Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι προσπαθούν με περσινά ξινά σταφύλια να περισώσουν τη νεο-οθωμανική χίμαιρα

Οι Τούρκοι προσπαθούν με περσινά ξινά σταφύλια να περισώσουν τη νεο-οθωμανική χίμαιρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ινστιτούτο Stratfor, Τουρκία,

Η Ελλάδα οθωμανική επαρχία το 2050 σύμφωνα με τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό «TGRT Haber» -και πολλά άλλα τουρκικά ΜΜΕ-, που μετέδωσε και τον σχετικό χάρτη. Λεπτομέρεια κάτω δεξιά στην εικόνα η ισοτιμία ευρώ με τουρκικές λίρες που μάλλον προμηνύει οικονομική κατάρρευση παρά… παγκόσμια κυριαρχία.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ένα χάρτη μίας προ δεκαετίας ανάλυσης της «σκιώδους CIA», όπως αποκαλούν για εντυπωσιασμό το αμερικανικό Ινστιτούτο STRATFOR, η οποία «προέβλεπε» ποιες χώρες μέχρι το 2050 θα είναι υπό τουρκική επιρροή.

Ποιες χώρες θα ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της «παγκόσμιας δύναμης Τουρκίας».

Όπως γράφουν, «σύμφωνα με τον χάρτη το 2050 η Τουρκία θα ελέγχει όλη τη Βόρεια Αφρική, ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, τον Καύκασο ​​και την κεντρική Ασία (…) Μέσα σε τριάντα χρόνια, η Τουρκία θα ανέλθει στη θέση της περιφερειακής και της παγκόσμιας δύναμης και θα κυριαρχεί σε τρεις θάλασσες.

»Επιπλέον, θα έχει κυριαρχία στα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, καθώς και στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Περσικό Κόλπο».

Υπάρχει λογικός άνθρωπος που μπορεί να πιστέψει ότι η χρεοκοπημένη Τουρκία του Ερντογάν θα «ενσωματώσει» τις πανίσχυρες οικονομικά αραβικές χώρες του Κόλπου και θα αποσπάσει κεντροασιατικά εδάφη από τη Ρωσία;

Βεβαίως αυτά που μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ δεν είναι ακριβή, ούτε νέα. Είναι περσινά ξινά σταφύλια.

Η πραγματικότητα

Πρόκειται για ένα «σενάριο» γεωπολιτικής φαντασίας του Αμερικανοεβραίου Ουγγρικής καταγωγής Τζορτζ Φρίντμαν (George Friedman), ιδρυτή του ινστιτούτου STRATFOR, στο βιβλίο που έγραψε το 2009 με τίτλο «Τα επόμενα 100 χρόνια».

Ο Φρίντμαν στο βιβλίο αυτό «ξέφυγε» από τα όρια του αναλυτή και αποφάσισε να εμφανιστεί ως προφήτης μιας αυτοεκπληρούμενης ή μιας αυτοδιαψευδόμενης προφητείας;

Εκεί υποστήριξε ότι, στη δεκαετία του 2010, η σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και των ισλαμιστών φονταμενταλιστών θα τελειώσει (αντιθέτως αναζωπυρώθηκε) και ένας δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος, λιγότερο εκτεταμένος και μικρότερος από τον πρώτο, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Στη δεκαετία του 2020, η κατάρρευση της ρωσικής κυβέρνησης και ο κατακερματισμός της ηπειρωτικής Κίνας θα αφήσει την Ευρασία σε γενικό χάος.

[Πάντως η Κίνα δεν φαίνεται προς το παρόν να κινδυνεύει με διαμελισμό].

Άλλες δυνάμεις θα μετακινηθούν στη συνέχεια για να προσαρτήσουν ή να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής στην περιοχή.

Η Φινλανδία θα προσαρτήσει την Καρελία, η Ρουμανία θα προσαρτήσει τη Μολδαβία, το Θιβέτ θα αποκτήσει ανεξαρτησία με τη βοήθεια της Ινδίας, η Ταϊβάν θα επεκτείνει την επιρροή της στην ηπειρωτική Κίνα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις και η Ιαπωνία θα δημιουργήσουν εκ νέου περιφερειακές σφαίρες επιρροής στην ηπειρωτική Κίνα.

Στη δεκαετία του 2020 και του 2030, τρεις βασικές δυνάμεις θα εμφανιστούν στην Ευρασία: Τουρκία, Πολωνία και Ιαπωνία.

Αρχικά η Τουρκία, υποστηριζόμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της και θα γίνει περιφερειακή δύναμη, όπως ήταν κατά την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η τουρκική σφαίρα επιρροής θα επεκταθεί στον αραβικό κόσμο, ο οποίος θα έχει κατακερματιστεί ολοένα και περισσότερο, και βόρεια στη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές χώρες.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει να είναι ένα ισχυρό έθνος και θα είναι η μόνη χώρα στην άμεση περιοχή που θα παραμείνει εκτός της τουρκικής σφαίρας επιρροής.

Ωστόσο, το Ισραήλ θα αναγκαστεί να έρθει σε ένα διακανονισμό με την Τουρκία λόγω της στρατιωτικής και πολιτικής δύναμης της Τουρκίας.

Η Τουρκία και η Ιαπωνία θα αρχίσουν να απειλούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Η ανάπτυξη της τουρκικής και της ιαπωνικής ναυτικής δύναμης και οι στρατιωτικές τους δραστηριότητες στο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

[Αυτά μάλλον διαβάζει ο Ερντογάν και έχει… σαλτάρει εντελώς].

Το βιβλίο υποστηρίζει ότι η Ιαπωνία και η Τουρκία, που έχουν παρόμοια συμφέροντα, πιθανότατα θα σχηματίσουν συμμαχία κοντά στο τέλος αυτής της περιόδου, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν τη συντριπτική παγκόσμια δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το βιβλίο υποθέτει επίσης ότι η Γερμανία και το Μεξικό ενδέχεται να ενταχθούν σε αυτόν τον αντι-αμερικανικό συνασπισμό, αν και είναι γενικά απίθανο.

Σε αυτήν την επερχόμενη αντιπαράθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμμαχούν με το «Πολωνικό Μπλοκ», πιθανώς με το Ηνωμένο Βασίλειο, μια αποκατασταθείσα Κίνα, την Ινδία και μια επανενωμένη Κορέα.

Μέχρι το 2040, θα υπάρξει παγκόσμια ένταση και ανταγωνισμός μεταξύ αυτών των δύο συμμαχιών.

Στα μέσα του 21ου αιώνα, υποστηρίζει, περίπου το έτος 2050, θα πραγματοποιηθεί ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του «Πολωνικού Μπλοκ», του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ινδίας και της Κίνας (Συμμάχοι) από τη μία πλευρά, και της Τουρκίας και της Ιαπωνίας (από την άλλη, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να μπαίνουν στον πόλεμο στα τελευταία στάδια στο πλευρό Τουρκίας και Ιαπωνίας). Ό,τι να ‘ναι.

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο πόλεμος πιθανότατα θα ξεκινήσει από μια συντονισμένη τουρκική-ιαπωνική επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Στο βιβλίο, ο Φρίντμαν προβλέπει ότι η επίθεση θα πραγματοποιηθεί σε μια στιγμή κατά την οποία οι ΗΠΑ θα πιαστούν στον ύπνο και υποθέτει τις 5.00 μ.μ. στις 24 Νοεμβρίου 2050 (Ημέρα των Ευχαριστιών) ως πιθανή ώρα.

Ο Τζορτζ Φρίντμαν, που παραιτήθηκε από το STRATFOR το 2015, είχε προβλέψει το 1991 επερχόμενο πόλεμο των ΗΠΑ με την Ιαπωνία.

Οι προφητείες του Φρίντμαν, που δεν έχουν εκπληρωθεί, αντιθέτως έχουν διαψευστεί, αποτελούν αντικείμενο προπαγάνδας του καθεστώτος Ερντογάν.

Διαβάστε εδώ: The Next 100 Years: A Forecast for the 21st Century

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr