Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμερικανική ΜΚΟ: Η Ουγγαρία δεν θεωρείται δημοκρατία

Αμερικανική ΜΚΟ: Η Ουγγαρία δεν θεωρείται δημοκρατία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ουγγαρία «δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δημοκρατία» ύστερα από τη δεκαετή διακυβέρνησή της από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, αποφαίνεται έκθεση της αμερικανικής ΜΚΟ Freedom House, η οποία αναφέρει ότι ποτέ άλλοτε δεν έχει παρατηρήσει μια τέτοια «τόσο ραγδαία παρακμή» όσον αφορά την κατάσταση αυτή.

Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, αυτή η χώρα, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004, θα πρέπει στο εξής να θεωρείται «ένα υβριδικό καθεστώς σε μια γκρίζα ζώνη μεταξύ του δημοκρατικού και του πλήρως αυταρχικού».

Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ σε αυτήν την κατηγορία, η οποία περιλαμβάνει επίσης την Ουκρανία και τη Γεωργία.

Η ετήσια έκθεση του Freedom House εξετάζει 29 μετα-κομμουνιστικές χώρες στην πρώην σοβιετική σφαίρα επιρροής.

Το 2005, η Ουγγαρία συγκαταλέγετο ανάμεσα στις χώρες με «παγιωμένη τη δημοκρατία».

«Η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν εγκατέλειψε κάθε πρόθεση για σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών», υπογραμμίζει η ΜΚΟ για την προάσπιση των ανθρώπινων ελευθεριών και της οποίας κύριος χορηγός είναι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πρώην αντικομμουνιστής αντιφρονών, ο οποίος για πρώτη φορά κυβέρνησε την Ουγγαρία στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Βίκτορ Ορμπάν επέστρεψε στην εξουσία την άνοιξη του 2010, ενισχύοντας τον έλεγχο του κόμματός του σε όλα τα θεσμικά όργανα της χώρας και περιορίζοντας τις ελευθερίες.

Οι αμφιλεγόμενες τούτες μεταρρυθμίσεις έχουν προκαλέσει πολλές τριβές με τους Ευρωπαίους εταίρους του.

Μέσα στη δεκαετή του διακυβέρνηση, ο εθνικιστής ηγέτης έχει μεταβάλλει σε «συγκεντρωτικό» τον τρόπο λήψης αποφάσεων, τονίζει η Freedom House.

Η κυβέρνησή του «απορρύθμισε προς όφελός του το εκλογικό σύστημα, ασκεί έλεγχο στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης και κατέστειλε την δυνητικά επικριτική κοινωνία των πολιτών», υπογραμμίζει η ΜΚΟ.

Μετά την τρίτη συνεχόμενη επανεκλογή του το 2019, ο Βίκτορ Ορμπάν «παγίωσε την εξουσία του, επεκτείνοντας τον έλεγχό του στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό», επισημαίνει η Freedom House.

Σύμφωνα με την αμερικανική ΜΚΟ, η πρόσφατη έγκριση μιας επ’ αόριστον κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που του επιτρέπει να κυβερνά με διατάγματα, στο πλαίσιο των μέτρων έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού, «έχει αναδείξει τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του καθεστώτος του».

Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης απέρριψε σήμερα τα συμπεράσματα της έκθεσης, χαρακτηρίζοντας το Freedom House ως την «πρόσοψη» του «δικτύου Σόρος». Η Βουδαπέστη δεν χάνει ευκαιρία να ονειδίζει τακτικά τη φιλανθρωπική δράση του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, υποστηρίζοντας ότι υποθάλπει μια διεθνή συνωμοσία εναντίον της.

Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη όπως και στην Κεντρική Ασία, η αμερικανική ΜΚΟ τονίζει πως παρατήρησε γενικότερα μια «εκπληκτική δημοκρατική αναστροφή», παραθέτοντας τα παραδείγματα για τα Βαλκάνια «της όλο και σημαντικότερης κατάληψης του κράτους, της κατάχρησης εξουσίας και των στρατηγικών που εκπορεύονται από έναν ισχυρό άνδρα», καθώς και τις θεωρούμενες ως ελευθεροκτόνες δικαστικές μεταρρυθμίσεις στην Πολωνία.

Η Σερβία και το Μαυροβούνιο υποβαθμίζονται επίσης για πρώτη φορά στην κλίμακα της δημοκρατικότητας και πλέον ανήκουν, σύμφωνα με την έκθεση, στην κατηγορία των «υβριδικών καθεστώτων».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

H 45χρονη καθηγήτρια που πιάστηκε γυμνή με μαθητή, είναι παντρεμένη με κυβερνητικό αξιωματούχο

Ισραήλ-Πολεμικό Συμβούλιο: Απόφαση για «χτύπημα» κατά του Ιράν – Ίσως και τη Δευτέρα τα αντίποινα

Την έβγαλε για φαγητό, τη σκότωσε, τη διαμέλισε με πριόνι και την έκαψε

45χρονη δασκάλα «πιάστηκε» με 17χρονο μαθητή γυμνοί – Ο έφηβος το έβαλε στα πόδια με το βρακί

Οι μουλάδες με την ουρά στα σκέλια – Οι «τζάμπα μάγκες»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr