Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η στρατιωτική ηγεσία του Ιράν επιθεώρησε τα νησιά «πύλες» του Κόλπου

Η στρατιωτική ηγεσία του Ιράν επιθεώρησε τα νησιά «πύλες» του Κόλπου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο αρχηγός του ιρανικού στρατού, στρατηγός Αμπντέλ Ραχίμ Μουσουβί, επιθεώρησε τη Δευτέρα τις θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας στα τρία νησιά του Κόλπου (Άμπου Μουσά, Μεγάλη Τουνμπ, Μικρή Τουνμπ), για τα οποία το Ιράν βρίσκεται σε διένεξη με τα Εμιράτα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim του Ιράν μετέδωσε ότι, «ο στρατηγός Μουσαβί επισκέφθηκε τη μονάδα αντιαεροπορικής άμυνας στο Μπαντάρ Λίνκε, όπου επιθεώρησε τόσο αυτή όσο και τα τρία νησιά και ενημερώθηκε για την ετοιμότητα μάχης και την επιχειρησιακή ικανότητά της».

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας – επιθεώρησης, ο Στρατηγός Μουσαβί δήλωσε ότι, «η νοτιοανατολική αμυντική ζώνη είναι ένα από τα στρατηγικά και ευαίσθητα σημεία άμυνας στο ολοκληρωμένο αμυντικό δίκτυο», τονίζοντας «την ανάγκη παρακολούθησης όλων των κινήσεων του εχθρού με μεγαλύτερη ακρίβεια».

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν επιβεβαίωσαν ότι «η Τεχεράνη θα ανταποκριθεί σταθερά σε οποιαδήποτε εχθρική πράξη εναντίον της», υπό τον φόβο πάντα ενός αμερικανικού πλήγματος.

«Θα ανταποκριθούμε σταθερά σε οποιαδήποτε εχθρική πράξη εναντίον του Ιράν», δήλωσε ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, πραγματοποιώντας επιθεώρηση στο νησί Άμπου Μουσά, προσθέτοντας: «Τα τρία ιρανικά νησιά στον Κόλπο είναι η πρώτη άμυνα της χώρας απέναντι στους εχθρούς».

Η Μεγάλη και η Μικρή Τουνμπ είναι δύο πολύ μικρά νησιά κοντά στα Στενά του Ορμούζ.

Κατεχόνται από το Ιράν, ωστόσο τα διεκδικεί ως έδαφός του το εμιράτο Ρας αλ Κάιμα, ένα από τα επτά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η ονομασία τους προέρχεται από την αρχαία περσική λέξη «τονμπ», που σημαίνει «λόφος» ή χαμηλό ύψωμα, όπως ομοίως στα λατινικά ή ίδια λέξη είναι «τούμπα» και στα ελληνικά «τύμβος». Οι Ιρανοί έχουν μακρινή συγγένεια με τα ευρωπαϊκά έθνη.

Τα νησιά τελούσαν υπό βρετανικό έλεγχο μέχρι το 1971 και θα περνούσαν στα νεοϊδρυθέντα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά το Ιράν έσπευσε και τα κατέλαβε μαζί με το τρίτο νησί, το Άμπου Μουσά.

Μεταξύ των νήσων Άμπου Μουσά και Μεγάλης και Μικρής Τούμπας είναι τα νερά αρκετά βαθιά ώστε να περνάνε τα τάνκερ που εισέρχονται και εξέρχονται στον Κόλπο. Είναι δηλαδή οι «πύλες» της ναυσιπλοΐας για αυτό και τα τρία νησιά έχουν τεράστια στρατηγική σημασία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιμένουν ότι τα νησιά είναι έδαφός τους και τελούν υπό ιρανική κατοχή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κοινή ναυτική άσκηση Ρωσίας, Ιράν και Κίνας στον βόρειο Ινδικό ωκεανό

Ελλάδα-ΗΑΕ: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο τραπέζι Μητσοτάκη και του υπουργού Βιομηχανίας των Εμιράτων

Το Ιράν εκτέλεσε «πράκτορα» του Ισραήλ

Γκρεγκ Ρόμαν: Η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος – Είναι ντροπή να είναι μέλος του ΝΑΤΟ

Το Ιράν φυλάκισε την Ελχάμ Τσουμπντάρ για «διαφθορά στη γη από διάδοση της ομοφυλοφιλίας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr