Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τρεις ρουκέτες έπληξαν την Αμερικανική Πρεσβεία στη Βαγδάτη

Τρεις ρουκέτες έπληξαν την Αμερικανική Πρεσβεία στη Βαγδάτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι τρεις από τις πέντε ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν την Κυριακή στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης έπληξαν την Πρεσβεία των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η μία από τις ρουκέτες έπεσε στην καφετέρια της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής.

Είναι η πρώτη φορά που ρουκέτες πλήττουν την Αμερικανική Πρεσβεία, η οποία βρίσκεται στην Πράσινη Ζώνη, όπου έχουν την έδρα τους πολλές διπλωματικές αποστολές και κυβερνητικές υπηρεσίες.

Λίγες ώρες μετά την εκτόξευση των ρουκετών οι ΗΠΑ «ζήτησαν από την κυβέρνηση του Ιράκ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προστατεύσει τις διπλωματικές (μας) εγκαταστάσεις».

Η εκτόξευση των ρουκετών προστίθεται σε μια σειρά επιθέσεων που έχουν εξαπολυθεί τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον της Αμερικανικής Πρεσβείας και αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτές, όμως η Ουάσιγκτον έχει κατηγορήσει επανειλημμένα φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές.

Μία ρουκέτα προσγειώθηκε την Κυριακή στο καφέ της πρεσβείας την ώρα του δείπνου, ενώ δύο ακόμη έπεσαν σε κοντινό σημείο, δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε από την επίθεση, εξήγησε υψηλόβαθμος Ιρακινός αξιωματούχος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή η εθνικότητα του θύματος.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι από τον Σεπτέμβριο «έχουν εξαπολυθεί περισσότερες από 14 επιθέσεις από το Ιράν και πολιτοφυλακές που στηρίζει εναντίον του αμερικανικού προσωπικού στο Ιράκ».

Από την πλευρά του ο Ιρακινός πρωθυπουργός Άντελ Άμπντελ Μάχντι κατήγγειλε «την επιθετικότητα» η οποία ενδέχεται «να μετατρέψει το Ιράκ σε εμπόλεμη ζώνη».

«Καταγγέλλουμε τη συνέχιση των παράνομων αυτών ενεργειών, οι οποίες αποδυναμώνουν το κράτος και παραβιάζουν την εθνική του κυριαρχία», τόνισε ο Άμπντελ Μάχντι σε ανακοίνωσή του.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει να αναπτυχθούν στρατεύματα στην περιοχή και να διεξαχθούν έρευνες προκειμένου να συλληφθούν οι δράστες της επίθεσης.

Στα τέλη Δεκεμβρίου ένας Αμερικανός εργαζόμενο σε ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας σκοτώθηκε από ρουκέτα που έπεσε σε βάση στο βόρειο Ιράκ.

Σε αντίποινα η Ουάσιγκτον διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές στις 29 Δεκεμβρίου εναντίον πολλών βάσεων της Κατάιμπ Χεζμπολάχ, μιας σιιτικής ένοπλης οργάνωσης στο Ιράκ, μέλος του παραστρατιωτικού συνασπισμού Χασχντ αλ Σάαμπι στον οποίο κυριαρχούν φιλοϊρανικές ομάδες και ο οποίος πλέον έχει ενταχθεί στον τακτικό στρατό της χώρας.

Τουλάχιστον 25 μαχητές της Κατάιμπ Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν από τις επιδρομές και στις 31 Δεκεμβρίου χιλιάδες υποστηρικτές της επιτέθηκαν στην Αμερικανική Πρεσβεία.

Περίπου 5.200 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Ιράκ.

Το αντιαμερικανικό αίσθημα έχει ενισχυθεί μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί από αμερικανικό πλήγμα στη Βαγδάτη στις 3 Ιανουαρίου.

Ο ισχυρός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ διοργάνωσε την Παρασκευή στη Βαγδάτη μεγάλη συγκέντρωση των υποστηρικτών του ζητώντας την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

«Μόνο για εσένα, Ιράκ!»

Χιλιάδες φοιτητές που σχημάτιζαν με τα δάχτυλά τους το σήμα της νίκης και κρατούσαν ιρανικές σημαίες βγήκαν ξανά χθες Κυριακή στους δρόμους και τις πλατείες της ιρακινής πρωτεύουσας και σε πολλές πόλεις στο νότιο Ιράκ.

Στην ιερή πόλη των σιιτών Κερμπάλα ένας διαδηλωτής είχε γράψε σε πανό: «Μόνο για εσένα, Ιράκ!», αναφερόμενος στην άρνηση του αντικυβερνητικού κινήματος να δεχθεί την ανάμιξη στα εσωτερικά της χώρας ξένων δυνάμεων.

Στη Νασιρίγια οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση πραγματικών σφαιρών για να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Ένας εξ αυτών σκοτώθηκε και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ιατρική πηγή.

Τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν το Σάββατο σε όλη τη χώρα.

Στη Βαγδάτη οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν ξανά χθες πραγματικές σφαίρες για να διαλύσουν μικρές συγκεντρώσεις στις πλατείες Χαλάνι και Ουάτμπα, κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης.

Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον της αστυνομίας, ενώ ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε.

Τουλάχιστον 17 ακόμη τραυματίστηκαν, οι έξι από τους οποίους από σφαίρες, επεσήμανε αστυνομική πηγή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr