Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία: Ένα γραμματόσημο προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο με το Ιράκ

Τουρκία: Ένα γραμματόσημο προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο με το Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Έντονος σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία με ένα αναμνηστικό γραμματόσημο που εξέδωσαν οι Αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν την Τετάρτη, το οποίο απεικονίζει ότι ένα μέρος της ανατολικής Τουρκίας περιλαμβάνεται στον χάρτη του Κουρδιστάν.

Η διπλωματία της Τουρκίας απαίτησε μάλιστα από τις κουρδικές Αρχές να το αποσύρουν άμεσα.

«Αναμένουμε κατεπείγουσα και ξεκάθαρη δήλωση των αρχών της ΚΠΚ (σ.σ. της κυβέρνησης της περιφέρειας του Κουρδιστάν) που θα διορθώσει αμέσως αυτό το βαρύ σφάλμα», ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στο αναμνηστικό γραμματόσημο, που τύπωσε η κυβέρνηση της ημιαυτόνομης περιφέρειας στην Αρμπίλ ενόψει της επίσκεψης του πάπα Φραγκίσκου το Σαββατοκύριακο, εικονίζονται η μορφή του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κι ένας χάρτης του όλου Κουρδιστάν, που συμπεριλαμβάνει και το βόρειο Κουρδιστάν που κατέχεται από την Τουρκία.

Ο χάρτης αυτός επιβεβαιώνει «μη ρεαλιστικούς πόθους» σε βάρος «της εδαφικής ακεραιότητας κρατών που γειτονεύουν με το Ιράκ», υπογράμμισε στο δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική διπλωματία, θυμίζοντας τα «απογοητευτικά αποτελέσματα» προηγούμενων εγχειρημάτων της ιρακινής κουρδικής μειονότητας να αποκτήσει ανεξαρτησία.

Η απόπειρα της Αρμπίλ το ιρακινό Κουρδιστάν να μετατραπεί σε ανεξάρτητο κράτος το 2017 προκάλεσε την οργή τόσο της Άγκυρας, όσο και της Βαγδάτης.

Παρότι η τουρκική κυβέρνηση διατηρεί στενές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με το ιρακινό Κουρδιστάν, θεωρεί οποιαδήποτε κίνηση προς την ανεξαρτησία της περιφέρειας απειλή για την εθνική της ασφάλεια και την εδαφική της ακεραιότητα.

Ο τουρκικός στρατός διεξάγει άλλωστε συχνά επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ εναντίον του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), ένοπλης οργάνωσης κούρδων αυτονομιστών της Τουρκίας που πολεμά εναντίον του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Πέντε ρουκέτες από ιρακινό έδαφος έπληξαν αμερικανική βάση στη Συρία

Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πουλά όπλα στην Τουρκία

Ο Ερντογάν αφού συνάντησε τον τζιχαντιστή Χανίγιε μετά είδε και τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr