Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι έχει πει ο Τζέικ Σάλιβαν -ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου με Μπάιντεν- για την Τουρκία του Ερντογάν

Τι έχει πει ο Τζέικ Σάλιβαν -ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου με Μπάιντεν- για την Τουρκία του Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Τζέικ Σάλιβαν (Jake Sullivan), ο οποίος ανακοινώθηκε από τον Τζο Μπάιντεν ως ο Σύμβουλος του Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, φαίνεται πως έχει επικριτική γνώμη για την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε άρθρο του πριν σχεδόν τρία χρόνια (13 Φεβρουαρίου 2018) στην ιστοσελίδα Politico, υπό τον τίτλο «Η Τουρκία είναι εκτός ελέγχου», χαρακτήρισε «ασταθή» τον Ερντογάν, τονίζοντας ότι, εάν αποφασίσει να καταστρέψει τη συμμαχία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο.

Ζητούσε μάλιστα επιτακτικά, «τώρα» όπως έγραφε, από την κυβέρνηση Τραμπ να διαμηνύσει στο καθεστώς Ερντογάν ότι «δεν θα ανεχτεί άλλο την κακή του συμπεριφορά».

Το εν λόγω άρθρο ο Τζέικ Σάλιβαν το συνυπέγραψε με τον Έρικ Έντελμαν (Eric Edelman), πρώην πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία.

Αφορμή για τη σύνταξή του ήταν οι τουρκικές επεκτατικές βλέψεις στα κουρδικά εδάφη στη βόρεια Συρία και τον κίνδυνο οι Αμερικανοί στρατιώτες, που είχαν αναπτυχθεί στο πλευρό των Κούρδων συμμάχων τους, να εμπλακούν σε πόλεμο με τους Τούρκους.

Προφανώς δεν χωρούσε στο μυαλό του Σάλιβαν ή του Έντελμαν ότι τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ, τον Οκτώβριο του 2019, θα έδινε «λύση» στο… αδιέξοδο προδίδοντας τους Κούρδους, διατάζοντας τους Αμερικανούς στρατιώτες να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους, εγκαταλείποντας έτσι συμμάχους, ατιμάζοντας τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, μειώνοντας την αξιοπιστία των ΗΠΑ στην περιοχή και αποφεύγοντας τελικά, με αμερικανική υποχώρηση, μία πολεμική σύγκρουση με τους Τούρκους, σαν να ήταν οι Αμερικανοί οι αδύναμοι και οι Τούρκοι οι ισχυροί.

Πράγματι. Μέχρι τότε φαινόταν αδιανόητο ότι θα βρισκόταν Αμερικανός πρόεδρος που θα εξευτέλιζε τις ΗΠΑ στο πεδίο, διατάζοντας αποχώρηση απέναντι στις απαιτήσεις ενός ημιπαράφρονα, περιφερειακού και ημιάγριου αμόρφωτου φωνακλά. Ενός ανατολίτη τυράννου που έπρεπε εκείνος να προσκυνά τις ΗΠΑ και όχι οι ΗΠΑ εκείνον.

Επιστρέφοντας στον Τζέικ Σάλιβαν, σε δηλώσεις του, αναρτημένες στο «Ινστιτούτο για την Ειρήνη», αναφερόμενος στη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία είπε ότι το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 που απέκτησε η Τουρκία δεν είναι συμβατό με τα ΝΑΤΟϊκά συστήματα, το χαρακτήρισε μια αρνητική εξέλιξη και εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να «παίζει» με τη Ρωσία και το Ιράν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση μου με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr