Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Αμερικανοί βομβάρδισαν φιλοϊρανούς παραστρατιωτικούς στη Συρία – Η αντίδραση της Μόσχας

Οι Αμερικανοί βομβάρδισαν φιλοϊρανούς παραστρατιωτικούς στη Συρία – Η αντίδραση της Μόσχας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τουλάχιστον δεκαεπτά παραστρατιωτικοί που ανήκαν σε οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν σκοτώθηκαν στα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα τα οποία εξαπολύθηκαν στην ανατολική Συρία τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, στα σύνορα με το Ιράκ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή αυτής της ιστοσελίδας που εδρεύει στη Βρετανία, τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, «τα πλήγματα κατέστρεψαν τρία φορτηγά με πυρομαχικά (…). Υπάρχουν πολλοί νεκροί.

»Τουλάχιστον 17 μαχητές σκοτώθηκαν σύμφωνα με έναν προκαταρκτικό απολογισμό, όλοι μέλη της Χασχντ αλ Σάαμπι».

Η Χασχντ αλ Σάαμπι, ισχυρή συμμαχία παραστρατιωτικών οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν, τυπικά είναι ενταγμένη στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι διεξήχθησαν «αεροπορικά πλήγματα στη Συρία με στόχους εγκαταστάσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων υποστηριζόμενων από το Ιράν» στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, σε «αντίδραση για τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του αμερικανικού προσωπικού και αυτού του (Διεθνούς) Συνασπισμού (υπό τις ΗΠΑ) στο Ιράκ και για τις απειλές εναντίον του προσωπικού».

«Συγκεκριμένα, τα πλήγματα κατέστρεψαν πολλές εγκαταστάσεις σε σημείο συνοριακού ελέγχου που χρησιμοποιούν διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων της Κατάεμπ Χεζμπολάχ και της Κατάεμπ Σάγεντ αλ Σουχάντα», συνεχίζει.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, επρόκειτο για «αναλογική στρατιωτική αντίδραση» και υπήρξε διαβούλευση εκ των προτέρων με τους συμμάχους των ΗΠΑ σχετικά με αυτήν.

«Η επιχείρηση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Τζο) Μπάιντεν θα δράσει για να προστατεύσει το προσωπικό των ΗΠΑ και του Συνασπισμού.

»Ταυτόχρονα, ενεργήσαμε με μετρημένο τρόπο, με σκοπό την αποκλιμάκωση της κατάστασης συνολικά, τόσο στην ανατολική Συρία, όσο και στο Ιράκ», πάντα κατά την ανακοίνωση που υπογράφεται από τον κ. Κέρμπι.

Ρωσία για ΗΠΑ: Μας ενημέρωσαν για τον βομβαρδισμό στην Συρία λίγα λεπτά πριν

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τους Ρώσους στρατιωτικούς για τα αεροπορικά πλήγματα στην Συρία, τέσσερα με πέντε λεπτά πριν τα πραγματοποιήσουν, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι μια τέτοια ενημέρωση δεν προσφέρει τίποτα όταν ήδη τα πλήγματα καταφέρονται.

«Τους στρατιωτικούς μας τους προειδοποίησαν τέσσερα με πέντε λεπτά πριν από την αεροπορική επίθεση.

»Φυσικά μια τέτοιου είδους ενημέρωση δεν προσφέρει τίποτα, όταν τα αεροπορικά πλήγματα κυριολεκτικά ήδη καταφέρονται», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα προτίθεται να ρωτήσει ευθέως τους Αμερικανούς αν σχεδιάζουν να έχουν μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Συρία.

«Ακούμε το τελευταίο διάστημα διάφορες πληροφορίες από διαφορετικές πηγές.

»Προς το παρόν δεν μπορούμε να τις επιβεβαιώσουμε, θέλουμε να ρωτήσουμε ευθέως τους Αμερικανούς.

»Φαίνεται ότι λαμβάνουν την απόφαση να μη φύγουν ποτέ από την Συρία μέχρι να την καταστρέψουν αυτή την χώρα», δήλωσε ο Λαβρόφ, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στην Συρία παράνομα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν οι ΗΠΑ στην Συρία αλλά και στην περιοχή Ετ Τανφ που κατοικείται και βρίσκεται στα σύνορα με το Ιράκ.

«Συνεχίζουν να παίζουν το χαρτί της απόσχισης.

»Συνεχίζουν να μπλοκάρουν, χρησιμοποιώντας τους δικούς τους μοχλούς πίεσης σε άλλα κράτη, οποιεσδήποτε αποστολές προμηθειών ακόμη και ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς να αναφερθούμε στον εξοπλισμό και τα υλικά που απαιτούνται για την ανόρθωση της οικονομίας στα εδάφη που ελέγχει η κυβέρνηση, υποχρεώνοντας με κάθε τρόπο τους συμμάχους τους να μπαίνουν σε εδάφη που δεν ελέγχονται από την Δαμασκό» δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι «παράλληλα εκμεταλλεύονται κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα συριακά εδάφη».

Ο Λαβρόφ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι με την νέα αμερικανική κυβέρνηση θα αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μέσω των στρατιωτικών για την αποφυγή των συγκρούσεων.

»Τέλος τόνισε ότι για την Μόσχα είναι σημαντικό να γνωρίζει πώς η Ουάσιγκτον θα διαμορφώσει την στρατηγική της στα εδάφη αυτά και στην περιοχή γενικά, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι ΗΠΑ ψήφισαν τις αποφάσεις του ΟΗΕ οι οποίες «καλούν σε σεβασμό της κυριαρχίας, της πολιτικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ουκρανία: Ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε τον πύργο της τηλεόρασης στο Χάρκοβο

DW: Ρωσικές βόμβες ολίσθησης συνθλίβουν την ουκρανική άμυνα

Ουκρανία: 25.000 Ρώσοι στρατιώτες έτοιμοι να καταλάβουν δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις

Ο Λαβρόφ προειδοποιεί ότι η Δύση οδεύει προς μια σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων

Προειδοποίηση από Ρώσο διπλωμάτη για την Ουκρανία – «Η επιπλέον βοήθεια των ΗΠΑ θα στείλει χιλιάδες στη “μηχανή του κιμά”»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr