Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν θέλει μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες της Ανταρκτικής – Τουρκική βάση στον Νότιο Πόλο

Ο Ερντογάν θέλει μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες της Ανταρκτικής – Τουρκική βάση στον Νότιο Πόλο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Τουρκία επιταχύνει την επιστημονική της έρευνα και τις εκστρατευτικές της δραστηριότητες στην Αρκτική και την Ανταρκτική σε μια προσπάθεια να κάνει αισθητή την παρουσίας της στους δύο πόλους. Τόσο για να μελετήσει την κλιματική αλλαγή όσο και για εμπορικές της δυνατότητες και εξόρυξη φυσικών πόρων, αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο από το Anadolu.

«Η Τουρκία πραγματοποιεί όλο και πιο αποτελεσματικά έργα για τη διεξαγωγή πολικής έρευνας κάθε χρόνο και η δύναμή της αυξάνεται τόσο στην περιοχή όσο και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Μπουρτζού Οζσόι, επικεφαλής του πρώτου Τουρκικού Κέντρου Πολικής Έρευνας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Το Anadolu υπενθυμίζει ότι τον Απρίλιο του 2016, η τουρκική ερευνητική ομάδα ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ανταρκτική για να μελετήσει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Η ομάδα αποτελούνταν από 14 γιατρούς, βοτανολόγους, γεωλόγους και ωκεανογράφους από επτά πανεπιστήμια.

Η Οζσόι είπε ότι η Τουρκική Αρκτική Επιστημονική Αποστολή δημιούργησε μια προσωρινή πολική βάση στην Ανταρκτική το 2019 και ότι οι μελέτες σκοπιμότητας για τη δημιουργία μόνιμης βάσης βρίσκονται τώρα στο τελικό τους στάδιο.

«Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, τότε στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια επιστημονική βάση για την 100ή επέτειο της δημοκρατίας μας (2023)», είπε η Οζσόι.

Ταυτόχρονα, ο Έρσαν Μπασάρ, επιστήμονας των θαλάσσιων υδάτων και επικεφαλής της επιστημονικής αποστολής της Τουρκίας στην Ανταρκτική το 2020, πρόσθεσε ότι «οι ετήσιες επιστημονικές αποστολές πραγματοποιούν ολοένα και πιο μεγάλης κλίμακας έργα στους πόλους και έχουν ενισχύσει την πολική παρουσία της Τουρκίας».

Συγχρόνως μελετώντας και παρατηρώντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι Τούρκοι επιστήμονες διερευνούν επίσης εμπορικές ευκαιρίες και εξόρυξη φυσικών πόρων στους πόλους.

Η Αρκτική έχει σχεδόν το ένα τρίτο των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στον κόσμο και η Ανταρκτική είναι πλούσια σε χαλκό και σίδηρο, δήλωσε η Οζσόι.

Ο Μπασάρ είπε ότι η Ανταρκτική έχει τεράστιες δυνατότητες για συλλογή κριλ, ενός μικρού καρκινοειδούς που είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα τροφίμων ή κάψουλες λαδιού, καθώς και για ζώα και τροφές για κατοικίδια.

«Η συγκομιδή κριλ θα αποτελούσε σημαντική πηγή εισοδήματος για την Τουρκία», πρόσθεσε ο Μπασάρ.

Ο Μπασάρ είπε ότι ορισμένες τουρκικές εταιρείες έχουν εφαρμόσει σημαντικά έργα που σχετίζονται με τις κατασκευές και τη βιομηχανία φυσικού αερίου σε χώρες που συνορεύουν με την Αρκτική.

«Η Τουρκία πρέπει να αυξήσει το καθεστώς παρατηρητή της στην Ανταρκτική για να γίνει μια από τις χώρες που λαμβάνουν αποφάσεις.

»Η Τουρκία θα επιτύχει τον στόχο της αυξάνοντας την επιστημονική της δύναμη στην Ανταρκτική», κατέληξε ο Μπασάρ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr