Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος κτυπά την πόρτα της Γερμανίας

Το Ισλαμικό Κράτος κτυπά την πόρτα της Γερμανίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Γερμανοί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Μ. Ανατολή, «αστυνομία της Σαρίας» στο Βούπερταλ, επιθέσεις εναντίον Γεζίντι στο Χέρφορντ: η ισλαμική τρομοκρατία χτυπά πλέον και την πόρτα της Γερμανίας.

“Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος;” σημειώνει το ρεπορτάζ της Detsche Welle.

Ο Τάρικ Σ. κατάγεται από το Μπίλεφελντ της Βεστφαλίας.

Βλέποντας κανείς τις φωτογραφίες του στο διαδίκτυο, νομίζει ότι πρόκειται για έναν φιλικό, φιλήσυχο, νεαρό άνδρα. Εντούτοις, με την υπόθεσή του ασχολήθηκε πρόσφατα ακόμη και η περιφερειακή βουλή του κρατιδίου.

Ο Ιμπν Οσάμα αλ-Αλμάνι, όπως αποκαλείται πλέον, είναι ένας από τους 400 περίπου ισλαμιστές οι οποίοι εγκατέλειψαν τη Γερμανία με κατεύθυνση τη Συρία, προκειμένου να συμμετάσχουν στον «ιερό πόλεμο».

Για τον ομοϊδεάτη του, τον βερολινέζο Ντένις Κάσπερτ, η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος της γερμανικής πρωτεύουσας διαθέτει ήδη έναν ολόκληρο φάκελο. Αναλύοντας τη βιογραφία του επιχειρήθηκε να διαπιστωθεί πώς ένας πρώην ράπερ μάχεται σήμερα στο πλευρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτος, διαπράττοντας κτηνωδίες.

Πρόκειται για μόλις δυο από δεκάδες υποθέσεις που έχουν θέσει τελευταία τις γερμανικές αρχές σε κατάσταση συναγερμού.

Η τζιχάντ (ιερός πόλεμος), ο οποίος φάνταζε μέχρι πρότινος ως κάτι πολύ μακρινό, πλησιάζει πλέον επικίνδυνα και τη Γερμανία. Όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές, με την κάθοδο γερμανών ισλαμιστών σε Συρία και Ιράκ και οι οποίοι μάχονται στο πλευρό των τζιχαντιστών του IS, αυξάνεται και ο κίνδυνος επιθέσεων επί γερμανικού εδάφους.

«Σε σχετικές συζητήσεις οι ειδικοί δεν διερωτώνται εάν θα γίνει επίθεση στη Γερμανία, αλλά πότε», είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του προς την Handelsblatt Online ο επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανών Εγκληματολόγων.

Το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας θεωρείται το προπύργιο των ισλαμιστών στη Γερμανία.

Η υπηρεσία προστασίας του συντάγματος εκτιμά ότι στο συγκεκριμένο κρατίδιο ζουν περίπου 1.800, από τους συνολικά 6.000 οπαδούς του σαλαφισμού στη Γερμανία.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και στο Ιράκ, «αυξάνει τον κίνδυνο ακραίων δράσεων των σαλαφιστών αλλά και βίαιων συγκρούσεων μεταξύ θρησκευτικών ομάδων στην Ευρώπη, τη Γερμανία και τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία», αναφέρει έκθεση του υπουργού Εσωτερικών του κρατιδίου.

Η αιματηρή δράση των τζιχαντιστών του ισλαμικού κράτους συμβάλει τα μέγιστα στη διάδοση της προπαγάνδας των σαλαφιστών, εκτιμά ο Μπούρκαρντ Φράιερ, επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας του συντάγματος στη ΒΡΒ: «Για πολλούς νεαρούς σαλαφιστές, ο στόχος δημιουργίας ενός ισλαμικού κράτους φαντάζει ιδιαίτερα ελκυστικός», όπως λέει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της υπηρεσίας του, πρόκειται κυρίως για νεαρούς άνδρες που αναζητούν έναν προσανατολισμό και στήριγμα.

Στο επίκεντρο γι΄ αυτούς δεν βρίσκεται τόσο η θρησκεία, αλλά η προσωπική αναγνώριση που τους προσφέρει μια ομάδα.

Αρκεί όμως αυτό για να γίνουν οι ίδιοι τρομοκράτες στη Γερμανία;

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η Γερμανία βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο ακραίων ισλαμιστών και ο κίνδυνος έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να εξοπλίσει τους Κούρδους στη μάχη τους κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Ο Μπ. Φράιερ ωστόσο εκτιμά ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αυξηθεί και ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης στη Γερμανία. «Οι ισλαμιστικοί κύκλοι ψάχνουν πάντα μια πρόφαση για να βάλουν εναντίον μια χώρας της δύσης.

Το εάν αυτό έχει τη μορφή προσφοράς όπλων ή διπλωματικής στήριξης, δεν έχει καμία σημασία».

Εντούτοις ο ίδιος συμμερίζεται τις απόψεις άλλων ειδικών ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ελλοχεύει από εκείνους που επιστρέφουν τώρα από τα πεδία των μαχών της Συρίας και του Ιράκ. Πρόκειται για 40 περίπου άτομα, που θεωρούνται «ωρολογιακές βόμβες» και οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών. «Όταν τους παρακολουθούμε διαπιστώνουμε ότι έχουν εμβαθύνει ακόμη περισσότερο στην πολιτική ιδεολογία των σαλαφιστών και επιπλέον, ότι έχουν εκπαιδευτεί στα όπλα. (…) Γι΄ αυτό και συνιστούν δυνητικό κίνδυνο για την εσωτερική ασφάλεια (…)».

Γι΄ αυτό το λόγο οι αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν εξαρχής τη μετάβαση των ισλαμιστών στη Μέση Ανατολή.

Μόνον στη ΒΡΒ οι αρχές κατέσχεσαν μέχρι στιγμής τα διαβατήρια 40 ανδρών που επρόκειτο να ταξιδέψουν στη Συρία.

«Ωστόσο πρέπει να αποδεικνύουμε ότι ταξιδεύουν στη Συρία για να πολεμήσουν», όπως σημειώνει ο κ. Φράιερ.

Και αυτό δεν είναι φυσικά μια εύκολη υπόθεση. Ένα ακόμη πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των ανδρών αυτών είναι γερμανοί υπήκοοι ενώ συχνά πρόκειται για άτομα που ασπάστηκαν το ισλάμ και δεν έχουν καν μεταναστευτική βιογραφία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις αρκεί η επίδειξη της ταυτότητας για να μεταβούν στη Συρία μέσω Τουρκίας.

Πρόκειται για ένα «κενό» το οποίο δύσκολα μπορεί να κλείσει, δεδομένου ότι η γερμανική νομοθεσία απαγορεύει την παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας.

Κίνδυνο συνιστούν όμως και μεμονωμένοι δράστες, οι οποίοι έχουν μπει σε φάση ριζοσπαστικοποίησης χωρίς να συμμετέχουν σε κάποια ομάδα.

Ο εντοπισμός τους συνιστά μια ιδιαίτερη πρόκληση για τις αρχές αν και εν μέρει οι ίδιοι «αποκαλύπτονται» μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Για «ελέγξιμο κίνδυνο» κάνει πάντως λόγο πολιτισμολόγος Βέρνερ Σιφάουερ, εκτιμώντας ότι «η δραματοποίηση συμβάλει στη ριζοσπαστικοποίηση. Αυξάνοντας την πίεση στους ισλαμιστικούς κύκλους, εντείνεται η γενικότερη κοινωνική δυσπιστία και αυτό με τη σειρά του προκαλεί ένα νέο ρεύμα ριζοσπατικοποίησης». Ο ίδιος επιρρίπτει μερίδιο ευθύνης και σε πολιτικούς που ζητούν τη λήψη σκληρών μέτρων: «Σε αρκετούς μουσουλμάνους δημιουργείται έτσι η εντύπωση ότι όλοι βάλουν εναντίον του Ισλάμ».

Όπως επισημαίνει ο ειδικός, μόλις ένα μικρό μέρος των σαλαφιστών στη Γερμανία είναι δυνητικά επικίνδυνοι.

«Το να τους βάζεις όλους στο ίδιο καζάνι είναι λάθος και δεν συμβάλει στην αποκλιμάκωση».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr