Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Γκόρντον Σόντλαντ ενέπλεξε άμεσα τον Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση με την Ουκρανία

Ο Γκόρντον Σόντλαντ ενέπλεξε άμεσα τον Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση με την Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ Γκόρντον Σόντλαντ, ένας εκ των βασικότερων μαρτύρων στην έρευνα για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, κατέθεσε χθες Τετάρτη ενώπιον του Κογκρέσου ότι συνεργάστηκε με τον προσωπικό δικηγόρο του Ρούντι Τζουλιάνι στο θέμα της Ουκρανίας έπειτα από «εντολές του προέδρου», επιβεβαιώνοντας την ενεργή συμμετοχή του Ρεπουμπλικανού δισεκατομμυριούχου σε μια διαμάχη που απειλεί την προεδρία του.

Ο Γκόρντον Σόντλαντ κατέθεσε ότι οι προσπάθειες του Τζουλιάνι να ασκήσει πιέσεις στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να διεξαχθούν έρευνες σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων του μεγιστάνα «έγινε στο πλαίσιο ενός δούναι και λαβείν με στόχο να κανονιστεί μια επίσκεψη στον Λευκό Οίκο» για τον Ουκρανό ηγέτη.

Ο Σόντλαντ, ένας εύπορος επιχειρηματίας στον ξενοδοχειακό τομέα και χορηγός του Τραμπ, είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ήταν ενήμερος και «στήριζε πλήρως» τις προσπάθειές τους στην Ουκρανία, παρέχοντας μεγαλύτερο ρόλο στον Αμερικανό διπλωμάτη στην υπόθεση.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ηγείται της έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.

Χαμογελώντας κάθισε στη θέση του στην αίθουσα στο Κάπιτολ Χιλ, στην τέταρτη ημέρα των δημόσιων ακροάσεων στο πλαίσιο της έρευνας.

Ο Γκόρντον Σόντλαντ κατέθεσε ότι ο Τραμπ έδωσε εντολή σε εκείνον και σε άλλους δύο ανώτερους αξιωματούχους να συνεργαστούν με τον Τζουλιάνι, ο οποίος έχει αρνηθεί να συνεργαστεί με την επιτροπή έρευνας.

Ο Τζουλιάνι εκείνη την περίοδο προσπαθούσε να καταφέρει την Ουκρανία να διεξάγει τις έρευνες που θα ωφελούσαν τον Τραμπ πολιτικά.

«Δεν θέλαμε να συνεργαστούμε με τον Τζουλιάνι.

»Για να το πω απλά, κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε δεδομένων των συνθηκών.

»Όλοι μας είχαμε κατανοήσει ότι εάν αρνιόμασταν να συνεργαστούμε με τον Τζουλιάνι, θα χάναμε μια σημαντική ευκαιρία να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.

»Επομένως, ακολουθήσαμε τις εντολές του προέδρου» περιέγραψε ο μάρτυρας.

Η έρευνα επικεντρώνεται στο τηλεφώνημα της 25ης Ιουλίου κατά το οποίο ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογό του να διεξάγει δύο έρευνες που θα τον ωφελούσαν πολιτικά, η μία εξ αυτών σε βάρος του Δημοκρατικού πολιτικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν.

«Νομίζω ότι τώρα ξέρουμε… πως η γνώση αυτής της σκευωρίας ήταν ευρεία και συμπεριελάμβανε μεταξύ άλλων τον υπουργό Εξωτερικών Πομπέο και τον αντιπρόεδρο» δήλωσε ο Άνταμ Σιφ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών, αναφερόμενος στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Ο Γκόρντον Σόντλαντ είπε επίσης ότι εντέλει κι ο ίδιος πίστεψε πως εάν η Ουκρανία ανακοίνωνε τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος της εταιρείας με την οποία συνδεόταν ο γιος του Μπάιντεν, οι ΗΠΑ θα εκταμίευαν στρατιωτική βοήθεια.

«Στα τέλη Αυγούστου, η πεποίθησή μου ήταν ότι εάν η Ουκρανία έκανε κάτι για να δείξει μια σοβαρή πρόθεση να πολεμήσει τη διαφθορά, ειδικά εναντίον της Burisma…, τότε θα αιρόταν η δέσμευση της στρατιωτικής βοήθειας».

Ωστόσο, ο Γκόρντον Σόντλαντ διαβεβαίωσε ότι δεν άκουσε «ποτέ» τον Τραμπ να θέτει ως προϋπόθεση για τη βοήθεια προς την Ουκρανία τις πολτικές έρευνες.

Τι κατατέθηκε

«Όλοι γνώριζαν» λέει ένας εκ των βασικών μαρτύρων στις δημόσιες ακροάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκαλώντας πολιτικό σεισμό στην Ουάσιγκτον.

Το πρωί της Τετάρτης κατέθεσε ο Γκόρντον Σόντλαντ, Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος είπε ότι πίεσε την κυβέρνηση της Ουκρανίας, με εντολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για να ξεκινήσει έρευνα που αφορούσε τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον γιο του, που συνεργαζόταν με εταιρεία φυσικού αερίου Ουκρανού ολιγάρχη.

Ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι ο κ. Τραμπ συνέδεσε μια συνάντηση στο Λευκό Οίκο για τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας σχετικά με την προθυμία του να ξεκινήσει έρευνες για τους δημοκρατικούς αντιπάλους του Αμερικανού προέδρου, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μπάιντεν.

«Υπήρχε ένα “quid pro quo”;» (αντάλλαγμα) αναρωτήθηκε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος ήταν στενός σύμμαχος του κ. Τραμπ και δωρητής των Ρεπουμπλικάνων.

«Η απάντηση είναι ναι», είπε. Ο κ. Σόντλαντ ανέμειξε στο σκάνδαλο τον αντιπρόεδρο Μαικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Το γραφείο του Πενς διαψεύδει

Το γραφείο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς διέψευσε την κατάθεση που έδωσε σήμερα ο Αμερικανός πρεσβευτής στην ΕΕ Γκόρντον Σόντλαντ ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν την 1η Σεπτεμβρίου το θέμα της καθυστέρησης της αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία σε σχέση με την έρευνα σε βάρος των Μπάιντεν.

«Ο αντιπρόεδρος δεν είχε ποτέ συνομιλία με τον Γκόρντον Σόντλαντ σχετικά με τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος των Μπάιντεν, της Burisma ή την υπό όρους εκταμίευση οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, η οποία θα βασιζόταν στην πιθανή διεξαγωγή ερευνών», σημειώνει σε μια ανακοίνωση ο Μαρκ Σορτ, ο προσωπάρχης του Πενς.

«Αυτή η υποτιθέμενη συζήτηση, στην οποία αναφέρθηκε ο πρεσβευτής Σόντλαντ, δεν συνέβη ποτέ», υπογράμμισε ο ίδιος.

Τραμπ: «Δεν τον ξέρω»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πήρε αποστάσεις από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ Γκόρντον Σόντλαντ, ο οποίος κατέθεσε προκαλώντας αμηχανία ενώπιον του Κογκρέσου, στο πλαίσιο της διαδικασίας παραπομπής σε βάρος του Αμερικανού προέδρου.

«Δεν τον γνωρίζω πολύ καλά. Δεν του έχω μιλήσει πολύ», δήλωσε ο Τραμπ από τους κήπους του Λευκού Οίκου, προτού διαβάσει σημειώσεις, οι οποίες καταδεικνύουν σύμφωνα με τον ίδιο, ότι δεν διατύπωσε ποτέ κάποιο αίτημα στον Ουκρανό ομόλογό του σχετικά με έναν πολιτικό αντίπαλό του.

Σε ένα tweet με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου, ο μεγιστάνας εμφανιζόταν πιο εγκάρδιος προς τον Σόντλαντ, τον οποίο ο ίδιος διόρισε.

«Θα μου άρεσε ο πρεσβευτής, ένας πραγματικά καλός άνθρωπος κι ένας σπουδαίος Αμερικανός να καταθέσει», είχε γράψει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Γκόρντον Σόντλαντ είπε στο Κογκρέσο ότι οι συναλλαγές του με την Ουκρανία έγιναν έπειτα από άμεση εντολή του Ντόναλντ Τραμπ κι ότι υπήρξε δούναι και λαβείν προς όφελος του προέδρου των ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr