Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Στο όριο» σύναψης συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν για ειρήνη στο Αφγανιστάν

«Στο όριο» σύναψης συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν για ειρήνη στο Αφγανιστάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν βρίσκονται «στο όριο της σύναψης συμφωνίας» έπειτα από 18 χρόνια πολέμου ανάμεσά τους στο Αφγανιστάν, διαβεβαίωσε σήμερα ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ, μετά το πέρας των συνομιλιών στη Ντόχα.

«Βρισκόμαστε στο όριο της σύναψης συμφωνίας που θα μειώσει τη βία και θα ανοίξει τον δρόμο ώστε οι Αφγανοί να καθίσουν μαζί γύρω από το τραπέζι και να διαπραγματευθούν (…) την διαρκή ειρήνη», ανέφερε ο Χαλιλζάντ μέσω Twitter.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράστηκε μετά την όγδοη και τελευταία ημέρα του 9ου κύκλου των διαπραγματεύσεων στην πρωτεύουσα του Κατάρ ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της αμερικανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν.

Διευκρίνισε ότι θα φθάσει αργότερα σήμερα στην Καμπούλ, «για διαβουλεύσεις».

Ο Αμερικανός απεσταλμένος δεν ξεκαθάρισε εάν έχει στην κατοχή του οριστικοποιημένο κείμενο για να το παρουσιάσει στις αφγανικές Αρχές.

Πολλοί αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί τις τελευταίες ημέρες ότι η μετάβασή του στην Καμπούλ θα αποτελούσε ένδειξη θετικής έκβασης των διαπραγματεύσεων, ωστόσο η αναγγελία της συμφωνίας δεν θα γίνει πριν ενημερωθούν η αφγανική κυβέρνηση και οι κυριότεροι εταίροι της Ουάσιγκτον και πριν δώσει πράσινο φως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Παρά τη σεναριολογία, δεν έχουμε ακόμη καμία ανακοίνωση να κάνουμε», περιορίστηκε να πει στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον μετά τις αναρτήσεις του Χαλιλζάντ, διευκρινίζοντας ότι ο ειδικός απεσταλμένος θα συναντηθεί στην Καμπούλ με πολλούς Αφγανούς, αρχής γενομένης με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στη Ντόχα του Κατάρ, ο Σουχάιλ Σαχίν, διαβεβαίωσε από την πλευρά του χθες Σάββατο ότι η συμφωνία είχε «σχεδόν οριστικοποιηθεί».

Η συμφωνία «θα επιτρέψει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και θα εγγυηθεί την ασφάλεια της αμερικανικής επικράτειας», στη βάση όχι «τυφλής εμπιστοσύνης» αλλά «συγκεκριμένων δεσμεύσεων που θα αποτελούν αντικείμενο επαλήθευσης», επέμεινε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

«Μόνιμη» κατάπαυση του πυρός;

«Εάν και όταν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε μια συμφωνία, η διαδικασία θα επιτρέψει την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των Αφγανών, όπου οι Ταλιμπάν θα καθίσουν στο τραπέζι μαζί με τους άλλους Αφγανούς και θα δεσμευθούν μαζί σε μια κατάπαυση του πυρός μόνιμη και συνολική», πρόσθεσε.

Περίπου 13.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί παραμένουν το τρέχον διάστημα στο Αφγανιστάν, όπου οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους εισέβαλαν το 2001 για να καταδιώξουν το τζιχαντιστικό δίκτυο της Αλ Κάιντα, στο οποίο επιρρίφθηκε η ευθύνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, και για να ανατρέψουν τους Ταλιμπάν από την εξουσία.

Οι αμερικανικές δυνάμεις εκεί έφθασαν να αριθμούν έως και 98.000 στρατιωτικούς, το 2011.

Εκδηλώνοντας την επιθυμία να γυρίσει τη σελίδα των «πολέμων χωρίς τέλος» και να «ξαναφέρει τ’ αγόρια σπίτι», ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να αρχίσουν πριν από έναν χρόνο και πλέον απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς προηγούμενο με τους Ταλιμπάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανήγγειλε την Πέμπτη ότι σε περίπτωση συμφωνίας, σε πρώτη φάση θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν 8.600 αμερικανοί στρατιωτικοί.

Ο Τραμπ ωστόσο έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει να υπάρχει αμερικανική «παρουσία» στη χώρα, για την οποία δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε αντάλλαγμα για την απόσυρση μέρους των αμερικανικών δυνάμεων, βασικό ζητούμενο για τους ισλαμιστές αντάρτες, με το χρονοδιάγραμμα να θεωρείται το κλειδί, η Ουάσιγκτον θα εξασφαλίσει τη δέσμευση των ανταρτών ότι τα εδάφη υπό τον έλεγχό τους δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Αλ Κάιντα ή άλλες «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Η συμφωνία θα συμβάλλει να δημιουργηθεί ένα «κυρίαρχο, ενωμένο Αφγανιστάν που δεν θα απειλεί τις ΗΠΑ, τους συμμάχους τους ή οποιαδήποτε άλλη χώρα», κατά τον Χαλιλζάντ.

Ο 9ος κύκλος των διαπραγματεύσεων στη Ντόχα ολοκληρώθηκε ενώ οι Ταλιμπάν εξαπέλυαν χθες Σάββατο έφοδο στην πόλη στρατηγικής σημασίας Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν.

Η επίθεση αυτή δείχνει πως οι ισλαμιστές αντάρτες πετούν «την ευκαιρία να υπάρξει ειρήνευση που τους προσφέρουν οι ΗΠΑ και η αφγανική κυβέρνηση», στηλίτευσε μέσω Twitter ο Σεντίκ Σεντίκι, εκπρόσωπος του προέδρου Άσραφ Γάνι, η κυβέρνηση του οποίου αφέθηκε στο περιθώριο από την Ουάσινγκτον στις άμεσες διαπραγματεύσεις της με τους Ταλιμπάν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr