Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σεθ Φράντζμαν: Η Τουρκία προσπαθεί να σαμποτάρει τη φιλία του Ισραήλ με Ελλάδα και Εμιράτα

Σεθ Φράντζμαν: Η Τουρκία προσπαθεί να σαμποτάρει τη φιλία του Ισραήλ με Ελλάδα και Εμιράτα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το καθεστώς της Τουρκίας επιδιώκει να απομονώσει το Ισραήλ χρησιμοποιώντας μία ψευδή «συμφιλίωση». Η Άγκυρα ελπίζει να παίξει -εναντίον του Ισραήλ, τον «καλό αστυνομικό» για την επερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Μετά από ένα χρόνο εισβολών, (πολεμικών) κτυπημάτων, επιθετικότητας, και εθνοκάθαρσης, χρησιμοποιώντας Σύρους πρόσφυγες ως μισθοφόρους, αγοράζοντας ρωσική αμυντική τεχνολογία και συνεργαζόμενο με το Ιράν για να αντιταχθεί στον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία, το καθεστώς της Τουρκίας προσπαθεί να αλλάξει τον «τόνο» του για να σαμποτάρει την αυξανόμενη φιλία του Ισραήλ με την Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Έτσι ξεκινά το αποκαλυπτικό άρθρο του SETH J. FRANTZMAN στην εφημερίδα JERUSALEM POST.

Ο αρθρογράφος θεωρείται ένας εκ των πλέον σημαντικών και σοβαρών στο Ισραήλ. Αναφέρει:

Η Άγκυρα συνεργάστηκε στενά με δυτικούς εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων (λομπίστες) και εμπειρογνώμονες, τους οποίους έχει «καλλιεργήσει» όλα αυτά τα χρόνια για να προωθήσει αυτό το αφήγημα της.

Πρόκειται για μια περίπλοκη προσπάθεια που στοχεύει να πείσει την ισραηλινή κυβέρνηση ότι η Άγκυρα θέλει να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις τους.

Όμως, η Τουρκία αρνείται να αλλάξει και θέλει απλώς να θολώσει τα νερά μεταξύ του Ισραήλ και των εταίρων της Ιερουσαλήμ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η προσπάθεια ξεκίνησε από την Israel Hayom, μια εφημερίδα που η Άγκυρα υποθέτει ότι διαβάζεται από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και η οποία πιστεύει ότι είναι μια γραμμή επικοινωνίας απευθείας με τους δεξιούς πολιτικούς που κυβερνούν το Ισραήλ.

Η Τουρκία παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς τις εκλογές των ΗΠΑ, φοβάται τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν αφού πρόσφερε την υποστήριξη της προς την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Μεταξύ της 5ης και της 6ης Δεκεμβρίου δημοσιεύθηκαν άρθρα στα εβραϊκά και στη συνέχεια στα αγγλικά που υποδηλώνουν ότι η Τουρκία ήθελε συμφιλίωση με το Ισραήλ μετά από μια δεκαετία στην οποία το όλο και περισσότερο αντι-Ισραηλινό καθεστώς της Άγκυρας φιλοξένησε τη Χαμάς και συνέκρινε το Ισραήλ με τους Ναζί.

Η «συμφιλίωση» θα περιλαμβάνει την Τουρκία, η οποία θα πάρει ό, τι θέλει και θα καταστρέψει τις σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο, και ειδικά (θα καταστρέψει) τη συμφωνία του αγωγού φυσικού αερίου με αυτές τις δύο χώρες και το Ισραήλ.

Επομένως, η «συμφιλίωση» θα σήμαινε ότι το Ισραήλ θα χάσει συμμάχους και η Τουρκία θα συνεχίσει να φιλοξενεί τρομοκράτες της Χαμάς και να αποκαλεί το Ισραήλ μια ναζιστική χώρα.

Η Τουρκία προώθησε επίσης αυτό το αφήγημα μέσω της ιστοσελίδας Al-Monitor, με ένα άρθρο που ισχυρίζεται ότι η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν κοινά συμφέροντα για το Ιράν και τον Καύκασο, που θα ωθήσουν τις δύο χώρες πιο κοντά.

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία καλωσορίζει συχνά τους αξιωματούχους του καθεστώτος του Ιράν και με την Τεχεράνη υποστηρίζουν τη Χαμάς και δεσμεύονται να «απελευθερώσουν» την Ιερουσαλήμ.

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα για το Ιράν.

Αλλά το άρθρο ισχυρίστηκε ότι γίνονται «μυστικές επαφές μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ».

Δεν υπάρχουν αποδείξεις για αυτές τις υποτιθέμενες «μυστικές» επαφές, εκτός από την σκόπιμη διαρροή της Τουρκίας για να φαίνεται ότι το Ισραήλ ήταν έτοιμο να πάρει τις προσφορές της Άγκυρας.

Αυτό είναι το ίδιο τουρκικό καθεστώς που είπε ότι «η Ιερουσαλήμ είναι δική μας» και συχνά χτυπά το Ισραήλ.

Το καθεστώς δεν είπε ποτέ κάτι θετικό για το Ισραήλ την τελευταία δεκαετία.

Ένα άρθρο στις 30 Νοεμβρίου στο Al-Monitor πρότεινε επίσης ένα «μυστικό κανάλι».

Εάν είναι μυστικό, γιατί η Τουρκία μιλάει τόσο πολύ στους δημοσιογράφους;

Ωστόσο, οι πρόθυμοι εκπρόσωποι των ομάδων συμφερόντων που εργάζονται για λογαριασμό της Άγκυρας ώθησαν αυτό το αφήγημα γεμάτο με χάρτες που κατασκευάστηκαν στην Τουρκία και εκτυπώθηκαν σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και ομάδες προβληματισμού.

Οι χάρτες έδειξαν ότι η Τουρκία ελέγχει τα ύδατα της Κύπρου και μάλιστα ότι «καταλαμβάνει» μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του Ισραήλ.

Αυτή η υποτιθέμενη «συμφιλίωση» σημαίνει την παράδοση εργασίας δεκαετιών του Ισραήλ για την ανάπτυξη φυσικού αερίου στη θάλασσα με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Το έργο του Ισραήλ με την Ελλάδα συνδέεται επίσης με τη νέα επίτευξη ειρήνης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επειδή τα ΗΑΕ και η Ελλάδα αυξάνουν τη συνεργασία τους.

Το καθεστώς της Τουρκίας με επικεφαλής τον Ταγίπ Ερντογάν έχει ρίζες στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και είναι ο κύριος αντίπαλος της σημερινής ηγεσίας της Αιγύπτου.

Η Τουρκία απείλησε ακόμη και να διακόψει τις σχέσεις της με τα ΗΑΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Η Άγκυρα έχει εργαστεί για να απομονώσει το Ισραήλ και να σταματήσει την ομαλοποίηση, απειλώντας χώρες που συνεργάζονται με το Ισραήλ.

Αυτό είναι μέρος της «συμφιλίωσης» της Τουρκίας.

Η Άγκυρα προσποιήθηκε επίσης ότι ήταν πρόθυμη να «επιδιορθώσει τις σχέσεις» διορίζοντας έναν νέο πρέσβη που είναι γνωστός για αντι-ισραηλινές και αντι-σιωνιστικές απόψεις.

Δημοσιεύματα την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν ότι η Τουρκία διόρισε τον Ufuk Ulutas ως νέο πρέσβη.

Το 2013 αυτός έγραψε ότι ο σιωνισμός είναι μια «πολιτιστικά / θρησκευτικά ρατσιστική» ιδεολογία και ότι έχει «αυτονομιστικό περιεχόμενο καθώς και επεκτατικές πολιτικές, ότι διέπραξε πολλές σφαγές, εκτοπίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Βασάνισε σωματικά και ψυχικά ντόπιους».

Η Τουρκία απέσυρε τον πρέσβη της από το Ισραήλ αρκετές φορές την τελευταία δεκαετία.

Το καθεστώς της Τουρκίας βοήθησε στη στήριξη του Mavi Marmara που προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό στη Γάζα το 2010.

Στη συνέχεια, η Άγκυρα διέταξε το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη για τη ανακοπή του πλοίου και για μια επιδρομή που οδήγησε σε 10 θανάτους μετά την επίθεση Ισραηλινών στρατιωτών.

Η Τουρκία ήταν ο κύριος αντίπαλος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όταν μετέφερε την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Ο Ερντογάν συνέκρινε το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία στα Ηνωμένα Έθνη τον Σεπτέμβριο του 2019.

Η Τουρκία έστρωσε στους ηγέτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων πολλών καταζητούμενων τρομοκρατών, ένα κόκκινο χαλί δύο φορές φέτος, με αποτέλεσμα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να καταδικάσει την Άγκυρα.

Δημοσιεύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι η Χαμάς σχεδιάζει τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία και έχει διαπράξει κυβερνοεπιθέσεις.

Επίσης, η Μοσάντ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία είναι μια αυξανόμενη απειλή, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.

Επιπλέον, η Τουρκία παρενόχλησε ένα ισραηλινό πλοίο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου πέρυσι και οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) δήλωσαν ότι οι απειλές της Τουρκίας θα μπορούσαν να είναι μια πρόκληση, σύμφωνα με μια ετήσια έκθεση.

Ενώ τα ΗΑΕ γιορτάζουν το Χανουκά και καλωσορίζουν τους Εβραίους, η Τουρκία είναι όλο και πιο αντισημιτική και εξαιρετικά αντι-ισραηλινή.

Ωστόσο, το αφήγημα της Άγκυρας συνεχίζεται.

Ενώ η Τουρκία είναι η χώρα με τις περισσότερες φυλακίσεις δημοσιογράφων και όλα τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία είναι φιλοκυβερνητικά, δεν υπάρχουν άρθρα στη χώρα που να υποστηρίζουν το Ισραήλ, αλλά ξένες εφημερίδες τροφοδοτούνται πληροφορίες από την Άγκυρα σχετικά με τη «συμφιλίωση».

Η Τουρκία προώθησε ακόμη και ένα άρθρο στο Κέντρο Moshe Dayan για Middle Eastern and African Studies, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να αγνοήσει τους ισχυρισμούς για τα δικαιώματα των υδάτων και το φυσικό αέριο στην Κύπρο και να δημιουργήσει μια άμεση θαλάσσια δικαιοδοσία με την Τουρκία.

Αυτό θα τα δώσει όλα στην Τουρκία και τίποτα στο Ισραήλ και θα παραβίαζε τις συμφωνίες με την Κύπρο και το διεθνές δίκαιο.

Η Τουρκία το έκανε και πριν, την άνοιξη, προσπαθώντας να επιβραδύνει τους ενεργειακούς δεσμούς του Ισραήλ με την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ παρεμπόδισαν το «γεωστρατηγικό πεπρωμένο» τους, σύμφωνα με ένα άρθρο του Hoover Institution.

Το πεπρωμένο φαίνεται να είναι αυτό που περιλαμβάνει την κατοχή της Συρίας, την εθνοκάθαρση των Κούρδων και την υποστήριξη επιθέσεων εναντίον Αρμενίων, καθώς και τη φιλοξενία της Χαμάς και την τροφοδότηση του εξτρεμισμού από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

Η ιστορία της «μυστικής» ώθησης για αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία, η οποία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το μακρύ προπαγανδιστικό της σκέλος στο εξωτερικό για να βλάψει τους δεσμούς μεταξύ της Ισραήλ, της Ελλάδας, της Κύπρου και των ΗΑΕ, κάνοντάς το να φαίνεται ότι το Ισραήλ διεξάγει «μυστικές» συνομιλίες πίσω από τις πλάτες των φίλων του.

Η Τουρκία το διέρρευσε εντελώς για να βλάψει τις σχέσεις του Ισραήλ και μάλιστα έστειλε χάρτες στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης για χρήση.

Χάρτες που αγνοούν την Κύπρο και παραβιάζουν τις συμφωνίες που έχει κάνει το Ισραήλ.

Η Άγκυρα είναι μία από τις πιο εχθρικές χώρες στον κόσμο έναντι του Ισραήλ -εκτός του Ιράν.

Καμία άλλη χώρα στον κόσμο εκτός από την Άγκυρα και το Ιράν δεν στρώνει στη Χαμάς κόκκινο χαλί.

Η σημερινή ηγεσία της Τουρκίας προσφέρει στη Χαμάς περισσότερο σεβασμό από ό, τι το Ιράν, αντιμετωπίζοντας την με σεβασμό ως να είναι μια ξένη χώρα.

Η Άγκυρα έχει μακρά ιστορία κινητοποίησης των μέσων ενημέρωσης στο εξωτερικό μέσω επαφών για να προωθήσει τα αφηγήματά της, συνήθως για να πάρει ό, τι θέλει και να μην δώσει τίποτα σε αντάλλαγμα.

Για παράδειγμα, η Άγκυρα μιλά σε φίλους της και λομπίστες στην Ουάσιγκτον για να ισχυριστεί ότι «αντιμετωπίζει το Ιράν και τη Ρωσία», ενώ στην πραγματικότητα η Άγκυρα συνεργάστηκε με το Ιράν και τη Ρωσία ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Συρία και αγόρασε τους S-400 της Ρωσίας.

Τώρα η Τουρκία έχει περιστραφεί και προσπαθεί να προσποιηθεί ότι θέλει να διαχωρίσει ορισμένα ζητήματα με το Ισραήλ, όπως οι εμπορικοί και θαλάσσιοι δεσμοί.

Η Τουρκία είναι μέρος του χάους και του εξτρεμισμού και βρίσκεται πίσω από αυτά.

Η Άγκυρα θέλει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να παίξει τον «καλό αστυνομικό» για τη νέα κυβέρνηση του Μπάιντεν, αν και εργάστηκε για να αποσπάσει την υποστήριξη από τον Τραμπ για τις εισβολές στη Συρία, τη Λιβύη και να απειλεί την Ελλάδα και την Αρμενία.

Αλλά η πραγματικότητα δείχνει τι συμβαίνει στην Άγκυρα.

Το καθεστώς είναι όλο και περισσότερο ένα ακροδεξιό ανοικτά ρατσιστικό εναντίον των Αρμενίων και των Κούρδων, και οι Εβραίοι είναι συχνά αντικείμενα μίσους για τους εξτρεμιστές που έχει εξαπολύσει στη Συρία και σε άλλες χώρες, και που υποστηρίζει η Τουρκία.

Εάν η Τουρκία ήθελε συμφιλίωση, δεν θα τη χρησιμοποιούσε για να σαμποτάρει τις συμμαχίες του Ισραήλ και να απομονώσει το Ισραήλ και τα δικά του μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία είναι απολύτως φιλοκυβερνητικά, θα υποστήριζαν το Ισραήλ.

Αντίθετα, η Τουρκία χτυπά το Ισραήλ στο σπίτι του και χαρακτηρίζει το Ισραήλ ως «ναζιστική» χώρα. Έτσι δεν λειτουργεί η συμφιλίωση.

Οι διαρροές για «μυστικές» συνομιλίες έχουν σχεδιαστεί μόνο για να μπερδεύουν τις σχέσεις του Ισραήλ με άλλα κράτη στην περιοχή ως μέρος ενός σχεδίου του καθεστώτος της Άγκυρας, το οποίο λέει ανοιχτά ότι έχει σχεδιαστεί για να «απελευθερώσει» την Ιερουσαλήμ από τους «σιωνιστές», μια ιδεολογία του θρησκευτικού εξτρεμισμού, μια θέση που η Άγκυρα μοιράζεται με το καθεστώς του Ιράν.

Ενώ χώρες όπως τα ΗΑΕ αγκαλιάζουν τους Ισραηλινούς και τους Εβραίους και μιλούν για ανοχή, η κυβέρνηση της Άγκυρας φυλακίζει αντιφρονούντες και χτυπάει τις μειονότητες, εξαπλώνοντας το μίσος και τη μισαλλοδοξία.

Σε αυτό το τοξικό μείγμα, δεν υπάρχει η πραγματικότητα αποκατάστασης των σχέσεων.

Υπάρχει μόνο ένας νέος αντι-Ισραηλινός πρέσβης και μια εξτρεμιστική αυταρχική κυβέρνηση στην Άγκυρα που θέλει το Ισραήλ να απομονωθεί, ώστε να μπορεί να χειριστεί την νέα κυβέρνηση του Μπάιντεν.

Όταν η Τουρκία ζητήσει συγγνώμη για τη σύγκριση του Ισραήλ με τους Ναζί, τότε αυτή μπορεί να είναι απόδειξη ότι έχει αλλάξει. Το παρόν καθεστώς της Άγκυρας δεν θα το κάνει ποτέ.

Πηγή: JERUSALEM POST, SETH J. FRANTZMAN

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr