Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αδίστακτη καταστολή του φιλοκουρδικού HDP από το εθνοϊσλαμιστικό καθεστώς Ερντογάν

Αδίστακτη καταστολή του φιλοκουρδικού HDP από το εθνοϊσλαμιστικό καθεστώς Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στο νέο πλήγμα κατά του σοσιαλιστικού φιλοκουρδικού κόμματος της αντιπολίτευσης HDP, του οποίου ακτιβιστές, στελέχη και εκλεγμένοι αξιωματούχοι είναι θύματα αδίστακτης καταστολής από τον κυβερνώντα ισλαμο-εθνικιστικό συνασπισμό, αναφέρεται η ανταποκρίτρια της εφημερίδας «Le Monde» στην Κωνσταντινούπολη Marie Jégo.

Υπογραμμίζει, ότι οι συλλήψεις, οι βαριές ποινές, οι έρευνες, οι επιθέσεις σε χώρους του κόμματος, είναι πλήγματα για την επιβίωσή του.

Επισημαίνει την καθαίρεση, σύλληψη και αντικατάσταση από την εξουσία 59, μέχρι στιγμής, δημάρχων κουρδικών δήμων, που συνδέονται με το HDP και εκλέχθηκαν δημοκρατικά στις δημοτικές εκλογές του 2019, αλλά και την φυλάκιση 12, από τους 58 βουλευτές που είχε το κόμμα μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2018, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του κόμματος Selahattin Demirtas, του οποίου η προδικαστική κράτηση έχει καταγγελθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR), το οποίο ζητά την απελευθέρωσή του.

Κατά τη δημοσιογράφο, προφανώς, όλα τα προσχήματα είναι καλά για να σιγήσουν το φιλοκουρδικό κόμμα της αριστεράς, ιδίως μετά τους θανάτους, σύμφωνα με την Άγκυρα, των Τούρκων αιχμαλώτων στο Ιράκ, σε μια επιχείρηση διάσωσης που πήγε στραβά, εκδοχή που αρνείται το HDP, υποστηρίζοντας, ότι οι αιχμάλωτοι έχασαν τη ζωή τους υπό τους βομβαρδισμούς της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, η απαγόρευση του HDP, ενός νόμιμου κόμματος, δεν είναι χωρίς ρίσκα, καθώς οι διαμαρτυρίες υποστήριξης θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκρηκτικές καταστάσεις στις κυρίως κουρδικές περιοχές στα νοτιοανατολικά της χώρας, ενώ η κυβέρνηση θα κατηγορηθεί για άλλη μια φορά διεθνώς, για έλλειψη του Κράτους Δικαίου.

Για τον Baris Yarkadas, αξιωματούχο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, αντιπολίτευση), «δεν θα υπάρξει απαγόρευση του HDP», καθώς «ο κυβερνών συνασπισμός θέλει ένα κοινοβούλιο με μόνο δύο ή τρεις βουλευτές του HDP, ώστε να διατηρηθεί η εμφάνιση της δημοκρατίας».

Γίνεται επίσης αναφορά στις πρόσφατες διαμαρτυρίες των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, στις εκτεταμένες σωματικές έρευνες, στις προσβολές και ξυλοδαρμούς που υπέστησαν, ενώ ήταν υπό κράτηση, αλλά και στις διαψεύσεις του υπουργού Εσωτερικών Süleyman Soylu.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Ο Ερντογάν απείλησε να στείλει στον Αλλάχ τον Νετανιάχου: «Ο Κύριός μας να τον κάνει να υποφέρει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr