Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μισέλ μετά το «εχμ» της Ούρσουλα: «Δεν κοιμάμαι καλά μετά από αυτό… παίζει συνέχεια στο μυαλό μου»

Ο Μισέλ μετά το «εχμ» της Ούρσουλα: «Δεν κοιμάμαι καλά μετά από αυτό… παίζει συνέχεια στο μυαλό μου»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διεθνή εικόνα για γέλια και για κλάματα παρουσιάζει η ΕΕ, μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η προσβολή που επεφύλαξε η Αγκυρα έναντι της προέδρου της Κομισιόν, Γερμανίδας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο «παλάτι», Ακ Σαράι, της ιδίας και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Βέλγου, Σαρλ Μισέλ, γράφει ο Θανάσης Αργυράκης στο Law and Order και συνεχίζει:

Ως γνωστόν, ενώ πάντα, βάσει του διπλωματικού πρωτοκόλλου, οι εκάστοτε επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όταν συναντιόνταν με τον Τούρκο πρόεδρο σε τουρκική «έδρα», κάθονταν μαζί του, αριστερά και δεξιά του, αυτή τη φορά ο Τ. Ερντογάν και ο Σ. Μισέλ κάθισαν ο ένας δίπλα στον άλλον, ενώ «ρίχτηκε» η Φον Ντερ Λάϊεν, η οποία κάθισε σε καναπέ απέναντί τους.

Κάτι που ερμηνεύθηκε ως εσκεμμένη κίνηση εκ μέρους της Άγκυρας για υποβάθμιση της γυναίκας προέδρου της Κομισιόν, καθώς και ως μήνυμα αδιαφορίας της τουρκικής ηγεσίας για τις διαμαρτυρίες σχετικά με την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα δικαιώματα της γυναίκας.

Το γεγονός αυτό, όμως, δεν προκάλεσε μόνο την διεθνή κατακραυγή απέναντι στη Αγκυρα.

Δημιούργησε και μείζον ζήτημα εντός της ΕΕ, με τον Σαρλ Μισέλ τώρα να… απολογείται επειδή δεν αντέδρασε σε αυτή την παραβίαση του πρωτοκόλλου εκ μέρους της Αγκυρας.

«Sofagate»

«Η διευθέτηση των καθισμάτων ήταν ταπεινωτική και αυτό είναι πολύ λυπηρό.

»Δεν κοιμάμαι καλά μετά από αυτό το περιστατικό, το οποίο παίζει συνέχεια στο μυαλό μου», δηλώνει τώρα ο Σάρλ Μισέλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ αυτών και η L’Echo, αναφερόμενος στο επονομαζόμενο «sofagate».

Όταν, όπως γράφει η εφημερίδα, οι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ εισήλθαν στην αίθουσα υποδοχής, βρήκαν μόνο δύο πολυθρόνες, μια από τις οποίες προοριζόταν για τον Ερντογάν.

Ο Μισέλ κάθισε στη δεύτερη πολυθρόνα, αφήνοντας την Φον Ντερ Λάϊεν «ξεκρέμαστη».

Προτιμώντας η ίδια να μην κάνει σκηνή, πήρε μια θέση στον καναπέ στο πλάι του δωματίου.

Ο Βέλγος πολιτικός κατηγορήθηκε για αυτή την άδικη, όπως αναφέρει η εφημερίδα, συμπεριφορά του.

Πόσο μάλλον, αφού οι δύο πρόεδροι της ΕΕ πήγαν στην Τουρκία να συζητήσουν -και- για την ισότητα των φύλων, καθώς και την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία στοχεύει στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Τουρκική «προβοκάτσια»;

Ευρωπαϊκοί κύκλοι, προσθέτει η εφημερίδα, κατηγορούν την Άγκυρα για μη ενημέρωση και για έλλειψη πρόσβασης της υπηρεσίας πρωτοκόλλου του Μισέλ στα θέματα πρωτοκόλλου πριν από τη συνάντηση.

Κατά την εφημερίδα, επίσης, η υπηρεσία πρωτοκόλλου της Φον Ντερ Λάϊεν δεν ήταν παρούσα για ασαφείς λόγους που σχετίζονται με το Covid-19, τονίζει η εφημερίδα.

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυρίζεται πως δεν υπήρξε παραβίαση, αλλά όλα έγιναν εν γνώσει της ομάδας της ΕΕ που συνόδευε τους Μισέλ και Λάϊεν.

«Φαίνεται ότι οι υπηρεσίες του Συμβουλίου -εξήγησε ο Σ. Μισέλ- δεν είχαν πρόσβαση στην αίθουσα, όπου θα γινόταν η συνάντηση και δεν είχαν πλήρη ενημέρωση.

»Ειδικά σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση των καθισμάτων.

»Γεγονός που οδήγησε στην εντύπωση ότι υπήρχε διακριτική μεταχείριση, που ήταν ταπεινωτική».

Και πρόσθεσε: «Εξέφρασα με τον πλέον έντονο τρόπο τη θλίψη μου, τόσο απέναντι στην πρόεδρο της Κομισιόν όσο και απέναντι στις γυναίκες που αισθάνθηκαν προσβεβλημένες.

»Αναλαμβάνω την ευθύνη μου για το συμβάν».

Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι οι υπηρεσίες πρωτοκόλλου θα αντλήσουν τα δέοντα συμπεράσματα και ότι θα διασφαλίσουν ότι παρόμοια περιστατικά δε θα λάβουν χώρα στο μέλλον.

Φοβικές αντιδράσεις

Στη συνέχεια, βέβαια, ο Σαρλ Μισέλ προσπαθεί να «στρογγυλέψει» τα πράγματα και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δεδομένου ότι εκείνη τη στιγμή, επί τόπου, μπροστά στην τουρκική πλευρά, δεν έκανε τίποτα για να διαμαρτυρηθεί.

«Εάν είχα προσφερθεί να προσφέρω τη θέση μου, μπορεί να είχε εκληφθεί ως πατερναλιστικό», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Φοβόμουν μην τυχόν προκαλέσω επεισόδιο.

»Εργαστήκαμε σκληρά επί μήνες και για πρώτη φορά υπήρχε μία εύθραυστη ελπίδα για εκ νέου εμπλοκή σε διάλογο (σ.σ. με την Τουρκία) με στόχο μία λιγότερο αρνητική σχέση.

»Εάν είχα αντιδράσει με έναν εμφανή τρόπο μπροστά στην κάμερα, θα μπορούσα να είχα ακυρώσει όλες αυτές τις προσπάθειες και προετοιμασίες».

Το γεγονός, όμως, ότι ο Σ. Μισέλ απέφυγε να αντιδράσει, αναδεικνύει ένα άλλο μείζον ζήτημα. Το σημαντικότερο.

Την φοβικότητα της ΕΕ έναντι της Τουρκίας και την τακτική του «εξευμενισμού» της.

Κάτι που έκανε, στην πράξη, και σε επίπεδο ηγεσίας της καθ’ όλο το δεύτερο εξάμηνο του 2020, οπότε, παρά τις επιθετικές κινήσεις της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και σε άλλα «μέτωπα» (Λιβύη, Καύκασος, Συρία, κ.ο.κ.), αναλίσκετο σε ευχολόγια περί … κυρώσεων. Οι οποίες ουδέποτε υπήρξαν εστω και κατ’ ελάχιστον.

Ελληνο-τουρκικός «διάλογος»

Ολα αυτά, βέβαια, δεν αποτελούν μια ισχυρή βάση πάνω στην οποία μπορεί να «πατήσει» η Ελλάδα, η οποία, μάλιστα, βρίσκεται σε φάση ανοίγματος του ελληνο-τουρκικού διαλόγου.

Ηδη, «τρέχουν» οι διερευνητικές επαφές Αθήνας – Αγκυρας, ενώ τις επόμενες ημέρες, την Αγκυρα θα επισκεφθεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου.

«Λυπάμαι πολύ για την εντύπωση που δόθηκε», είπε ο Σαρλ Μισέλ και «για τον πρόσθετο λόγο ότι απέτρεψε τη δυνατότητα προβολής κοινής ευρωπαϊκής θέσης σε ένα τόσο σημαντικό γεωπολιτικό θέμα.

»Η δουλειά που κάναμε επί σειρά μηνών επέτρεψε τη δημιουργία μίας ισχυρής και εύρωστης θέσης που έχει αντίκτυπο».

Και πρόσθεσε: «Εδώ και μήνες, οι εντάσεις στη Μεσόγειο μάς έχουν ανησυχήσει πολύ.

»Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα περιβάλλον ασφάλειας, ευημερίας και σταθερότητας, στο οποίο η Τουρκία παίζει έναν ρόλο σε επίπεδο περιφερειακό και δη στη Λιβύη, στη Συρία και στον Καύκασο.

»Από πλευράς μου, ήμουν εστιασμένος στο να μεταφέρουμε το μήνυμα της ΕΕ (σ.σ. στην Τουρκία) κατά τρόπο πειστικό».

Ερωτηθείς εάν αναμένει, σε συνέχεια της εν λόγω συνάντησης, να σταματήσει η Τουρκία τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Σ. Μισέλ παραδέχτηκε ότι «είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας».

Ωστόσο, τόνισε πως τόσο ο ίδιος «όσο και η Ούρσουλα ήμασταν πολύ σαφείς.

»Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε μία θετική ατζέντα με την Τουρκία υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα διατηρήσει και θα ενισχύει την αποκλιμάκωση έναντι της ΕΕ και των κρατών-μελών της».

Μεταναστευτικό – Προσφυγικό

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, ο Σ.Μισέλ διευκρίνισε ότι είναι αρμοδιότητα της Κομισιόν οι επιμέρους πτυχές της Κοινής Δήλωσης και της ενδεχόμενης ανανέωσής της.

«Μετά τη συνάντηση που είχαμε (σ.σ. με την τουρκική πλευρά) γνωρίζουμε πλέον ποιες είναι οι προτεραιότητες της Τουρκίας, ποιες είναι οι δικές μας.

»Τώρα η Επιτροπή θα αναλάβει να προετοιμάσει την συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου».

Ταμείο ανάκαμψης

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης και στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, επεσήμανε ότι οι μήνες του Ιουνίου και του Ιουλίου θα είναι σημαντικοί, «επειδή θα πρέπει να επικυρώσουμε αυτά τα σχέδια με στόχο να κινητοποιήσουμε τα κονδύλια το συντομότερο δυνατό».

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα να χρειαστεί δεύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας, ο ίδιος απέκρουσε ισχυρισμούς που θέλουν το αμερικανικό σχέδιο ανάκαμψης να είναι πιο εύρωστο από το ευρωπαϊκό.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η υλοποίηση της εμβολιαστικής εκστρατείας στην Ευρώπη κινείται με αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα κάποιες χώρες να στρέφονται σε άλλα εμβόλια, όπως η Γερμανία στο ρωσικό.

Αφού, επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι αυτά τα θέματα πρέπει να συζητώνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε:

«Πιστεύω ότι πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή και οι παραδόσεις εμβολίων. Αυτό είναι ήδη σε εξέλιξη.

»Το θέμα αυτό με όλες τις πτυχές του θα συζητηθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το «διαβατήριο εμβολιασμού», τόνισε ότι θα πρόκειται για ένα πιστοποιητικό και όχι για ένα διαβατήριο, ενώ σημείωσε:

«Βούλησή μας είναι να εργαστούμε στην κατεύθυνση ενός κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού, ώστε να υπάρχει συνοχή σε επίπεδο ΕΕ, αλλά δε μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας το τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr