Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τραμπ «ενθουσιάστηκε» με τον Μπορίσοφ που καθόταν στην πολυθρόνα σαν μπράβος σε μπαρ

Ο Τραμπ «ενθουσιάστηκε» με τον Μπορίσοφ που καθόταν στην πολυθρόνα σαν μπράβος σε μπαρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την θερμή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προς τη Βουλγαρική Δημοκρατία τόνισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή την επίσκεψη του Βούλγαρου Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ στο Λευκό Οίκο την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου.

Στις κοινές δηλώσεις των δύο Ηγετών εκφράστηκε η προθυμία για την συνεργασία των δύο χωρών κυρίως στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας.

Οι ΗΠΑ έχοντας ήδη κατακτήσει το 27% της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού αέριου το 2018 προσβλέπουν στη διείσδυσή του σε παραδοσιακές μονοπωλιακές αγορές, όπως τα Βαλκάνια και η Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου για τις νέες υποδομές που αναπτύσσονται στην περιοχή και στο ρόλο που καλούνται να παίξουν τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια όσο και για την ωφέλεια στο ενεργειακό κόστος των τελικών καταναλωτών.

«Καλωσορίζουμε τις φιλοδοξίες της Βουλγαρίας να καταστεί ένας περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου μέσω της υλοποίησης του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας, λαμβάνοντας ένα μερίδιο [στο έργο] και δεσμεύοντας δυναμικότητα στην πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, απελευθερώνοντας την εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, αυξάνοντας τη δυναμικότητα αποθήκευσης αερίου, δουλεύοντας με τη Σερβία για την υλοποίησης ενός νέου διασυνδετήριου αγωγού, και επενδύοντας στην αντίστροφη ροή του Αγωγού Trans Balkan ώστε να διαφοροποιηθούν οι εισαγωγές του αερίου στην Ανατολική Ευρώπη σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Όλα αυτά τα βήματα μαζί θα ενδυναμώσουν σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας, θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος των Βουλγάρων καταναλωτών και θα καταστήσουν τη Βουλγαρία ένα ενεργειακό ηγέτη στην περιοχή».

Από ό,τι φαίνεται ο Μπόικο Μπορίσοφ, που καθόταν στις πολυθρόνες του Λευκού Οίκου σαν μπράβος σε καφενείο της Σόφιας (τους καλούς τρόπους εάν δεν τους μάθεις μικρός δεν τους μαθαίνεις ποτέ), «υποτάχτηκε» στο θέλημα της υπερδύναμης να «κόψει» το φυσικό αέριο και τα ρωσικά σχέδια για προέκταση του αγωγού Turkish Stream μέσω της χώρας του.

Από την άλλη ο Τραμπ, που του αρέσουν μπράβοι και τύραννοι, έσπευσε να αποκαλέσει τη Βουλγαρία μελλοντικό «ενεργειακό ηγέτη» στην περιοχή.

Μη δει μπράβο και άξεστο ο Τραμπ, ενθουσιάζεται αμέσως. Του στέλνουμε και εμείς τους δικούς μας, του καλοαναθρεμμένους και ούτε που τους καταδέχεται.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ηγέτης στην περιοχή σε όλα είναι η Ελλάδα. Ας δείξει κάποιος στον πρόεδρο Τραμπ ένα χάρτη και μία λίστα στρατευμάτων.

Όταν η λέξη «ηγέτης» λέγεται δίχως μέτρο χάνει και την αξία της. Άγνωστη φράση το ρητό «μέτρον άριστον» στον Τραμπ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Καύσιμα: Τιμές-φωτιά με πάνω από 2 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη σε 15 περιφέρειες και νησιά

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr