Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο γαμπρός του Τραμπ πιέζει τους Άραβες να συγχωρέσουν το «τρομοκρατικό» Κατάρ – Σιγή από Εμιράτα

Ο γαμπρός του Τραμπ πιέζει τους Άραβες να συγχωρέσουν το «τρομοκρατικό» Κατάρ – Σιγή από Εμιράτα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, αντίπαλες χώρες στην κρίση του Κόλπου, καθώς και τα ουδέτερα μέρη, Ομάν και Κουβέιτ, ανακοίνωσαν πρόοδο στην επίλυση του διπλωματικού πολέμου μεταξύ του μικρού εμιράτου εναντίον του ισχυρού σουνιτικού βασιλείου και τριών αραβικών κρατών συμμάχων του.

«Είναι καιρός…»

«Είναι καιρός να επιλυθεί αυτή η σύγκρουση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, μιλώντας από το Μπαχρέιν, όπου παρευρέθηκε σε διάσκεψη για την περιφερειακή ασφάλεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ σεΐχης Αχμεντ Νάσερ αλ Μοχάμεντ αλ Σαμπάχ, του οποίου η χώρα ηγείται των προσπαθειών διαμεσολάβησης, δήλωσε από την πλευρά του ότι όλα τα μέρη εξέφρασαν την προθυμία τους να καταλήξουν σε «τελική συμφωνία» κατά τη διάρκεια των «εποικοδομητικών συνομιλιών» στις οποίες συμμετείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Με tweet του, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουραχμάν Αλ Θάνι καλωσόρισε τη δήλωση του Κουβέιτ ως «ένα επιτακτικό βήμα» προς την επίλυση της διένεξης.

Ο ΥΠΕΞ του Κατάρ είπε νωρίτερα στο Φόρουμ Μεσογειακού Διαλόγου που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη ότι η Ντόχα ελπίζει πως «τα πράγματα θα κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Η ενότητα του Κόλπου»

«Η ενότητα του Κόλπου είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια της περιοχής.

»Αυτή η αχρείαστη κρίση πρέπει να τελειώσει με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό», τόνισε.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τον Ιούνιο του 2017 τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και διατηρεί στενές σχέσεις με το Ιράν. Η Ντόχα αρνείται τις κατηγορίες.

Οι τέσσερις χώρες έδιωξαν τους υπηκόους του Κατάρ που κατοικούσαν στο έδαφός τους, έκλεισαν τα σύνορα και τους λιμένες τους και απαγόρευαν σε αεροπλάνα καταριανών αερογραμμών να εισέρχονται στον εναέριο χώρο τους.

Στο Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της υγειονομικής κρίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φάιζαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ δήλωσε ότι η επίλυση της διένεξης με το Κατάρ φαίνεται «εφικτή».

«Εχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες χάρη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Κουβέιτ αλλά και χάρη στην ισχυρή υποστήριξη του προέδρου Τραμπ» σημείωσε.

Ο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την «ελπίδα ότι όλες οι χώρες που εμπλέκονται σε αυτήν την κρίση θα συνεργαστούν για να επιλύσουν τις διαφορές τους.

»Τόνισε τη σημασία της ενότητας του Κόλπου για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανάπτυξη στην περιοχή», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Στεφάν Ντούρατζιτς.

Η Τουρκία καλωσόρισε επίσης χθες το απόγευμα την πρόοδο που επιτεύχθηκε, χαιρετίζοντας τις «ειλικρινείς προσπάθειες» του Κουβέιτ για την επίλυση της κρίσης, ζητώντας παράλληλα να τερματιστούν οι κυρώσεις ενάντια στο Κατάρ, τις οποίες η Αγκυρα χαρακτήρισε «άδικες».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ με tweet του τόνισε ότι ελπίζει πως η συμφιλίωση στον Κόλπο «θα συμβάλλει στη σταθερότητα και την πολιτική και οικονομική ανάπτυξη για όλους τους λαούς της περιοχής μας».

Αναλυτές είχαν πρωτύτερα εκτιμήσει ότι οποιαδήποτε λύση θα μπορούσε να βρεθεί μόνο μεταξύ του Ριάντ και της Ντόχα, εξαιρουμένων ιδίως των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της χώρας που είναι η πιο επικριτική ενάντια στο Κατάρ από την αρχή της κρίσης.

Πιο ολοκληρωμένη συμφωνία

Τα σχόλια του πρίγκιπα Φάιζαλ υποδηλώνουν πιο ολοκληρωμένη συμφωνία, αλλά ούτε το Αμπού Ντάμπι ούτε η Μανάμα αντέδρασαν αμέσως στα σχόλια του σαουδάραβα αξιωματούχου.

Ο γαμπρός και σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, φέρεται να έθεσε το ζήτημα και πίεσε για επίτευξη προόδου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κατάρ την περασμένη Τετάρτη.

Λίγες λεπτομέρειες δόθηκαν στη δημοσιότητα για την επίσκεψη του Κούσνερ, ο οποίος επισκέφθηκε επίσης τη Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

«Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκαν» λένε οι δικηγόροι του

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr