Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία συμφώνησαν για το μεγαλύτερο αμυντικό σχέδιο στην Ευρώπη

Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία συμφώνησαν για το μεγαλύτερο αμυντικό σχέδιο στην Ευρώπη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία κατέληξαν σε γενική συμφωνία για τα επόμενα βήματα στην ανάπτυξη ενός κοινού μαχητικού αεριωθουμένου, δήλωσε πηγή στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας διευκρινίζοντας πως η επεξεργασία των λεπτομερειών της συμφωνίας θα γίνει μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αμυντικό σχέδιο στην ιστορία της Ευρώπης, αξίας άνω των 100 δισ. ευρώ.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα καταρτίσουν μέχρι τα μέσα Μαΐου έναν κατάλογο δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για το μελλοντικό αεριωθούμενο, διευκρινίζοντας ποια θα είναι ανοικτά για να χρησιμοποιηθούν από όλους και ποια θα παραμείνουν σε συγκεκριμένες εταιρείες, δήλωσε η πηγή στο Reuters.

Το βασικότερο σημείο διαφωνιών, το οποίο αποτελούσε εμπόδιο στην οριστική συμφωνία ανάμεσα στις τρεις χώρες, ήταν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας του προγράμματος, με τη Γερμανία να ζητεί απεριόριστη πρόσβαση στα αποτελέσματα του ερευνητικού τμήματος.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, μάλιστα, η ισότιμη συμφωνία για την χρήση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, κατά τρόπο που γίνονται σεβαστά τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων χωρών, αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για το Βερολίνο.

Μόλις δοθεί το «πράσινο φως» τότε το πρότζεκτ θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια, με τη Γερμανία να θέτει ως στόχο την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Οι εταιρείες Dassault Aviation, Airbus και Indra συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την έναρξη της αντικατάστασης των γαλλικών Rafale και των γερμανοϊσπανικών Eurofighters από το 2040 και το επόμενο βήμα της ανάπτυξης αναμένεται να κοστίσει συνολικά 2,5 δισεκ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Μακρόν σε Νετανιάχου: Η «εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού [των Γαζαίων] συνιστά έγκλημα πολέμου»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr