Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Αμερικανοί συμφώνησαν με τους Ταλιμπάν να αποχωρήσουν από πέντε βάσεις στο Αφγανιστάν

Οι Αμερικανοί συμφώνησαν με τους Ταλιμπάν να αποχωρήσουν από πέντε βάσεις στο Αφγανιστάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από πέντε βάσεις μέσα σε διάστημα 135 ημερών προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο που διαπραγματεύτηκαν οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Ζαλμάι Χαλιλζάντ.

Ο Χαλιλζάντ συζητά εδώ κι έναν χρόνο την εξεύρεση μιας λύσης ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, μετά από 18 χρόνια.

Πιστεύεται πως επίκειται μια ιστορική απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση.

Το σχέδιο προβλέπει ότι ο αμερικανικός στρατός θα αποσύρει τις δυνάμεις του από πέντε στρατιωτικές βάσεις στο Αφγανιστάν, εφόσον οι Ταλιμπάν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, είπε ο Χαλιλζάντ, σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης που παραχώρησε στο αφγανικό τηλεοπτικό κανάλι Tolo News.

«Συμφωνήσαμε να αποχωρήσουμε μέσα σε 135 ημέρες από τις πέντε βάσεις» είπε στη συνέντευξη αυτή.

Την Κυριακή ο Χαλιλζάντ, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι βρίσκεται «στο όριο» να καταλήξει σε συμφωνία για τον περιορισμό της βίας στο Αφγανιστάν.

Ο Χαλιλζάντ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, έφτασε το βράδυ της Κυριακής στην Καμπούλ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο, Ασράφ Γάνι, και τον ενημέρωσε για το αποτέλεσμα του 9ου κύκλου των διαπραγματεύσεων που είχε με τους απεσταλμένους των Ταλιμπάν στη Ντόχα του Κατάρ.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και πάλι τη Δευτέρα κι ο Αμερικανός διπλωμάτης έδειξε στον Αφγανό πρόεδρο το προσχέδιο της συμφωνίας, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Θα μελετήσουμε το έγγραφο και θα συνεχιστούν οι συνομιλίες με τον πρεσβευτή Χαλιλζάντ και την ομάδα του» ανέφερε ένας σύμβουλος του προέδρου, ο Ουαχίντ Όμαρ.

Η αφγανική κυβέρνηση δε συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα, επειδή οι Ταλιμπάν τη θεωρούν «μαριονέτα» των Αμερικανών.

«Οι προσπάθειες των Αμερικανών και των άλλων εταίρων θα καρποφορήσουν όταν οι Ταλιμπάν ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις με την αφγανική κυβέρνηση» εκτίμησε ο εκπρόσωπος του προέδρου, ο Σεντίκ Σεντίκι.

«Ελπίζουμε ότι αυτές οι προσπάθειες θα οδηγήσουν στο τέλος της σύγκρουσης» πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο Σεντίκι απάντησε ότι «το σημαντικότερο είναι να σταματήσει η βία των Ταλιμπάν».

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να συμβουλευτούν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ για μια ενδεχόμενη αποχώρηση των δυνάμεών τους από το Αφγανιστάν.

Περίπου 17.000 άνδρες έχουν αναπτυχθεί στη χώρα, στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ Resolute Support, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις να εγγυηθούν την ασφάλεια. Από αυτούς, οι 8.000 είναι Αμερικανοί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr