Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ερντογάν προς ΗΠΑ: Αφού δεν μας δίνετε τα F-35 δώστε πίσω τα λεφτά μας

Ερντογάν προς ΗΠΑ: Αφού δεν μας δίνετε τα F-35 δώστε πίσω τα λεφτά μας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη πως η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα δεν έχουν κάνει πολλά για να επιλύσουν μια αντιπαράθεση για την αγορά από την Τουρκία ρωσικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων και τον εφοδιασμό της με αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ εντάθηκαν πέρυσι όταν η Τουρκία παρέλαβε τα ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400, με αποτέλεσμα η Ουάσιγκτον να απειλήσει ότι θα επιβάλει κυρώσεις και να αναστείλει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής αμερικανικών μαχητικών F-35.

Η Ουάσιγκτον υπογραμμίζει πως οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και απειλούν τις δυνατότητες των αεριωθούμενων F-35 της Lockheed Martin.

Η Άγκυρα απορρίπτει το επιχείρημα αυτό και διατείνεται πως οι S-400 δεν πρόκειται να ενσωματωθούν στα αμυντικά συστήματα της συμμαχίας.

Η Τουρκία έχει κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρονοτριβούν και παραβλέπουν την πρότασή της για σύσταση μιας κοινής ομάδας εργασίας για το θέμα με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αν και ο Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν τον Νοέμβριο να ξεκινήσουν την εργασία για αυτήν.

«Προχωρήσαμε στους διορισμούς εκεί (στην Ουάσιγκτον), αλλά δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε σοβαρές προσπάθειες για αυτό ακόμη», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το NTV.

«Το θέμα των S-400 έληξε. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπαναχωρήσουμε σ’ αυτή τη συμφωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής από τη Σενεγάλη.

Μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στα μέσα Νοεμβρίου, ο εκπρόσωπός του δήλωσε πως αξιωματούχοι της Τουρκίας και των ΗΠΑ είχαν αρχίσει να εργάζονται στο πλαίσιο του κοινού μηχανισμού για την αποτίμηση των S-400 και των F-35.

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης την προειδοποίηση ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να αναζητήσει αλλού μαχητικά.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είτε θα μας δώσουν τα χρήματα για αυτά είτε θα μας δώσουν τα μαχητικά», είπε ο Ερντογάν.

«Αν δεν μας δώσουν πίσω τα χρήματα… μπορούμε επίσης να βρούμε και να τα αγοράσουμε από αλλού ή να τα κατασκευάσουμε μόνοι μας».

Τον περασμένο μήνα, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε έναν αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 738 δισεκ. ευρώ και κάλεσε τον Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και να απαγορεύσει την παράδοση των F-35 στην Άγκυρα λόγω της αγοράς των S-400.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr