Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ντμπεϊμπά ντύνει τους τζιχαντιστές με στρατιωτικές στολές και τους αποκαλεί «στρατό της Λιβύης»

Ο Ντμπεϊμπά ντύνει τους τζιχαντιστές με στρατιωτικές στολές και τους αποκαλεί «στρατό της Λιβύης»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο προσωρινός (υπηρεσιακός) πρωθυπουργός της Λιβύης, ο φιλότουρκος Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, φιλοδοξεί να συγκροτήσει λιβυκό «στρατό» από ισλαμιστές και τζιχαντιστές παραστρατιωτικούς, τους οποίους ντύνει με στολές τακτικών [δείτε εδώ], όπως τους βλέπετε και στην κεντρική φωτογραφία να προσπαθούν ανεπιτυχώς να υποκριθούν τους στρατιώτες.

Η παρουσία του πρωθυπουργού της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU), Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, στην ορκωμοσία δύο ομάδων αποφοίτων των δυνάμεων «Burkan al-Ghadab» («Ηφαίστειο Οργής»), έστειλε ένα σαφές μήνυμα στον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Η ουσία αυτού του μηνύματος είναι ότι η μεταβατική κυβέρνησή του (GNU) βασίζεται σε αυτές τις παραστρατιωτικές ισλαμιστικές δυνάμεις για τη συγκρότηση ενός λιβυκού στρατού και όχι σε εκείνες που βρίσκονται υπό την διοίκηση του Χαφτάρ.

Ο στρατάρχης είχε προσκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες τον Ντμπεϊμπά να παρευρεθεί σε στρατιωτική παρέλαση στη Βεγγάζη για να σηματοδοτήσει την έβδομη επέτειο της έναρξης της «Επιχείρησης Αξιοπρέπειας» ενάντια στους τζιχαντιστές, αλλά ο φιλότουρκος Ντμπεϊμπά απέρριψε την πρόσκληση και πήγε αντ’ αυτού μια επίσκεψη στην Αλγερία.

Ο Ντμπεϊμπά και ο Αμπντουλάχ αλ Λάφι, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Προεδρίας και ανώτατος διοικητής του στρατού, παρευρέθηκαν, το Σάββατο, στην τελετή αποφοίτησης δύο σειρών των δυνάμεων «Burkan Al-Ghadhab».

Σύμφωνα με χωριστές δηλώσεις που εξέδωσε η κυβέρνηση, το Συμβούλιο της Προεδρίας και το «Ηφαίστειο Οργής», η τελετή τίμησε την πρώτη σειρά αποφοίτων στρατιωτικών ακαδημιών και την τρίτη σειρά φοιτητών που σπουδάζουν στη σχολή αεροπορικής άμυνας στη Μισράτα.

Οι δύο ομάδες περιλάμβαναν περισσότερους από 400 αποφοίτους.

Ο Ντμπεϊμπά έδωσε τα συγχαρητήριά του στους «απόφοιτους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς», ευχόμενος καλή επιτυχία στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Είπε ότι αυτή η αποφοίτηση είναι μέρος του εκσυγχρονισμού του στρατού της Λιβύης με νέο αίμα και με επαγγελματική εκπαίδευση και προετοιμασία, εννοώντας την ενσωμάτωση των τζιχαντιστών στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ανυπομονώ να δω τους αποφοίτους (του «Ηφαιστείου Οργής») σε ηγετικές θέσεις στο στρατό της Λιβύης το συντομότερο δυνατό».

Το «Ηφαίστειο Οργής» είναι το κωδικό όνομα για μια στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε από την πρώην ισλαμιστική Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στις 4 Απριλίου 2019, για να αντιμετωπίσει την επίθεση του LNA που αποσκοπούσε στην κατάληψη της Τρίπολης.

Κυρίως ισλαμιστές στρατιωτικοί και παραστρατιωτικές συμμορίες ήταν οι δυνάμεις του «Ηφαιστείου Οργής», που με την υποστήριξη της Τουρκίας και Σύρων μισθοφόρων τζιχαντιστών κατάφεραν τελικά να αποκρούσαν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) των κοινοβουλευτικών υπό τη διοίκηση του Χαλίφα Χαφτάρ.

Η συνεχιζόμενη παρουσία παραστρατιωτικών, ένοπλων σχηματισμών και πολιτοφυλακών, είναι μια από τις κύριες προκλήσεις που εμποδίζουν την οικοδόμηση μίας εθνικής συμφιλίωσης και τον τερματισμό των διαιρέσεων στη Λιβύη.

Είναι επίσης ένα σημείο διαφωνίας που εμποδίζει την ενοποίηση των ενόπλων δυνάμεων.

Ενώ ο Ντμπεϊμπά, οι Τούρκοι και η Μουσουλμανική Αδελφότητα, έχουν σχέδιο να ενσωματώσουν τους άτακτους ισλαμιστές στις τακτικές δυνάμεις, ο Χαφτάρ ζητά τη διάλυση και τον αφοπλισμό τους.

Γιατί όμως ο Ντμπεϊμπά αρνήθηκε να παρευρεθεί στην παρέλαση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στη Βεγγάζη στα τέλη του περασμένου μήνα;

Μερικοί είπαν ότι με την παρουσία του εκεί θα μπορούσε να εξοργίσει τις ένοπλες ομάδες στη δυτική Λιβύη, ειδικά στη Μισράτα, τις οποίες χαιρετίζει ο Ντμπεϊμπά, κυρίως επειδή ορισμένοι Μισρατιανοί (κυρίως εκείνοι που είναι οθωμανικής καταγωγής «Τουρκολίβυοι») είχαν πολεμήσει εναντίον του LNA στη Βεγγάζη κατά τη διάρκεια της «Επιχείρησης Αξιοπρέπειας».

Πρόκειται για ισλαμιστές στελέχη της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Άλλοι θεώρησαν την άρνηση του Ντμπεϊμπά να παραστεί αναμενόμενη αντίδραση, δεδομένης της έντασης μεταξύ αυτού και του Χαφτάρ.

Όμως, η άρνηση του Ντμπεϊμπά να παρευρεθεί στη στρατιωτική παρέλαση του LNA, ενώ πήγε στην τελετή αποφοίτησης των μελών του «Ηφαιστείου Οργής», μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειές του για προσέγγιση με την Κυρηναϊκή.

Η στάση του φαίνεται να αντικατοπτρίζει την εχθρότητά του απέναντι στον LNA, ο οποίος αποτελείται κυρίως από Λίβυους από την ανατολική περιοχή και ορισμένες πόλεις στη δυτική περιοχή που είναι αντίθετοι με τους ισλαμιστές και συνδέονται με το προηγούμενο καθεστώς.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι η κλιμάκωση του Ντμπεϊμπά απέναντι στον Χαφτάρ οφείλεται στην πεποίθησή του ότι ο LNA δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει εχθρικές κινήσεις εναντίον του ενόψει της διεθνούς συναίνεσης να τελειώσει ο πόλεμος στη Λιβύη και να αποκατασταθεί η ενοποίηση της χώρας.

Η παρέλαση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) – Δείτε τη και κρίνετε μόνοι σας ποιοι είναι κανονικός στρατός και ποιοι «κατσαπλιάδες» με στολή:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι γαλλικές Αρχές απέλασαν ιμάμη που υποστήριζε τους τζιχαντιστές – Το κήρυγμα μίσους

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Ο πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ δεν πιστεύει ότι η Χαμάς μπορεί να ηττηθεί στρατιωτικά

Νετανιάχου: «Τόσο γρήγορα ξεχάσατε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου;»

Σύροι κι Αφγανοί σχεδίαζαν χτυπήματα σε Εβραϊκούς και Ισραηλινούς στόχους στην Ευρώπη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr