Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χωρίς αποτέλεσμα η επίσκεψη Ζάεφ στη Βουλγαρία

Χωρίς αποτέλεσμα η επίσκεψη Ζάεφ στη Βουλγαρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Χωρίς αποτέλεσμα φαίνεται πως ήταν η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, την Πέμπτη στη Σόφια, όπου είχε συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Στέφαν Γιάνεφ.

Ο Ζόραν Ζάεφ μετέβη την Πέμπτη στη Σόφια, σε μία προσπάθεια να πείσει τη Βουλγαρία να άρει τις αντιρρήσεις της σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, χωρίς ωστόσο να αποσπάσει κάποια δέσμευση ή έστω και δήλωση της βουλγαρικής πλευράς προς την κατεύθυνση αυτή.

Μάλιστα, μόλις την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας κατέστησε σαφές ότι η θέση της Βουλγαρίας παραμένει η ίδια, καθώς όπως σημείωσε σε σχετική του ανακοίνωση, οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή της Διακυβερνητικής Διάσκεψης (που σηματοδοτούν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) μεταξύ ΕΕ και Βόρειας Μακεδονίας δεν έχουν εκπληρωθεί.

«Η θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης αναφορικά το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας και τη διεξαγωγή της Διακυβερνητικής Διάσκεψης παραμένει αμετάβλητη.

»Το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ θα πρέπει να περιέχει εγγυήσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας του 2017, οι οποίες δεν υφίστανται επί του παρόντος» σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Αλλά και ο Ζόραν Ζάεφ, μόλις την Τρίτη εμφανίστηκε απαισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση μεταξύ της χώρας του και της Βουλγαρίας μέχρι τις 22 Ιουνίου, οπότε θα αποφασιστεί εάν η Βόρεια Μακεδονία θα ξεκινήσει ή όχι τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ο Ζάεφ είπε ότι η απαισιοδοξία του αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι η Βουλγαρία στην παρούσα φάση έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, που δεν μπορεί να λάβει σοβαρές πολιτικές αποφάσεις και πως η χώρα αυτή βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν εκεί στις 11 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2020, οι χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ένωση, η επίσημη έναρξη των οποίων επρόκειτο να γίνει στη διάρκεια του περασμένου Δεκεμβρίου, όμως η Βουλγαρία έθεσε βέτο, αναφέροντας ότι δεν μπορεί προς το παρόν να υποστηρίξει μία τέτοια εξέλιξη, λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Σόφια θέλει τα Σκόπια να αναγνωρίσουν πως το έθνος και η γλώσσα τους έχουν βουλγαρικές ρίζες, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η Βόρεια Μακεδονία, η οποία κατηγορεί τη Βουλγαρία ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή πορεία της.

Η Σόφια κατηγορεί επίσης τα Σκόπια για αντιβουλγαρική ρητορική και απροθυμία να εφαρμόσουν μια διμερή συμφωνία φιλίας μεταξύ των δύο χωρών από το 2017.

Η απόφαση για την έναρξη ή μη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και την Αλβανία αναμένεται να ληφθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα διεξαχθεί στις 22 Ιουνίου.

Η Πορτογαλία, που προεδρεύει της Ε.Ε. αυτή την περίοδο, έχει αναλάβει μία πρωτοβουλία προς Σκόπια και Σόφια, προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στη διαμάχη των δύο χωρών, χωρίς ωστόσο η πρωτοβουλία αυτή να έχει επιφέρει αποτελέσματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Οι γυναίκες στην ΕΕ ζουν 5,4 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Νίκος Δένδιας: Εξαιρετικό επίπεδο διμερούς αμυντικής σχέσης Ελλάδος–Μαυροβουνίου

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα – Στη δεκάδα στον πληθωρισμό τροφίμων

Φον ντερ Λάιεν: Στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου μαζί με Μητσοτάκη, Μελόνι και Ντε Κροο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr