Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φάνον: Καταλύτης συνεργασιών ο τομέας της ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο – Τι είπε για Τουρκία

Φάνον: Καταλύτης συνεργασιών ο τομέας της ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο – Τι είπε για Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη σημασία της ανάδειξης του τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο σε καταλύτη συνεργασιών, υπογράμμισε ο Αμερικανός αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον, σε διαδικτυακή συζήτηση του περιοδικού Εconomist, με θέμα τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.

Μιλώντας από την Καβάλα όπου βρίσκεται, έχοντας συνοδεύσει τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο κ. Φάνον εξέφρασε τη σημαντική δέσμευση των ΗΠΑ στην ενεργειακή ανάπτυξη της περιοχής, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ), στην οποία, όπως είπε, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους, κατά την κοινή δήλωση που εξέδωσαν η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Πομπέο στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος επίσης στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum), o κ. Φάνον σημείωσε ότι αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την ανάπτυξη νέων μοντέλων συνεργασίας στην περιοχή, εκφράζοντας την άποψη ότι «το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ειρήνευσης».

Παράλληλα, ο κ. Φάνον σημείωσε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή αποτελούν ένα ζήτημα που απασχολεί τις ΗΠΑ.

Όπως σημείωσε, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τις χώρες να προσέλθουν σε διάλογο και να προωθήσουν την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στις διαφορές.

«Η Ελλάδα έχει επιδείξει μια πραγματιστική, ανοικτή και εμβριθή στάση» σε αυτή την κατεύθυνση, είπε ο κ. Φάνον, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να επιδείξει ανάλογη στάση.

«Η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα για πολλούς λόγους», σημείωσε ο κ. Φάνον, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι πολύ αργά για την Άγκυρα να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου και να μπορέσει και η ίδια να επωφεληθεί από τις ενεργειακές δυνατότητες που παρουσιάζει η περιοχή.

Τέλος, ο κ. Φάνον αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας ως πύλης διασύνδεσης της Ανατολικής Μεσογείου με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr