Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προελαύνει η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία: “Είναι χιλιάδες σαν μύγες”

Προελαύνει η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία: “Είναι χιλιάδες σαν μύγες”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την τακτική του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ εφαρμόζει καρμπόν η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι σύντομα ο τζιχάντ (ιερός πόλεμος) θα περάσει και στο γειτονικό Καμερούν.

Η Μπόκο Χαράμ, που έχει ανακοινώσει την ίδρυση χαλιφάτου στη βορειοανατολική Νιγηρία (που σημαίνει ότι βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με το Ισλαμικό Κράτος, αφού το Χαλιφάτο μπορεί να είναι μόνο ένα), κατέλαβε την Τρίτη τη στρατηγικής σημασίας πόλη Μπάμα στην πολιτεία Μπόρνο, ύστερα από σφοδρές μάχες με τον στρατό.

Η Μπάμα είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της πολιτείας Μπόρνο, απέχει μόλις 70 χιλιόμετρα από το Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσά της, όπου κατοικούν 1,5 εκατ. άνθρωποι.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας από την πλευρά τους διαψεύδουν ότι η Μπόκο Χαράμ κατέλαβε την Μπάμα. Αλλά αυτή η διάψευση μάλλον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού κάτοικοι της πόλης που έφυγαν, τρέχοντας, για να γλιτώσουν από τους Αφρικανούς τζιχαντιστές μαρτυρούν ότι η πόλη τους καταλήφθηκε από τους μακελάρηδες.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες, ενώ μαζί με τους αμάχους υποχωρούν άτακτα και οι Νιγηριανοί στρατιώτες, οι οποίοι έχουν πετάξει και τα όπλα τους.

Σύμφωνα με το Latest Nigerian News, το οποίο επικαλείται τη μαρτυρία ενός στρατιώτη, οι τζιχαντιστές επιτίθονταν σαν μύγες (για να περιγράψει τον μεγάλο αριθμό τους, τους παρομοιάζει με το άλλο που έχουν άφθονο στην Αφρική, τις μύγες). “Σκοτώνεις, σκοτώνεις και σκοτώνεις, αλλά αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν και έρχονται κατά πάνω σου σαν μύγες. Έπρεπε να υποχωρήσουμε και να αφήσουμε την αεροπορία να τους ξεκάνει. Δεν ξέρουμε τι υπάρχει στη Μπάμα, εμείς υποχωρήσαμε στο Μαϊντουγκούρι”.

Και συνέχισε ο ίδιος. “Αδελφοί μου, ούτε το Μαϊντουγκούρι είναι ασφαλές. Πάρτε τις οικογένειές σας και φύγετε σε ασφαλή μέρη, διότι εάν οι πολεμική μας αεροπορία δεν τους αποτελειώσει στη Μπάμα, τότε θα προχωρήσουν για το Μαϊντουγκούρι. Η Μπόκο Χαράμ πλέον έχει πολυάριθμους μαχητές. Εμείς σκοτώσαμε πάνω από χίλιους στη Μπάμα, αλλά αυτοί είναι σαν μαστουρωμένοι, δεν καταλάβαιναν τίποτα”, είπε.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, χιλιάδες κάτοικοι έχουν φύγει από την Μπάμα και κατευθύνονται στο Μαϊντουγκούρι. “Περισσότεροι από 400 στρατιώτες το έσκασαν μαζί με τους κατοίκους. Κάποιοι από αυτούς (τους στρατιώτες) ήταν ξυπόλητοι, άλλοι φορούσαν μόνο ένα χιτώνιο, ορισμένοι δεν είχαν όπλα. Όπως τους έβλεπες, ήταν σαν να έφευγαν για να σωθούν” είπε ένας φοιτητής.

Οι ισλαμιστές είχαν εξαπολύσει την επίθεσή τους στην πόλη τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ο στρατός είχε το πάνω χέρι μέχρι που ένα μαχητικό αεροσκάφος βομβάρδισε κατά λάθος θέσεις των ενόπλων δυνάμεων της Νιγηρίας, αντί για τους αντάρτες. “Το αεροπλάνο βομβάρδισε το στρατόπεδο, που ήταν υπό τον έλεγχο του στρατού. Οι στρατιώτες αναγκάστηκαν να φύγουν προς το Μαϊντουγκούρι μαζί με χιλιάδες άμαχους”, είπε μια πηγή.

Στο Μαϊντουγκούρι έχει τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 6 το πρωί ώστε να εμποδιστεί “μια διείσδυση των ανταρτών οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες”, σύμφωνα με τον στρατό.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Μπόκο Χαράμ έχει θέσει υπό τον έλεγχό της πολλές σημαντικές κοινότητες, σχηματίζοντας ένα τόξο από τα ανατολικά προς τα δυτικά του Μαϊντουγκούρι και καταλαμβάνοντας δύο από τους τέσσερις οδικούς άξονες που οδηγούν στην πόλη αυτή.

Μεταξύ άλλων, κατέλαβαν την Γκαμπόρου Νγκάλα, την Γκόουζα και το Μπούνι Γιάντι ενώ μάχες σημειώθηκαν και στο Μονγκούνο, 140 χιλιόμετρα βορείως του ΜαΪντουγκούρι.

“Η Νιγηρία είναι στα πρόθυρα να χάσει τον έλεγχο της πολιτείας Μπόρνο (…) Εάν πέσει το Μπόρνο, την ίδια τύχη μπορεί να έχουν και οι γειτονικές πολιτείες Γιόμπε και Ανταμάουα” αλλά και εδάφη που ανήκουν στο γειτονικό Καμερούν γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει μια “μείζονα ανθρωπιστική κρίση”, προειδοποίησαν οι ειδικοί της οργάνωσης Δίκτυο Ασφαλείας της Νιγηρίας σε έκθεσή τους επισημαίνοντας ότι οι στρατιώτες, με καταρρακωμένο το ηθικό και χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, δεν δείχνουν ικανοί να σταματήσουν την Μπόκο Χαράμ.

map

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr