Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βρετανία άρχισε να εμβολιάζει και με το εμβόλιο της AstraZeneca – Χάνκοκ: «Θρίαμβος της βρετανικής επιστήμης»

Η Βρετανία άρχισε να εμβολιάζει και με το εμβόλιο της AstraZeneca – Χάνκοκ: «Θρίαμβος της βρετανικής επιστήμης»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

H Βρετανία άρχισε να εμβολιάζει από τη Δευτέρα 4/1 τους πολίτες της με το εμβόλιο κατά του covid-19 της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Έξι νοσοκομεία στην Αγγλία χορηγούν τις πρώτες δόσεις από τις περίπου 530.000 που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Βρετανία.

Η εκστρατεία εμβολιασμού θα επεκταθεί τις επόμενες ημέρες και σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι θα μπορέσει να χορηγήσει δεκάδες εκατομμύρια δόσεις μέσα σε μερικούς μήνες.

«Είναι ένα σημείο καμπής στη μάχη μας εναντίον αυτού του απαίσιου ιού και ελπίζω να προσφέρει νέες ελπίδες σε όλους ότι πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Τον Δεκέμβριο η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που άρχισε να χορηγεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του covid-19.

Μέχρι στιγμής ένα εκατομμύριο άνθρωποι το έχουν λάβει.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca είναι πιο φθηνό από αυτό της BioNTech και διατηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου.

Η Ινδία ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca χθες Κυριακή για έκτακτη χρήση.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Βρετανία έχουν αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως λόγω ενός νέου μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που θεωρείται πιο μεταδοτικό.

Χθες Κυριακή καταγράφηκαν σχεδόν 55.000 νέες μολύνσεις, ενώ περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι στη Βρετανία έχουν πεθάνει από covid-19, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη.

Η εξάπλωση του νέου στελέχους του κορωνοϊού ανάγκασε την κυβέρνηση να αλλάξει την προσέγγισή της στον εμβολιασμό.

Πλέον προτεραιότητα έχει δοθεί στο να χορηγηθεί η πρώτη δόση του εμβολίου σε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται και όχι να δοθεί δεύτερη δόση σε όσους έχουν λάβει την πρώτη.

Ωστόσο κάποιοι Βρετανοί γιατροί έχουν επικρίνει την αλλαγή στρατηγικής.

Χάνκοκ: Θρίαμβος της βρετανικής επιστήμης το εμβόλιο της AstraZeneca

«Θρίαμβο της βρετανικής επιστήμης» χαρακτήρισε την έναρξη της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca και της Οξφόρδης κατά της covid-19 ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, προσθέτοντας ότι αυτός θα είναι ο μόνος μακροπρόθεσμος δρόμος για την έξοδο από την υγειονομική κρίση της πανδημίας.

«Προφανώς έχουμε τα πολύ θετικά νέα σήμερα το πρωί ότι ξεκίνησε να χορηγείται το εμβόλιο της Οξφόρδης», επεσήμανε ο Χάνκοκ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News σήμερα το πρωί.

«Πρόκειται για θρίαμβο της βρετανικής επιστήμης το ότι καταφέραμε να φτάσουμε εδώ που είμαστε».

«Από την αρχή είχαμε δει ότι το εμβόλιο ήταν ο μόνος τρόπος εξόδου μακροπρόθεσμα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Υγείας, η χώρα έχει ήδη χορηγήσει ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, πολύ περισσότερες από όσες όλη η υπόλοιπη Ευρώπη συνολικά.

Εξάλλου ο Χάνκοκ υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία σε κάποιες περιοχές της Αγγλίας, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, εξηγώντας ότι ακολουθεί τις συστάσεις για τη δημόσια Υγεία και ότι τα σχολεία σε αυτές τις περιοχές είναι ασφαλή.

«Ο αριθμός των μολύνσεων εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και ίσως θα ήταν προτιμότερο να λάβουμε σκληρότερα μέτρα», τόνισε στη συνέντευξή του.

«Δεν αποκλείουμε τίποτα», προσέθεσε.

«Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό δεν είναι υψηλότερο από αυτό του υπόλοιπου πληθυσμού», υπογράμμισε ο Χάνκοκ.

Σε άλλη του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio, ο Βρετανός υπουργός Υγείας σημείωσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης να χορηγήσει εμβόλια κατά της covid-19 σε όλο τον πληθυσμό περιορίζονται από την ικανότητα των παρασκευαστών να της παράσχουν επαρκή αριθμό.

«Δεν μπορεί να χορηγηθεί πιο γρήγορα από όσο μας δίνεται, και αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή», εξήγησε ο Χάνκοκ.

Ο πρώτος που εμβολιάστηκε

Ο πρώτος που έλαβε το εμβόλιο των AstraZeneca και Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ήταν ο 82χρονος Μπράιαν Πίνκερ (φωτογραφία), ο οποίος υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τσώρτσιλ της Οξφόρδης, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο που αναπτύχθηκε το εμβόλιο.

«Είμαι τόσο χαρούμενος που λαμβάνω το εμβόλιο κατά της covid-19 σήμερα και πραγματικά περήφανος που πρόκειται γι’ αυτό που αναπτύχθηκε στην Οξφόρδη», δήλωσε ο Πίνκερ, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους επιστήμονες που ανέπτυξαν το εμβόλιο.

«Οι νοσηλεύτριες, οι γιατροί, το προσωπικό σήμερα ήταν όλοι τους εκπληκτικοί και τώρα μπορώ πραγματικά να ανυπομονώ να γιορτάσω την 48η επέτειο του γάμου μου με τη σύζυγό μου Σίρλεϊ αργότερα φέτος», πρόσθεσε.

Το εμβόλιο χορηγήθηκε επίσης στον Άντριου Πόλαρντ, επικεφαλής της Oxford Vaccine Group και έναν από τους επικεφαλής ερευνητές στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πουλά όπλα στην Τουρκία

DW: Ζυγίζει μάλλον ακόμη την κατάσταση η Άγκυρα για τη Μέση Ανατολή

Αμερικανοί και Βρετανοί κατέρριψαν περισσότερα από 100 ιρανικά ντρόουν

Το Ιράν έτοιμο να χτυπήσει το Ισραήλ – Κίνδυνος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr