%), ΝΕΟΣ -Νέα Αυστρία (10%) και η Ομάδα Στρόναχ (2%).

Στο υποθετικό ερώτημα της ίδιας δημοσκόπησης, ποιόν θα επέλεγαν οι ερωτηθέντες ως καγκελάριο (αρχηγό της κυβέρνησης) σε περίπτωση άμεσης εκλογής του, ένα ποσοστό 20 ο/ο τάσσεται υπέρ του σημερινού καγκελάριου, του Σοσιαλδημοκράτη Βέρνερ Φάιμαν, με τον αρχηγό των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε να είναι ήδη στη δεύτερη θέση με διαφορά μόλις μιας μονάδας (19%).

Ακολουθούν ο σημερινός αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ (14%), η αρχηγός των Πρασίνων Εύα Γλαβίσνιγκ (9%), ο αρχηγός του ΝΕΟΣ Ματίας Στρολτς (6%) και η επικεφαλής της Ομάδας Στρόναχ, Κάθριν Νάχμπαουερ (3%).

Πάντως, αναλυτές στη Βιέννη ερμηνεύουν το προβάδισμα με το οποίο εμφανίζεται σε μια σειρά δημοσκοπήσεων των τελευταίων εβδομάδων, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ως φαινόμενο που έχει παρουσιαστεί και στα προηγούμενα χρόνια στο διάστημα μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων στην Αυστρία.

Στα παραδείγματα που αναφέρουν οι ίδιοι, είναι και εκείνο το Μάρτιο του 2011 όταν το Κόμμα των Ελευθέρων εμφανιζόταν στις δημοσκοπήσεις πρώτο με ποσοστό 29% έναντι ενός 26% που συγκέντρωνε το καθένα από τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατικό και συντηρητικό Λαικό.

Κάτι ανάλογο συνέβαινε και πριν σχεδόν ενάμιση χρόνο, το Μάρτιο του 2013, όταν στις δημοσκοπήσεις -για τις βουλευτικές εκλογές τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου- καταγραφόταν προβάδισμα των Ελευθέρων, με ποσοστό 27%, τη στιγμή που το ποσοστό των δύο κυβερνητικών κομμάτων ήταν τότε 24% για τους Σοσιαλδημοκράτες και 20% για το Λαικό.

Τελικά, στις βουλευτικές εκλογές της 29 ης Σεπτεμβρίου, οι Σοσιαλδημοκράτες – οι οποίοι, όπως και τα προηγούμενα πέντε χρόνια, ηγούνται και πάλι της νέας κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαικό Κόμμα — είχαν αναδειχθεί πρώτο κόμμα με ποσοστό 26,8%, με δεύτερο το Λαικό Κόμμα και 24%, ενώ ακολουθούσαν Κόμμα των Ελευθέρων με 20,5%, Πράσινοι 12,4%, Ομάδα Στρόναχ 5,7% και ΝΕΟΣ με 5%.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η ίδια τωρινή δημοσκόπηση του «Προφίλ» εμφανίζει ένα ποσοστό 40% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι η Αυστρία αποδέχεται σήμερα υπερβολικά πολλούς αιτούντες άσυλο, ποσοστό 40% βρίσκει επαρκή αυτό τον αριθμό, ενώ ένα ποσοστό 16% θα ήθελαν να γίνονται δεκτοί περισσότεροι πρόσφυγες στην Αυστρία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σύροι κι Αφγανοί σχεδίαζαν χτυπήματα σε Εβραϊκούς και Ισραηλινούς στόχους στην Ευρώπη

Αυστρία: Σεξουαλικές επιθέσεις σε 12χρονη από 17 εφήβους- Κατέγραφαν σε βίντεο τις πράξεις τους

Ένοχος για ψευδορκία ο Σεμπάστιαν Κουρτς

Κασσελάκης: Ο αγώνας απέναντι στο μίσος και τη μισαλλοδοξία είναι διαρκής

Αυστρία: «Χρυσή» κληρονόμος χαρίζει 25 εκατ. ευρώ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr