Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυξημένοι κίνδυνοι διαφθοράς λόγω κορωνοϊού προειδοποιεί η Greco

Αυξημένοι κίνδυνοι διαφθοράς λόγω κορωνοϊού προειδοποιεί η Greco
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Προειδοποίηση για τους αυξημένους κινδύνους διαφθοράς που προκαλούνται από την επιδημία του κορωνοϊού στον τομέα της Υγείας, απηύθυνε σήμερα το σώμα του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει επιφορτισθεί με την πρόληψη της διαφθοράς, ζητώντας από τα κράτη-μέλη διαφάνεια στον μέγιστο βαθμό.

«Η έξαρση της επιδημίας Covid-19 αυξάνει τους κινδύνους διαφθοράς» και ο τομέας της υγείας είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος «λόγω του επείγοντος χαρακτήρα των άμεσων αναγκών για ιατρικές προμήθειες και της απλούστευσης των κανόνων που σχετίζονται με τις διαδικασίες προμηθειών, της υπερφόρτωσης των ιατρικών υπηρεσιών και του καταπονημένου ιατρικού προσωπικού», αναφέρει η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (Greco) του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εκδίδει οδηγίες για τα 50 κράτη-μέλη του.

Ο Κροάτης Μαρίν Μτσέλα, πρόεδρος της Greco, υπογραμμίζει πως η συνύπαρξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, της συγκέντρωσης της εξουσίας, παραβιάσεων στον τομέα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών και της διοχέτευσης σημαντικών ποσών στην οικονομία προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κρίσης, αποτελεί ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για τη διαφθορά.

Οι πρακτικές διαφθοράς μπορούν να πλήξουν τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και να λάβουν διάφορες μορφές: δωροληψίες στις υπηρεσίες που συνδέονται με τον ιατρικό τομέα, συγκρούσεις συμφερόντων και ρόλος του lobbying στην έρευνα και την ανάπτυξη (R&D) νέων προϊόντων, εμπορευματοποίηση απομιμήσεων ιατρικών προϊόντων, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Greco καλεί τις κεντρικές αλλά και τις περιφερειακές και τις τοπικές Αρχές να επικοινωνήσουν και να επιδείξουν διαφάνεια στον μέγιστο βαθμό των αποφάσεών τους και υπενθυμίζει ότι πρέπει να μπορούν να αποτελούν αντικείμενο ελέγχου.

Τα κράτη πρέπει επίσης να προστατεύσουν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στον τομέα της Υγείας.

Η Greco, όπου συμμετέχουν σήμερα τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Λευκορωσία, το Καζακστάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργήθηκε το 1999 για να βελτιώσει την ικανότητα των μελών της να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Αλέξης Τσίπρας: Εκλέχθηκε πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια

Στη Λάρισα οι νεκροί του κορωνοϊού δεν έχουν «λιώσει» – Στο Νέο Κοιμητήριο σταμάτησαν οι εκταφές

Εμβόλια Covid: Έχουν τελικά σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr