Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

DW: Η Γερμανία στηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία

DW: Η Γερμανία στηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Γερμανία στήριζε και εξακολουθεί να στηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία.

Η χώρα πληροί εδώ και χρόνια τις προϋποθέσεις και εξακολουθεί να κάνει προόδους, τόνισε στο πρωί στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον ομόλογο του από τη Βόρεια Μακεδονία, Μπουζάρ Οσμάνι.

Στο διάστημα της δικής της Προεδρίας στην ΕΕ η Γερμανία είχε επιδιώξει να πραγματοποιηθεί η πρώτη Διάσκεψη Προσχώρησης των Σκοπίων σε υπουργικό επίπεδο.

Η Βουλγαρία είχε ασκήσει βέτο, επειδή θεωρεί ότι προηγουμένως θα πρέπει να επιλυθούν ανοιχτές γλωσσικές και ιστορικές διαφορές με τη Βόρεια Μακεδονία.

Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Μάας, το Βερολίνο συνεργάζεται με την πορτογαλική Προεδρία, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων «δεν είναι μόνο λογική και αναγκαία» για τη Βόρεια Μακεδονία αλλά και «προς το ίδιο το συμφέρον της ΕΕ», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο βορειομακεδόνας ομόλογος του Οσμάνι εξέφρασε την προσδοκία, η πρώτη Διάσκεψη Προσχώρησης να πραγματοποιηθεί εντός του έτους.

Προϋπόθεση για αυτό είναι η Βουλγαρία να άρει το βέτο της.

Ερωτηθείς κατά πόσο σκοπεύει η Γερμανία να μεσολαβήσει, ο κ. Μάας δήλωσε ότι σε περίπτωση που και οι δύο χώρες το ζητήσουν, το Βερολίνο θα συμβάλλει υποστηρικτικά.

Το ζητούμενο όμως είναι το όλο θέμα να παραμείνει σε διμερές επίπεδο και οι ειδήμονες των δύο χωρών να διεξάγουν τις συνομιλίες τους χωρίς παρεμβάσεις τρίτων.

Όπως ακόμη κατέστησε σαφές, η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με την ΕΕ πάνε πακέτο.

Ως «αερολογία» χαρακτήρισε ο Χάικο Μάας το ανεπίσημο έγγραφο (non paper) της κυβέρνησης της Σλοβενίας για αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια και ως «fake news» τη φήμη για γερμανική συμμετοχή σε τέτοιου είδους ανεπίσημα έγγραφα. Η Γερμανία απορρίπτει «εντελώς» κάθε είδους αλλαγή συνόρων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Υπ. Παιδείας Γερμανίας: Τα σχολεία έχουν την ευθύνη να προετοιμάσουν τους μαθητές και για ενδεχόμενο πολέμου

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Βίκυ Λέανδρος: Έπεσε από τη σκηνή που τραγουδούσε στο Ανόβερο (βίντεο)

Οι γυναίκες στην ΕΕ ζουν 5,4 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr