Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

The Times-Jerusalem Post: Μήνυση στο Κατάρ για αποστολή εκατοντάδων εκατ. δολαρίων στη συριακή Αλ Κάιντα

The Times-Jerusalem Post: Μήνυση στο Κατάρ για αποστολή εκατοντάδων εκατ. δολαρίων στη συριακή Αλ Κάιντα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μια ομάδα Σύρων άσκησε νομική αγωγή στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα εναντίον του καθεστώτος του Κατάρ για φερόμενη αποστολή εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στην τζιχαντιστική οργάνωση Μέτωπο Αλ Νούσρα (παρακλάδι της Αλ Κάιντα, τώρα ονομάζεται Ταχρίρ αλ Σαμ) στη Συρία.

Η Αλ Νούσρα είναι διεθνώς χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση.

Οι Times του Λονδίνου φιλοξένησαν στην πρώτη τους σελίδα την Παρασκευή τη φερόμενη κρατική οικονομική υποστήριξη του Κατάρ στην τζιχαντιστική οργάνωση που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα, γράφει ο Μπέντζαμιν Γουάινταλ στην Jerusalem Post.

«Ένα ιδιωτικό γραφείο του μονάρχη του κράτους του Κόλπου βρισκόταν στην καρδιά των παράνομων διαδρομών μεταφοράς χρημάτων στο… Μέτωπο Αλ Νούσρα», σύμφωνα με το δημοσίευμα, και «δύο τράπεζες του Κατάρ, αρκετές φιλανθρωπικές οργανώσεις, πλούσιοι επιχειρηματίες, κορυφαίοι πολιτικοί και κρατικοί υπάλληλοι συγκαταλέγονται μεταξύ των κατηγορουμένων» στην αγωγή που κατέθεσαν οι εννέα Σύροι.

Σύμφωνα με τους Times, οι εννέα Σύροι ισχυρίστηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου ότι «ο καθένας (από τους κατηγορούμενους) έπαιξε ρόλο στη φερόμενη συνωμοσία εκ μέρους του κράτους του Κατάρ, ενεργώντας σε συντονισμό με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, τη σουνιτική ισλαμιστική οργάνωση».

Το Κατάρ, του οποίου η μοναρχία κατηγορήθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης της Γερμανίας Γκερντ Μιούλερ για χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους το 2014, πρόκειται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 2022.

Σύμφωνα με την αγωγή που υπέβαλαν οι Σύροι, η συνωμοσία υπέρ της Αλ Νούσρα ενεργοποιήθηκε «από υψηλόβαθμα μέλη της κυβερνητικής ελίτ του Κατάρ», οι οποίοι έδωσαν χρήματα για να «υποστηρίξουν ενεργά και να διευκολύνουν» τους τρομοκράτες του Μέτωπου Αλ Νούσρα στη Συρία.

Οι Times έγραψαν, σύμφωνα με τις κατηγορίες των Σύρων, ότι οι Καταριανοί παρείχαν στο Μέτωπο Αλ Νούσρα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν χαρακτηρίσει το Μέτωπο Αλ Νούσρα τρομοκρατική οργάνωση.

Η Jerusalem Post έγραψε πέρυσι ότι οι ΗΠΑ έστειλαν μια ομάδα για να διερευνήσει χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ από το καθεστώς του Κατάρ, μιας ομάδας που χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Times αναφέρουν ότι «μεταξύ των επώνυμων κατηγορουμένων για ανάμιξη (στη χρηματοδότηση) είναι ο Χαμάντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι, πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ, και ο Αμπντουλχαντί Μάνα Αλ Χάτζρι, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Ritz στο Λονδίνο.

Οι εκπρόσωποί τους δήλωσαν ότι οι ισχυρισμοί είναι εντελώς αβάσιμοι και ότι έχουν εκδοθεί κατηγορηματικές διαψεύσεις από κάθε κατηγορούμενο από το Κατάρ που αναφέρεται στην αγωγή.

Ξέπλυμα μέσα από αγορές ακινήτων

Σύμφωνα με την αγωγή, οι The Times έγραψαν ότι «τα χρήματα για τρομοκρατία ξεπλύθηκαν μέσω σημαντικά υπερτιμημένων κατασκευαστικών συμβάσεων, αγορές ακινήτων σε διογκωμένες τιμές και υπερβολικών πληρωμών σε Σύρους μετανάστες εργαζόμενους.

»…η παράνομη επιχείρηση χρηματοδότησης πραγματοποιήθηκε από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και περιελάμβανε συναντήσεις στην Τουρκία μεταξύ διακεκριμένων προσώπων του Κατάρ και εκπροσώπων τζιχαντιστικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στη Συρία».

Τουρκικές τράπεζες

Η εφημερίδα έγραψε ότι «χρήματα μεταφέρθηκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών και των φιλανθρωπικών οργανώσεων του Κατάρ είτε στη Συρία απευθείας είτε σε τουρκικές τράπεζες, όπου οι ενάγοντες λένε ότι αναλήφθηκαν και μεταφέρθηκαν πέρα από τα σύνορα στη Συρία».

Να σημειωθεί, στο σημείο αυτό, ότι ο Τούρκος μαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ έχει κατηγορήσει το καθεστώς Ερντογάν ότι έστελνε φορτία με όπλα στην Αλ Νούσρα.

Οι Times ανέφεραν: «Στο επίκεντρο της επιχείρησης, φέρεται ότι ήταν το ιδιωτικό αρχιτεκτονικό γραφείο του Αμίρι Ντιβάν, της κυβερνητικής υπηρεσίας του Κατάρ που ελέγχει όλες τις μεγάλες συμβάσεις κατασκευής και ανάπτυξης. Λαμβάνει τις εντολές του απευθείας από τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί».

Οι τράπεζες του Κατάρ

Οι Σύροι ισχυρίζονται ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Κατάρ έχει άμεση ανάμιξη στη χρηματοδότηση της Αλ Νούσρα, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Τράπεζας του Κατάρ (QNB) και της Τράπεζας της Ντόχα. Η QNB είναι η τράπεζα για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Ο νέος ισχυρισμός υποστηρίζει ότι η QNB και η Doha Bank γνώριζαν ή έπρεπε να γνωρίζουν ότι χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά χρημάτων σε τρομοκράτες», έγραψαν οι The Times.

«Εάν δεν το γνώριζαν αυτό, ισχυρίζεται (η αγωγή) ότι ενήργησαν παράνομα επειδή δεν παρακολούθησαν τους λογαριασμούς τους.

»Η Doha Bank είπε στους Times ότι οι ισχυρισμοί είναι αναληθείς, όπως και οι αδελφοί Χαγιάτ.

»Η QNB δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί δεν έχουν καμία πραγματική βάση και ότι είναι κατηγορηματικά αναληθείς».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr