Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης δεν γνωρίζει τίποτα για αποχώρηση ξένων μαχητών

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης δεν γνωρίζει τίποτα για αποχώρηση ξένων μαχητών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Λίβυος πρωθυπουργός Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά δήλωσε χθες ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων τους στη Λιβύη, τονίζοντας ωστόσο ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν καλοδεχούμενη.

Μιλώντας στο Reuters από την Νέα Υόρκη, ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης ανέφερε παράλληλα ότι δεσμεύεται για τη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, αλλά προειδοποίησε ότι ορισμένοι βουλευτές ενδέχεται να είναι απρόθυμοι να αποχωρήσουν από την εξουσία.

Ο Ντμπεϊμπά, ένας επιχειρηματίας που διορίστηκε μεταβατικός πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο, τόνισε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα θέσει υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία.

Η Λιβύη βιώνει μια σχετική σταθερότητα τους τελευταίους μήνες, μετά την εξέγερση με τη στήριξη του ΝΑΤΟ το 2011 εναντίον του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι.

Μια ειρηνευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ επέφερε μια κατάπαυση του πυρός το περασμένο καλοκαίρι, διακόπτοντας τις συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών και εγκαθιδρύοντας μετέπειτα μια κυβέρνηση ενότητας.

Μετά από μια διάσκεψη στο Βερολίνο τον περασμένο μήνα, Γερμανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τουρκία και η Ρωσία, που υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στη Λιβύη, κατέληξαν σε μια αρχική συμφωνία για τη σταδιακή αποχώρηση των ξένων μαχητών που διατηρούν στη χώρα.

«Δεν έχω ακούσει για αυτήν τη συμφωνία αναφορικά με την αποχώρηση μαχητών.

»Αλλά χαιρετίζουμε οποιαδήποτε συμφωνία… και χαιρετίζουμε την αποχώρηση οποιωνδήποτε δυνάμεων, μαχητών ή μισθοφόρων που προσφέρουν την οποιαδήποτε υποστήριξη σε οποιαδήποτε πλευρά», τόνισε ο Ντμπεϊμπά.

«Συνομιλούμε με όλες τις πλευρές για την αποχώρηση ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη», συμπλήρωσε.

Επιτηρητές της εφαρμογής των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών έχουν αναφέρει ότι χιλιάδες Σύροι πολεμούσαν στη Λιβύη είτε στο πλευρό των δυνάμεων της κυβέρνησης εθνικής ενότητας -που επίσης στηρίζουν Τούρκοι στρατιώτες- είτε με την ομάδα Wagner της Ρωσίας που στηρίζει τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ.

Με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, όλοι οι ξένοι μαχητές θα έπρεπε να είχαν αποχωρήσει από τη Λιβύη μέχρι τον Ιανουάριο.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη ότι η Μόσχα στηρίζει τη «σταδιακή αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και ομάδων».

«Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η παρούσα ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο δεν θα διαταραχθεί, γιατί χάρη σε αυτήν την ισορροπία η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει ήρεμη και δεν αναδύονται απειλές ένοπλης κλιμάκωσης», πρόσθεσε ο Πολιάνσκι.

Απευθυνόμενος στο ΣΑ, ο Ντμπεϊμπά τόνισε ότι η συνεχιζόμενη παρουσία ξένων μαχητών συνιστά έναν «πραγματικό και σοβαρό κίνδυνο για την τρέχουσα πολιτική διαδικασία και αυτή απειλεί επίσης τις προσπάθειες για τη συνέχιση τήρησης της κατάπαυσης του πυρός» και για την ενοποίηση του στρατού στη Λιβύη.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός είπε στο Reuters ότι θα ήταν «πολύ δύσκολο» να ενοποιηθεί ο στρατός της Λιβύης.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γιαν Κούμπις, επισήμανε την Πέμπτη ότι ο LNA δεν επέτρεψε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Ντμπεϊμπά να πάρει τον έλεγχο της περιοχής που διοικεί.

«Φυσικά επικοινωνούμε με τον Χάφταρ, είναι ένας δύσκολος στρατιωτικός, αλλά επικοινωνούμε μαζί του.

»Αλλά τα πράγματα δεν είναι εύκολα», συμπλήρωσε ο Ντμπεϊμπά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Τούρκοι έχτισαν ακόμα έναν οικισμό ισλαμιστών εποίκων στη Β/Δ Συρία

Το Ιράν ενημέρωσε την Τουρκία εκ των προτέρων για την επίθεση στο Ισραήλ

DW: Ζυγίζει μάλλον ακόμη την κατάσταση η Άγκυρα για τη Μέση Ανατολή

Χαμάς για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Φυσικό δικαίωμα των χωρών να αμυνθούν

Οι Ιρανοί μετακινούν ντρόουν κι επιθετικούς πυραύλους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr