Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ελλάδα και Κύπρος καλούν τον ΟΗΕ να μη δεχθεί τη συμφωνία Τουρκίας-Σαράτζ

Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ελλάδα και Κύπρος καλούν τον ΟΗΕ να μη δεχθεί τη συμφωνία Τουρκίας-Σαράτζ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, η Ελλάδα και η Κύπρος κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη να μην δεχτούν την καταχώρηση της άκυρης και έκνομης συμφωνίας Τουρκίας-Σαράτζ για τα θαλάσσια σύνορα, σύμφωνα με μια καλά ενημερωμένη πηγή στον ΟΗΕ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η αιγυπτιακή εφημερίδα Ahram.

Οι πέντε χώρες απέστειλαν διπλωματικό σημείωμα στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι παράνομη και δεν μπορεί να καταχωρηθεί στον ΟΗΕ.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι στις 27 Νοεμβρίου 2019, η Τουρκία και ο επικεφαλής της ισλαμιστικής κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Στο σημείωμα προς τον ΟΗΕ εξετάζεται το νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις σχετικές διαδικασίες καταχώρησης διεθνών συμβάσεων στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Αhram oποιαδήποτε διεθνής σύμβαση ή συμφωνία πρέπει να τεθεί σε ισχύ για να εγγραφεί στη Γραμματεία του ΟΗΕ, κάτι που δεν ισχύει για τη συγκεκριμένη συμφωνία, ειδικά από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, με επιστολή του προς τον ΟΗΕ, την έχει απορρίψει.

Το σημείωμα τονίζει επίσης ότι πρέπει να συνεκτιμηθούν τα αποτελέσματα της Συμφωνίας του Σκιράτ, αναφέροντας ότι η υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας παραβιάζει τις διατάξεις της.

Σημειώνεται επίσης ότι παραβιάζει τα δικαιώματα των χωρών που συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κατά συνέπεια η συμφωνία Τουρκίας-Σαράτζ είναι παράνομη και δεν πρέπει να καταχωρηθεί από τον ΟΗΕ, προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου.

Διαβάστε επίσης: Δεν υπάρχει «τουρκολιβυκή συμφωνία» – Η Λιβύη δεν συμφώνησε σε τίποτα – Υπάρχει συμφωνία Τουρκίας-Σαράτζ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr