Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ολοκληρώθηκε ο όγδοος γύρος διαπραγματεύσεων των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν

Ολοκληρώθηκε ο όγδοος γύρος διαπραγματεύσεων των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Toν όγδοο κατά σειρά γύρο των διαπραγματεύσεων που διεξάγουν στη Ντόχα του Κατάρ με στόχο τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης στο Αφγανιστάν, ολοκλήρωσαν οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του ισλαμιστικού ένοπλου κινήματος των Ταλιμπάν, όπως ανέφερε εκπρόσωπος των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τον Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, οι αντιπροσωπείες εργάζονταν ως και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «μακρές και εποικοδομητικές» τις συνομιλίες.

«Συμφωνήσαμε ότι τα μέρη θα διαβουλευθούν με τις ηγεσίες τους για τα περαιτέρω βήματα» είπε.

Οι Ταλιμπάν μέχρι σήμερα αρνούνται να συζητήσουν με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, την οποία αποκαλούν «καθεστώς-μαριονέτα».

Αν και ακόμη δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος, ενημερωμένες πηγές λένε ότι οι διαφορές των δύο πλευρών είναι πλέον μικρές.

Οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν διεξάγουν συνομιλίες από το περασμένο καλοκαίρι.

Η Ουάσιγκτον αξιώνει πάνω απ’ όλα από τους ισλαμιστές εγγυήσεις ότι το Αφγανιστάν δεν θα μετατραπεί εκ νέου σε ασφαλές καταφύγιο τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ οι Ταλιμπάν δίνουν από την πλευρά τους την έμφαση στην αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η δυνητική συμφωνία των δύο πλευρών θα συμπεριλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν.

Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής κάποιο σχόλιο από πλευράς ΗΠΑ, πάντως ο επικεφαλής Αμερικανός διαπραγματευτής, ο αφγανικής καταγωγής βετεράνος διπλωμάτης Ζαλμάι Χαλιλζάντ, σημείωσε χθες ότι γίνεται δουλειά «προς μια διαρκή και έντιμη συμφωνία ειρήνης και ένα κυρίαρχο Αφγανιστάν το οποίο δεν θα εγείρει καμία απειλή για οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Η επίτευξη συμφωνίας θα επέτρεπε στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να εκπληρώσει μια από τις πιο εμβληματικές προεκλογικές του υποσχέσεις, που ήταν ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στον οποίο ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ λίγο καιρό μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, την μακρά σύρραξη στην αμερικανική ιστορία.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι, η κυβέρνηση του οποίου έχει παραμείνει στο περιθώριο των συνομιλιών, φάνηκε να αμφισβητεί την όποια ενδεχόμενη συμφωνία της Ουάσιγκτον με τους Ταλιμπάν, επιμένοντας ότι η χώρα του πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της και όχι οι ξένοι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr