Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπ. Άμυνας Κύπρου: Η Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία έχει στόχο την ειρήνη

Υπ. Άμυνας Κύπρου: Η Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία έχει στόχο την ειρήνη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Κύπρος, Χαράλαμπος Πετρίδης,

Σε γραπτή δήλωσή του για την αμυντική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης επισημαίνει ότι η συμφωνία με τη Γαλλία, η οποία τίθεται σε άμεση ισχύ μετά την επικύρωσή της από τα Κοινοβούλια των δυο χωρών, έχει ως στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, αλλά και τη συνεργασία για αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.

Σε όλες τις πτυχές λαμβάνονται υπόψη οι υφιστάμενες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών και τα κοινά συμφέροντα στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ και επιβεβαιώνεται η υποστήριξη προς τους σκοπούς και τις αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

«Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προβλέπει συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και αμυντικής τεχνολογίας και εκπαίδευση προσωπικού στις στρατιωτικές σχολές της Γαλλίας.

»Συμφωνήθηκε επίσης η πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων και οργάνωση αμοιβαίων επισκέψεων στο πλαίσιο δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών», αναφέρει ο υπουργός και προσθέτει:

«Πέραν των παραπάνω, προνοείται εκπαίδευση και ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων σε θέματα στρατιωτικής δικαιοσύνης, διεθνούς δίκαιου, ενεργειακής ασφάλειας, ασφάλειας στη θάλασσα, διαχείρισης κρίσεων σε σχέση με απειλές όπως οι εχθροπραξίες, η τρομοκρατία, η πειρατεία και οι φυσικές ή βιομηχανικές καταστροφές».

Ο υπουργός αναφέρει πως για την υλοποίηση της συμφωνίας, οι δυο χώρες επικυρώνουν διετή προγράμματα αμυντικής συνεργασίας με συγκεκριμένες δραστηριότητες, ενώ τα θέματα της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας συζητήθηκαν πρόσφατα στο Παρίσι στη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο Υπουργός Άμυνας με τη Γαλλίδα ομόλογό του.

Καταλήγοντας, ο κ. Πετρίδης, επισημαίνει ότι η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθείται από την Κυπριακή Δημοκρατία για ενίσχυση των συμμαχιών και ενδυνάμωση των σχέσεων της χώρας με γειτονικές και άλλες φίλιες χώρες συμβάλλοντας μ’ αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

Μακρόν σε Νετανιάχου: Η «εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού [των Γαζαίων] συνιστά έγκλημα πολέμου»

Η Γαλλία μπορεί να στείλει εντός ενός μηνός 20.000 στρατιώτες στην Ουκρανία

ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν κατά της Κύπρου υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Κύπριος Εκπρόσωπος: Καταδικαστέες, απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr